Counter-Strike jako SINGLEPLAYER!?

Někomu se to může zdát naprosto zcestné, někomu naopak bezchybně geniální - tvůrci obávaného i milovaného Counter-Strike se rozhodli přenést tuto zatím čistě multiplayerovou 3D akci do singleplayerového prostředí předem daných misí, počítačem ovládaných nepřátel a obsáhlého příběhu.
Někomu se to může zdát naprosto zcestné, někomu naopak bezchybně geniální - tvůrci obávaného i milovaného Counter-Strike se rozhodli přenést tuto zatím čistě multiplayerovou 3D akci do singleplayerového prostředí předem daných misí, počítačem ovládaných nepřátel a obsáhlého příběhu. Jak z toho "chudák" multiplayerovka nakonec vyjde? To se dozvíme již příští rok, kdy má CS: Condition Zero vyjít.

Samozřejmě, že Condition Zero bude stavět na základech s vytesaným nápisem "Counter-Strike". Více než o novou hru půjde tedy spíše o jakýsi add-on, datadisk či nejlépe "rozšíření" původního titulu. Jeho nejpodstatnější součástí bude 25 zbrusu nových map. Ty budou sloužit jednak pro singleplayerovou zápletku, ale budou použitelné i pro multiplayer. Příběh se odehrává v šesti různých lokacích - každá lokace se rovná nový scénář. Jednotlivé úrovně pak mají vždy několik různých cílů. Obvykle se jedná o klasický typ misí typu "osvoboď rukojmí" nebo "zneškodni bombu", ovšem protože originiality není nikdy dost, měli bychom se dočkat i některých nových typů. Velmi zajímavá bude možnost projít všechny singleplayerové mise po multiplayerovém způsobu, tj. že si přizvete na pomoc pár kamarádů z klanu a s nimi se probijete skrze předem dané levely. Pomáhat budou moct samozřejmě i počítačoví boti.

Counter Strike: Condition ZeroCounter Strike: Condition Zero

Druhou zásadní novinkou Condition Zero budou dvě nové jednotky, které proti sobě půjdou. Jedná se o ruské "Spetznaz CT" a "vojenské extremisty T". Každá z těchto skupin se bude orientovat na jiný způsob boje, bude své vojáky cvičit v různých dovednostech typu sniper, pyrotechnik, apod. Členy své jednotky budete moct upgradovat podobným stylem jako v CS, tedy kupováním nového vybavení nebo trénováním nových dovedností. Jistěže možnost kompletně postavit, vytrénovat a vybavit svůj tým budete mít pouze v singleplayeru, u multiplayeru by to bylo jaksi kontraproduktivní.

Právě v možnosti vyzkoušet si jaké to je hrát v týmu s několika hráči (i když ovládanými počítačem) vidí tvůrci hlavní výhodu Condition Zero. Podle nich je stále ještě mnoho hráčů, kteří dosud neměli možnost si Counter-Strike vyzkoušet online, a tak jim chtějí alespoň přiblížit ten pocit z týmové souhry a společného snažení. Dá se říci, že Condition Zero je CS pro začátečníky - uvede je do hry. V první misi naučí základům ovládání, tj. chodit, skákat, plazit se. Až o něco později se dozvíte jak se domlouvat s ostatními členy týmu, jak jim udělovat příkazy, a tak dále. Nu a až všechno tohle perfektně zvládnete, dočkáte se teprve té opravdové, ostré akce.

Ta se bude, jak jsem již napsal, odehrávat na mnoha místech světa. Od vlhké džungle přes zasněžené pláně až po šedivé ulice fiktivních evropských a amerických velkoměst. Zápletka má být velice realistická, takže nečekejte žádného Dr. Zlouna snažícího se opět ovládnout svět. Spíše asi půjde o dnes stále ještě horké téma světového terorismu, kdy se budete postupně probojovávat až ke špičkám vedení světových teroristických organizací.

Na hře pracují společnosti Gearbox Software a Valve Software. Právě Gearbox byl ne tak dávno kritizován za přílišnou krátkost svého datadisku Half-Life: Blue Shift a tak se mnoho hráčů (docela oprávněně) obává o délku nového CS singleplayeru. Randy Pitchford, prezident Gearbox Software o tom v jednom z rozhovorů říká:

"Dohrát všechny mise v Condition Zero za jediný tým zabere 15-20 hodin. Abyste se dostali k veškerému vybavení, zbraním a nalezli všechny skryté mise budete muset dohrát všechny mise za všech pět týmů. Tudíž může hra zabrat i mnohem více než 60 hodin čistého herního času. Navíc jistě nebude málo hráčů, kteří budou chtít hrát nové mise kooperativně třeba s přáteli. A samozřejmě je tady takřka nekonečná možnost hrát online. Nové zbraně, nové herní možnosti, scénáře, modely, grafika, herní módy a technologická urychlení, to všechno jistě přitáhne k nikdy nekončícímu hraní Condition Zero mnoho hráčů."

Slova Randyho Pitchforda mají svou váhu. Snad se to opět ukáže i v Counter-Strike: Condition Zero. Bezpochyby to totiž bude jedna z nejzajímavějších záležitostí příštího roku.

Diskuze (2) Další článek: Final Fantasy X – také se nemůžete dočkat?

Témata článku: , , , , , , , , ,