Cooler Master MM711: podsvícená mřížka | Recenze

Cooler Master aktualizoval svou populární ultra lehkou myš a přidal pár příjemných kontrastních prvků.

Co baví

  • Ultra lehká
  • Kvalitní konstrukce
  • RGB podsvícení

Co vadí

  • Žádné výraznější novinky
  • Nulová customizace
8/10
Hodnocení

Před necelým rokem jsme vám přinesli recenzi na jednu z nejzajímavějších a nejlepších herních myší, která lákala pozornost především unikátní mřížkovou konstrukcí. Kromě toho, že byla extrémně lehká a díky tomu i rychlá tu byl jakýsi pocit, že něco chybí.

Nyní je tu nová generace této řady s modelem MM711, který přidává do vínku ještě RGB podsvícení. Stačí to ale?

Stále lehká, stále hbitá

Kdybyste oba modely postavili vedle sebe, stěží poznáte bez zapojení do počítače rozdíl. Konstrukce je totožná, stále mřížkovaná a velmi nevšední, také pevná a odolná navzdory tomu, že je tělo pokryto černým plastem jen částečně. Dvě velká myšítka, zapuštěná do těla doplňuje už jen přepínač citlivosti vedle klikatelného kolečka. Vlevo pak najdete dvě tenká tlačítka pro ovládání palcem. Jediný rozdíl, který jsem opravdu zaznamenal je, že je nyní tělo o ždibec vyšší, takže lépe sedne do dlaně, ale to je samozřejmě čistě v věc osobní preference. 

mm711-black-matte-gallery-1-zoom.pngmm711-black-matte-gallery-5-zoom.pngmm711-section2-3-imageleftorright.png
K mání jsou dvě barevná provedení, a také výběr mezi matným a lesklým plastem.

Jediným opravdovým rozdílem je, jak již obrázky napovídají, integrované RGB podsvícení, které myš opravdu výrazně oživí. Podsvícené je kolečko myši a samozřejmě tělo samotné včetně loga výrobce na zádech. Jenže díky tomu, že je tělo mřížkované proniká osvětlení víceméně všude a vytváří opravdu krásný dojem, který minulému modelu chyběl. Myš už nepůsobí tak obyčejně a všedně, ale více živě a zajímavě.

Technické parametry

  • Rozhraní: USB
  • Délka kabelu: 1.8 metru
  • Snímač pohybu: Optický
  • Hmotnost: 60 gramů
  • Senzory: PixArt PMW3389
  • Maximální citlivost snímače: 16 000 DPI
  • Cena: 1590 Kč

Bohužel ani zde nechybí nedostatek předchozího modelu. Mřížkovaná konstrukce znamená, že se do myši velmi jednoduše dostane prach a jiné nečistoty. Ačkoliv je zařízení oficiálně vůči nečistotám odolné, musíte si rozhodně dávat pozor, kam dáváte skleničku s limonádou, jelikož ji ve své myši opravdu nechcete a zde to platí dvojnásob.

Pod kapotou beze změn

MM711 rozhodně není hardcore myší pro esport, ale spíše uživatelsky velmi přívětivou alternativou pro ty, kdo neradi těžší a mohutnější myši. Díky přidanému RGB podsvícení se hmotnost o pár gramů navýšila, stále se však drží na hranici 60 gramů. Myš je tedy extrémně lehká a dá se s ní pracovat neuvěřitelně lehce. Vlastně budete překvapeni, jak velký rozdíl v rychlosti pohybu je to oproti klasickým myším a pokud si na to zvyknete, bude se vám hrát i pracovat mnohem svižněji. Nezdržuje ani kvalitní pletený kabel, který nedrhne ani nebrzdí pohyb, ale rozhodně bychom uvítali bezdrátovou verzi této myši i na úkor pár dalších gramů navíc.

20200623_161147.jpg
Myš nyní vypadá mnohem lépe, podsvícení tomu dodává šmrnc.

Senzor PixArt PMW3389 se stále stará o kvalitní citlivost a přesnost a dosahuje až rozlišení 16 000 DPI s tím, že si můžete přehazovat 7 jednotlivých úrovní prostřednictvím tlačítka u kolečka. Hbitý pohyb po povrchu zajišťují také skvělé PTFE plošky pro precizní skluz, které nechyběli ani v případě předchozího modelu.

20200623_161152.jpg20200623_161203.jpg20200623_161215.jpg
Matná varianta rozhodně působí lépe, jelikož nechytá otisky tak agresivně jako lesklá.

Bohužel novinku brzdí víceméně totožný nedostatek, na jaký jsme narazili už v případě modelu MM710. A sice, že tu chybí prakticky jakákoliv přizpůsobitelnost a customizace. Určitě bych rádi si pohráli alespoň s podsvícením, chápu ale, že je tu spíše jako bonus než stěžejní prodejní prvek. Na druhou stranu v prodeji najdete až čtyři různá provedení myši - dvojici černých a dvojici bílých modelů, kde si můžete vybrat mezi lesklou a matnou variantou.

Verdikt

Pro koho tedy Cooler Master MM711 je? Odpověď je jednoduchá. Pokud nevlastníte předchozí generaci a chcete domů jednu z nejlehčích a nejrychlejších myší, rozhodně o koupi uvažujte. RGB podsvícení dělá z modelu mnohem zajímavější volbu, než byl její předchůdce. V opačném případě se musíte porozhlédnout v jiném, těžším sektoru. 

Váš názor Další článek: Tvůrci GreedFall pracují na novém akčním RPG Steelrising

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,