Company of Heroes 2 - na východní frontě klid (dojmy)

Po tuhých bojích proti Němcům na horké půdě se ukázalo, že zima v Rusku je podezřele lákavá. Samozřejmě virtuálně v Company of Heroes 2.

Hodina a půl musela stačit na první dojmy z hraní nadcházejícího dílu série Company of Heroes. Zdá se to sice dost na dvě mise, ale čas sotva stačil k jejich pokoření. Přeci jen, zima v Rusku je neúprosná a i když jsou šiky vašich vojáků skoro nespočetné, technika nepřítele se ukazuje jako dostatečný problém. Největší konflikt v historii se nevyhraje sám.

company of heroes 2 001.jpgcompany of heroes 2 002.jpg

Správně jste pochopili, že Company of Heroes 2 vás zavede opět do druhé světové války, tentokrát ale na frontu východní. A to z pohledu Ruska. Tvůrci tak před sebou měli výzvu ve ztvárnění ledového podnebí, které rozhodlo mnohé boje a ve hře tak bude činit také. Vytvořili tak novou iteraci Essence Engine, tentokrát přímo 3.0, která mimo jiné zahrnuje i takzvaný ColdTech, ale i další řadu vylepšení.

Co se skrývá pod sněhem?

ColdTech systém se už podle názvu zabývá zejména zimou, ale to ve všech jejích podobách. Pro pěchotu je mráz smrtící - pokud necháte jednotky bez tepla, objeví se u nich postupně teploměr a s jeho klesáním začíná hrozit razantní úbytek mužstva. Zahřát vojáky můžete jak v budovách, tak i u ohňů stavěných inženýry, což je důležitý faktor na bojišti. Stejně tak systém průběžně vyvolává vánice, kdy je umrzání pochopitelně rychlejší a potřeba tepla vyšší.

Vánice s sebou samozřejmě přinášejí i sníh, který se tvoří všude na mapě, ale větrem je pak rozvát po okolí a ulpívá na různých površích, jako jsou třeba mrtvoly vašich umrzlých vojáků. Řeknete si, že je to jen grafické pozlátko, dokud vaše četa nestráví dvakrát více času broděním se těma bílejma hromadama a nedostane se včas do rozhodujícího boje.

Každá zeď může skrývat protivníky ve svém stínu

A ještě hůř jsou na tom vozidla - sice mohou vesele přejíždět přes zamrzlé řeky, ale jeden správně mířený koktejl může z projížďky udělat koupání v děsivě studených vodách. Pak už jen chvíli počkat, na vraku se utvoří nová krusta, a můžete do protiútoku.

 
company of heroes 2 003.jpgcompany of heroes 2 004.jpg

Zima však není jediné vylepšení engine, které znatelně ovlivní taktické rozhodování. Tvůrci zapracovali na reálném dynamicky se měnícím výhledu vašich jednotek, což se projeví zejména v různých menších misích. Každá zeď může skrývat protivníky ve svém stínu, na druhou stranu je však většina částí mapy bez problémů zničitelná, takže granát za roh může předejít nepříjemným překvapením.

Za vítěznými nejen body

Zdá se tak, že budou o něco jednodušší i mise, kdy budete vědět, kde který protivník je, takže jej z bezpečí odpravíte třeba sadou raket Kaťuša, ale opak je pravdou. I v kampani budou protivníci používat stejnou umělou inteligenci, jako při běžných potyčkách a bitvách, takže pokaždé můžete očekávat trochu jiný průběh.

 company of heroes 2 005.jpgcompany of heroes 2 006.jpg

Některé mise budou v podstatě běžné bitvy na mapách přizpůsobených pro multiplayer, kde proti vám jen budou stát protivníci řízení počítačem, dočkáte se však i menších šarvátek. V nich budete spíš dostávat různé úkoly, než aby byl váš cíl obsazování vítězných bodů, kdy některé vám jen pomohou, jiné splnit musíte. Samozřejmě pokud se vám podaří zajmout nepřátelský tank, tak vítězství v misi bude výrazně jednodušší.

company of heroes 2 007.jpgcompany of heroes 2 008.jpg 

Company of Heroes 2 si bere to nejlepší ze svého předchůdce a přidává do lahodného mixu mrazivě lahodné ingredience. Přimíchejte si i povedenou grafiku a zvuky (včetně namluvení Rusů) a vypadá to na lákavou pochutinu pro dlouhé zimní večery. Na hru si totiž bude potřeba počkat až do začátku příštího roku, ale už nyní se můžete těšit.

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie | RTS
Výrobce: Relic Entertainment | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 25. června 2013
  • Náplň jednotlivých misí
  • Multiplayer
  • Velké množství jednotek
  • Příběh
  • Ovládání
Diskuze (4) Další článek: GamesCom 2012 v obrazech - hezká herní společnost

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,