Corsair | Paměti | DDR5

Corsair láká na operační paměti DDR5 s frekvencí 6,4 GHz. Parametry jsou působivé

Nová generace operačních pamětí DDR5 dorazí koncem tohoto roku. Řada výrobců má připravenou výrobu nebo už ji dokonce rozjíždí. Nyní se podrobnými informacemi pochlubil i Corsair.

Na blogu Corsairu se detailně píše, jaké výhody přináší DDR5. Například i s porovnáním, že verze na frekvenci 6,4 GHz bude mít propustnost 51 GB/s, zatímco DDR4-3200 mají 26 GB/s a DDR3-2133 jen 17 GB/s.

I když budou mít paměti DDR5 vyšší časování CAS než paměti DDR4, z pohledu celkové odezvy na tom budou podobně jako DDR4. Další výhodou je větší kapacita na modul. Zatímco u DDR4 bylo maximum na modul 32 GB, v případě DDR5 to bude 128 GB (platí pro UDIMM).

Mezi pozitiva kromě vyšší rychlosti patří i nižší spotřeba (stačí v základu 1,1 V) a integrovaná podpora ECC. Počet pinů u slotů dimm zůstává stejných 288. Lze očekávat, že ze začátku budou paměti DDR5 dražší, avšak to zas nebude takový problém, protože na konci roku bude k dispozici pravděpodobně pouze jedna desktopová platforma s potřebnou kompatibilitou pro tyto paměti (Alder Lake od Intelu) a i ta by měla dle čipsetu stále mít i zpětnou podporu DDR4.

Corsair oznámil, že další informace o chystaných pamětech DDR5 přinese v následujících měsících.

Prezentace Micron DDR5:

Diskuze (7) Další článek: Připomeňte si let Starshipu SN15 ve dvou nových povedených videích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,