PC | Indie | Dojmy

Craft the World: tak trochu jiný Minecraft

Her ve stylu Minecraftu je plno. Většina z nich se odehrává ve 2D světě, ať už v minulosti, nebo i budoucnosti. Nejinak je tomu i ve hře od studia Dekovir, která se však snaží přijít s něčím novým. Je to ta správná cesta?

Předem se jistě sluší říci, že si hra bere z principů Minecraftu jen pár věcí. Tou nejdůležitější a nejpodobnější je craftování. Ano, i zde se nevyhnete kopání tunelů, těžbě surovin a dřeva, sbírání jídla, zabíjení zvěře a jiným věcím, které byly už v Minecraftu. Zem je pak rozdělena na dvě vrstvy -  přední a zadní. Po kliknutí na zem vykopete vždy přední část, po vykopání a opětovném kliknutí vykopete i tu zadní. Jednoduché.
CraftWorld 2014-05-18 16-11-46-59.bmpCraftWorld 2014-05-18 16-08-32-97.bmp

Další podobnou věcí je pak stavění vlastního příbytku. Ten lze postavit kdekoliv, v podzemí i ve vzduchu. Na začátku si nicméně budete muset vystačit s podzemím, neboť nebudete mít vyzkoumané žádné zdi, dveře a jiné věci nutné k tomu, aby se vaše stavba dala považovat za bydlení. Zde je ale odlišnost oproti Minecraftu, v Craft the World nelze považovat vykopanou jeskyni za bydlení. Musí v ní být bezpečno a útulno. Proto je potřeba postavit nejen postele, ale i jiné vybavení, které přispěje ke komfortu celého příbytku. Navíc, je potřeba, aby zde bylo bezpečno, proto je nutno postavit přinejmenším dveře (na začátku jakýsi poklop). Pak už stačí postavit jen totem a trpaslíci můžou začít bydlet.
CraftWorld 2014-05-18 16-08-38-18.bmpCraftWorld 2014-05-18 16-13-30-54.bmp

Moment, trpaslíci? Ano, čtete správně. Nebudete hrát za jednotlivce, ale za skupinu těchto mužíčků. Jejich počet se navíc může zvyšovat každým levelem, nemusíte se tedy v případě smrti jednoho z nich obávat, že jste o něj nadobro přišli. Trpaslíci mají svoje potřeby. Když mají hlad, dejte jim na stůl kopec jídla. Jsou zranění? Pošlete je chrápat do postele. Navíc, veškeré rozkazy, které jim dáte, plní automaticky, takže je nemusíte každou chvíli kontrolovat. Pokud se ale přece jenom zaseknou, můžete je ovládat ručně, takže byste se rozhodně neměli nervovat nad záseky. Jsou to zkrátka kostičkovaní Simíci.

V případě boje je můžete i vybavit různými zbraněmi, brněním a předměty. Ty získáte postupným otvíráním technologického stromu. Kromě brnění, helmy, zbraně, nástrojů na těžbu a prstenů pak můžete z každého trpaslíka udělat pomocí náhodně nalezených knížek specialistu na určité povolání. Potřebujete dobrého plavčíka, horníka nebo lovce? Není problém.

Sbírání vytěžených a jinak získaných surovin probíhá automaticky. Nicméně, myslete na to, že trpaslík unese jen omezené množství, proto je potřeba jít vícekrát, popř. poslat více trpaslíků. Pokud je ohnisko těžby daleko a trpaslíci jdou dlouho, stačí použít magii. Ano, je zde magie! Osobně zatím mám pouze teleport a jasné světlo, magii se moc nevěnuji. Pokud vám mana dojde, stačí najet myší na její ukazatel a zjistíte, za jak dlouho se vám dobije.

Pokud se vám bude zdát, že musíte čekat dlouho, neváhejte si hru urychlit. Standardní rychlost jsem používal opravdu velmi málo, prakticky jen při bojích. Pokud těžíte, stavíte nebo potřebujete trpaslíky uzdravit, rozhodně zrychlete čas pomocí tlačítek F2 a F3.

