Conan Exiles: nenechte se sežrat (recenze)

Za poslední roky vyšlo mnoho her zaměřujících se na stavění a boj o přežití. Dokáže nás mezi nimi Conan Exiles zaujmout?

Co baví

  • krásný svět
  • příjemná atmosféra
  • mnoho různých činností
  • rozmanité prostředí

Co vadí

  • rychle nastane stereotyp
  • ovládání je trošku těžkopádnější
  • občasné technické problémy
  • nevyvážený multiplayer
7/10
Hodnocení

Když před časem vyšel Minecraft, oslovil po celém světě miliony lidí všech pohlaví a národností, mladé i starší. Brzy se zrodila myšlenka, že by koncept hry mohl být poupraven tak, aby přeci jen zaujal i publikum požadující větší realističnost a důraz na brutalitu a krutost přežívání. Takže se zrodily tituly jako Ark nebo Rust.

Conan Exiles je dalším přírůstkem do celé řady survival titulů. Zviditelnil se hlavně proto.... no pravděpodobně proto, že má v názvu Conan a internetem otřásly fotky penisů - to se ve hrách moc často nevidí. Je v něčem tento titul unikátní?

Za ručičku vás nikdo nepovede

Hra začne jednoduchou zápletkou. Jste zločinec, ale žádná věznice vás nechce. Pravděpodobně smrdíte a vypadáte úděsně nebo jsou věznice zkrátka přeplněné. Důležité je, že se vláda rozhodla přenechat rozsudek přírodě. Místo popravy nebo vězení v temném žaláři máte jedinečnou možnost naučit se přežít v divočině a v lepším případě zažít hromadu dobrodružství.

Conan Exiles (1).pngConan Exiles (2).pngConan Exiles (3).pngConan Exiles (4).png
Ve hře jste zločinec, který je vyhozen v nehostinné pustině a nikomu nezáleží na tom, zda přežijete

Počítejte s tím, že vás od začátku nebude nikdo šetřit. Při pití vás může zakousnout krokodýl, na procházce vás napadne banda vlků a když konečně narazíte na lidskou duši, místo vřelého objetí dostanete kyjem po hlavě. Štěstím je, že počáteční lokace je docela přívětivá, zdejší zvěř je relativně přátelská (až na výjimky), takže pokud se naučíte základy, dostanete možnost se do hry postupně dostat.

 

Místo popravy nebo vězení v temném žaláři máte jedinečnou možnost naučit se přežít v divočině a v lepším případě zažít hromadu dobrodružství

 

Důležité je s důrazem upozornit, že tohle není žádný Minecraft. Rozhodně nepočítejte s tím, že během chvilky budete mít luxusní vilu a ovčí farmu. Několik prvních nocí strávíte pod hvězdným nebem a všechny úkony trvají hrozně dlouho. Pak stačí jen chvilka nepozornosti a začnete umírat hlady. V tu chvíli se klidně uchýlíte ke kanibalismu.

Přežít se dá různě

Asi každý zná frázi – hru můžete hrát různými způsoby dle vlastního vkusu. No u mnoha her, kde se to tvrdí, tohle vlastně neplatí. Ale tady víceméně ano. Musíte však počítat se stejným začátkem. Je na vás nátlak zajistit si potraviny a pokud chcete lepší vybavení, budete muset zdlouhavě těžit, abyste vůbec měli možnost něco pořádného vyrobit. Po překonání tvrdých začátků už to ale opravdu záleží na vás.

Conan Exiles (5).pngConan Exiles (6).pngConan Exiles (7).pngConan Exiles (8).png
Hra se vás snaží zabít neustále, a to nejrůznějšími způsoby

Chcete mít vlastní impozantní hrad? Klidně, ale počítejte s tím, že jeho budování pár desítek hodin zabere. Co takhle prozkoumávat a zažít nějaké dobrodružství? Samozřejmě může vaše výprava začít a skončit v impozantním hradu, ale mapa je natolik rozměrná, že se pravděpodobně rozhodnete dlouhodobě cestovat a k tomu je hrad zbytečný.

 

Ať plánujete cokoli, vždy to žere čas

 

Pravdou ve výsledku je, že ať plánujete cokoli, vždy to žere čas. Postavit hrad je skoro nekonečné, vůbec natěžit suroviny zabere spoustu hodin. Průzkum zase znamená prodírání se přes divoké prostředí a bez kvalitního vybavení je to vážně těžké. A sehnat takové vybavení není na deset minut. 

Conan Exiles (9).pngConan Exiles (10).pngConan Exiles (11).pngConan Exiles (12).pngConan Exiles (13).pngConan Exiles (14).png
Každá činnost trvá hrozně dlouho, pokud si chcete postavit hrad, počítejte s tím, že to potrvá déle než jednu noc

Vývojáři si se hrou pohráli do takových detailů, že nadšence jen tak nepustí. Své domky si můžete vyzdobit nejrůznějšími způsoby od stolů a židlí po vystavenou hlavu vaší kořisti. Při průzkumu vám udělají radost různé jeskyně a dungeony. Stát se nadšencem ale není tak snadné. Jakmile při stavění zjistíte, že většinu času jen kopete a při průzkumu zase to, že pohled na sebemenší kaňon je vykoupen tvrdým bojem, jisté kouzlo hry se začne vytrácet. Mám pocit, že vývojáři trochu zapomněli na kouzlo jednoduchosti.

