Concrete Genie: když malby ožívají

Sony má ve svém repertoáru i menší exkluzivity, než je The Last of Us nebo Ghost of Tsushima. Mezi ně patří Concrete Genie, který by měl konečně vyjít na podzim letošního roku. Co přesně bychom od něj měli čekat?

Je to už poměrně dlouho, co nám vývojáři ze studia PixelOpus představili svůj nový výtvor. Bylo to v roce 2017 na výstavě Paris Games Week a podle původních plánů mělo k vydání Concrete Genie dojít už na začátku letošního roku. Proč byl nakonec odložen jsme se zatím nedozvěděli. I když nepůsobí jako kdo ví jak velká hra, rozhodně byste mu měli věnovat pozornost, protože vypadá nádherně.  

Pro studio PixelOpus je to teprve druhý samostatný projekt. Jakožto first-party studio Sony se zapojují i do jiných projektů, ale od nich zatím vyšla jen menší relaxační hra Entwined, kde ovládáte dvojici ptáků a snažíte se postupně propojit jejich pouto. Concrete Genie už bude trochu větší. Nasvědčuje tomu i fakt, že se na něm tvůrci pracují od roku 2015. 

yffo6p0xqbzla1b5gwfn.pngu4goylbqiuynqrdbqlld.pngjychet3jxrp8msxh1xsd.pngycrmsiivrzdkmeqageaq.png
Nejzajímavějším prvkem hry je rozhodně její vizuální styl.

Concrete Genie je akční adventura, ve které se v roli šikanovaného chlapce jménem Ash pokusíte vdechnout zdejšímu městečku Denska trochu života. V zásadě je to jednoduché. Ash se dostal k magickému štětci a k probuzení města stačí kreslit. To je zároveň hlavní mechanika, kolem které je postavená celá hra. Vývojáři vám v tomhle ohledu chtějí dát naprostou volnost, takže si budete na zdi moci malovat, co se vám zachce. Součástí hratelnosti budou mimo jiné i hádanky. S jejich řešením vám budou pomáhat genies, což jsou barevná stvoření, která můžete vidět v každém traileru. 

Způsobů kresby by mělo být několik, ale v propagačních materiálech se nejčastěji zmiňuje pohybové ovládání Dualshocku 4. Za nás by rozhodně nebylo špatné, kdyby pro kreslení vývojáři alespoň z části využili dotykovou plošku ovladače.  

Dle slov vývojářů tuto hru vytvořili z toho důvodu, aby lidem ukázali, jak naplňující může kreativní volnost být. Zároveň s tím ale chtějí do příběhu zakomponovat pár ožehavých témat. “V týmu máme několik kombinovaných zkušeností, které inspirovali tuto hru,” řekl kreativní ředitel Dominic Robilliard. “Jeden z našich designérů k nám přišel z rybářského městečka v Číně, kde děti malovaly spoustu různorodých kreseb na zdi, aby město udělaly barevnější a živější. Sám jsem si vzal inspiraci z ilustrací a pouličního umění v mém rodném městě, Bristolu. Pochází odsud umělci jako je Banksy nebo Inkie. Chtěli jsme oslavit tu radost a volnost a skrz Ashe přivést vaše kresby k životu.” 

hea9vypedfebfvvpdcls.png

V nejnovějším příběhovém traileru můžete vidět, že Ash ale momentálně není zrovna v nejlepší situaci. Zdejší šikanátoři mu dávají pořádně zabrat, a i když se to snaží přečkat, jak jen může, je to stále horší a horší. Vývojáři si prý toto téma zvolili také proto, že ve videohrách moc často zmiňované není. “Během raných konceptů naši umělci vytvořili obraz chlapce, který kreslil na zdi postavičky a spolu s nimi se stavěl proti šikanátorům,” vysvětluje Robilliard. “Tohle byl začátek velké diskuze, během které jsme začali sdílet naše osobní zkušenosti mezi sebou. Máme za to, že dokážeme udělat opravdu dobré vyobrazení tohoto tématu. Je tady temnota, ale v Ashově cestě proti šikaně nechybí ani optimismus, který pro hráče bude při hraní hrát důležitou roli.” 

hdwap5evjar1vzqnyd03.pngeflq8b95fadqdwbmtx4f.pngebp8zifwrmsofj0xxjzt.png

Zároveň došla řeč i na samotný systém kresby. Nemusíte se bát toho, že by hra vaše výtvory nějak hodnotila nebo po vás požadovala něco konkrétně nakreslit. Máte naprostou volnost a abyste vytvořili něco hezkého, nemusíte na to být umělcem. “Pečlivě jsme vybírali všechny umělecké elementy, takže nemusíte brát v potaz vrstvy ani nic složitějšího, abyste vytvořili nádherný obrázek. Nejsou tady žádné požadavky ani pokyny k tomu, co přesně máte kreslit. Funguje to i pro lidi jako jsem já, kteří neumí kreslit. Pokud ale jste umělcem, budete si v naší hře moci zařádit dle libosti,” dodal Robilliard.  

Mimo hlavní hru také vyjdou rovnou 2 módy pro PlayStation VR. Podle prvních ukázek to budou opravdu jen maličkosti, které vás zabaví na pár desítek minut. Pomocí PS Move ovladačů si v FPS pohledu budete opět kreslit, co jen se vám zachce. Neočekávejte od toho žádné velké zázraky. Je to takové menší doplnění k samotné hře.  

concrete-genie-screen-04-ps4-eu-30oct17.jpeg

Předpokládá se, že VR módy vyjdou společně se hrou, tedy někdy během letošního podzimu. Jelikož Sony nebude na veletrhu E3, tak jen těžko můžeme odhadovat, kdy se zase z Concrete Genie objeví něco nového. O další prezentaci State of Play zatím nepadla ani zmínka. Každopádně je ale jisté, že jinde než na PlayStationu 4 si ho nezahrajete.  

Váš názor Další článek: Podívejte se na 20 minut z akční adventury Devil's Hunt

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,