Odejdi zkrvavený nebo s krví na svém kyji

Když řeknu, že je ve hře nebezpečné prostředí, znamená to v tomto případě hodně. Například to, že můžete zemřít horkem nebo umrznout, takže byste si měli dávat pozor na to, jaké hadry nosíte. Ke smrti bohatě stačí sníst otrávené jídlo. Vlastně zemřít se dá skoro na všechno. Narážím však samozřejmě hlavně na boj. Bojujete pořád, občas dobrovolně, občas se prostě bráníte. Takže kvalitní bojový systém je samozřejmostí.

Conan Exiles (15).pngConan Exiles (16).pngConan Exiles (17).pngConan Exiles (18).png
Průzkum světa je příjemný, i když postupně začne být stereotypní

Nejsem si jistý, zda bych boj vyloženě pochválil. Fajn je, že máte k dispozici různé druhy zbraní a je opravdu rozdíl, zda máte oštěp, luk a šípy, jednoruční meč se štítem, obouruční meč, kyj atd. Zároveň je boj příjemně dynamický, snad každá rána ve vás zanechá nějaký prožitek a tu a tam efekty ve stylu rozseknutí těla potěší nejednoho masochistu.

Conan Exiles (19).pngConan Exiles (20).pngConan Exiles (21).pngConan Exiles (22).pngConan Exiles (23).pngConan Exiles (24).png
Ovládání hry je trochu neohrabané, každopádně postupně si na to zvyknete

Na druhou stranu je ale dost neohrabaný s občasným podrazem v podobě technických problémů. Velmi často se vám stane, že se postava do nepřítele netrefí, i když stojí přímo před ním. Tomu má trochu zabránit režim zaměření, který má ale strašně nastavený úhel kamery a špatně se v něm orientujete. Technické problémy naštěstí nejsou moc krvavé, ale stávají se věci jako zaseknutí vašeho nepřítele na místě, nepochopitelné neuznání rány atd.

Ideální místo na dovolenou

Všechny aktivity, ať mluvíme o stavění nebo průzkumu, jsou založeny na skvělém prostředí. Hra naštěstí vypadá báječně a obsahuje rovnou několik odlišných krajin. Zatímco původně v alfa verzi byla ve hře jen poušť, plná hra se chlubí i tajuplnou džunglí nebo ledovými končinami. Všechna prostředí mají své vlastní kouzlo a své specifické požadavky na přežití.

Conan Exiles (29).pngConan Exiles (30).pngConan Exiles (31).png
Ve hře je mnoho lokací, které můžete prozkoumat

Ale přes veškerou snahu se to rychle okouká. Je třeba ujít hodně kilometrů, aby nastala nějaká změna na tváři krajiny. Ano, neušel jsem dalekou cestu, aby mě místo vlků napadali podivní pštrosi, každopádně na herním prožitku se to sotva podepíše. Stereotyp prostě nastane.

Multiplayer jen pro vyvolené

Už od samotných začátků se hra představovala jako zejména multiplayerová záležitost. Umožní vám dokonce zahrát si v PvE i PvP. Mimo to, že jsem měl problémy se servery a hra mi nejednou spadla, je multiplayer bez přátel bohužel o ničem.

Když jsem začal hru hrát sám, podíval jsem se na svět a viděl spoustu příležitostí. V PvE jsem viděl spoustu obydlí jiných hráčů a nemožnost se někde pořádně ubytovat. V PvP se mi často naskytl pohled na oblohu, zatímco mi okřídlená paní podávala ruku.

 

Multiplayer mi bohužel namísto prohloubení zážitku z přežívání přišel spíše jako kompromis

 

Multiplayer mi bohužel namísto prohloubení zážitku z přežívání přišel spíše jako kompromis. Pokud chcete mít třeba jen malou šanci, že se pár hráčů uvolí a budou vám pomáhat a tím pádem se všechny činnosti hodně zrychlí a sen o luxusním hradu třeba bude realitou, musíte si zapnout multiplayer. Tím se však s vámi také rozloučí atmosféra těžkého přežití v nehostinném světě.

Výhodou je, že multiplayer nabízí také možnost zahrát si mimo servery s kámošem. V tom případě si užijete jak super atmosféru, tak skvělý zážitek z multiplayeru.

Za vyzkoušení to stojí

Pokud jste hru již nějakou dobu sledovali, je vám jasné, že jsme popsali naprostý základ hry. Bohužel, abychom toho prozkoumali víc, potřebovali bychom alespoň takových 100 hodin hraní, a to prostě není možné. Poptávka po recenzi by postupně spadla. Již po první hodině hraní je ale jasné, jak bude většina vašich činností vypadat.

Conan Exiles je skoro stejný jako každá jiná survival hra. Má podobné klady i zápory, většinu svého času strávíte lovem a získáváním surovin. Pokud si lámete hlavu s tím, jakou survival hru si vybrat, je to právě Conan v názvu, co pro vás může být rozhodující. Arnolda Schwarzeneggera sice neuvidíte, ale skvělou fantasy atmosféru si rozhodně užijete a do soundtracku se možná pěkně zaposloucháte.

Hledáte-li vzrušující příběh jak vystřižený z románu Roberta E. Howarda, ve hře ho nenajdete. Příběh si tvoříte sami, bude vám dlouho trvat, než budete schopni podnikat pořádná dobrodružství a za každým kamenem vás může potkat zubatá. Dáte-li hře ale šanci a láká-li vás myšlenka nelehkého přežívání v divočině, udělá vám Conan Exiles stejnou radost jako jakákoli jiná konkurenční survival hra.

Váš názor Další článek: Fortnite má rating pro Nintendo Switch, dostane konzole další hit?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,