Další důležitou částí hry je pak samotná tvorba předmětů z vytěžených surovin. Na výběr je opravdu mnoho věcí, od základních předmětů nutných k výstavbě domu přes vybavení a upravení domácnosti až po zbraně a jiné věci prospěšných v boji. Navíc, vše je velmi dobře znázorněno, není potřeba znát vzorec nazpaměť. Stačí kliknout v inventáři na dveře a hned se vám ukáže, co je ke stavění potřeba a na jaké místo je dát. Políček je dohromady 9, což jsou 3 řádky a 3 sloupce.
CraftWorld 2014-05-18 16-09-04-50.bmpCraftWorld 2014-05-18 16-11-24-85.bmp

I to umožňuje nespočet kombinací pro velké množství předmětů. Je zde nespočet zdí, dveří, oken, postelí, stolů, žebříků, plotů, židlí a jiných. Domácnost pak můžete vyzdobit lampami, obrazy, koberci, květinami a jinými věcmi, připomínající The Sims. Obranu vám pak zaručí různé pastičky, které nepřítele buď zraní, nebo znehybní. Útok trpaslíkům zlepší zejména zbraně, které ale musíte vyrobit na pracovní lavici. Sám jsem však spoustu věcí nepoužil, neboť je nemám vyzkoumané.

A není divu. Technologický strom je opravdu rozsáhlý, až vás to na nezávislou hru překvapí. Je zde velice dobře znázorněno, jaké věci navazují na další, které se výrobou odemknou a na které je potřeba více surovin. Nově vyzkoumaný předmět máte pak v inventáři dobře znázorněný díky listině, nehrozí tak neustálé hledání.
CraftWorld 2014-05-18 16-09-48-92.bmpCraftWorld 2014-05-18 16-10-46-69.bmp

Zkoumání navíc přidává nové zkušenosti. Kromě něj pak dostanete zkušenosti i za zabíjení nepřátel. Ty se objevují každou noc a jsou velice chytří. Kostlivci si např. ze štítů umí vytvořit jakýsi žebřík, pokud se nemohou dostat nahoru. Kromě kostlivců tu máme různé zombíky, gobliny, mravence, brouky, duchy, létající chobotnice a dokonce i různé bosse. Ty jsou většinou někde hluboko v podzemí v tajné komnatě a jejich zabití není snadné. Kromě nepřátel tu máme i mírumilovné tvory, jako jsou ovce, šneci nebo prasata. Všechno je krásně popsáno v bestiáři, včetně síly útoku a počtu zdraví.
CraftWorld 2014-05-18 16-08-51-84.bmpCraftWorld 2014-05-18 18-06-24-49.bmp

Cílem hry je pak přežít co nejdéle. Kromě každonočního bránění vašeho obydlí se musíte vypořádat i s horší věcí, a sice pravidelným intervalem většího útoku. Čas do zaútočení pak máte velmi dobře zvýrazněn v pravé horní části. Při samotném útoku je dobré máčknout na sluníčko v pravém rohu, což neumožní trpaslíkům opustit obydlí. A nebojte se, že byste neměli mít z čeho stavět, stromy i keře automaticky dorůstají.

Grafická i hudební složka je úměrná ceně i tomu, že se jedná o nezávislý titul. Grafika rozhodně neurazí, je příjemně ilustrovaná a má svoje kouzlo. Podle hudby pak poznáte, zda-li na vás někdo útočí nebo je klid. Navíc, v menu je hudba přímo návyková.

Vývojáři tvrdí, že hra nebude nikdy obsahovat žádný placený obsah. Již nyní ve hře můžete narazit na obchod, kde si za mince můžete koupit prakticky cokoliv. Mince získáte také náhodně, nezbývá tedy doufat, že vývojáři slib neporuší. Byla by to škoda.
CraftWorld 2014-05-18 18-19-47-38.bmpCraftWorld 2014-05-18 16-13-35-98.bmp

Zatím se Craft the World tváři velice důstojně. I když se to na první pohled nezdá, hra je velice návyková a díky rozsáhlému technologickému stromu se nedostavuje stereotyp. Hra je stále ještě v alpha verzi, proto vychází velice často nové aktualizace, které upravují a zlepšují stávající obsah. A to je to nejdůležitější. Že se vývojáři opravdu snaží. Vyzkoušejte, nebudete litovat.

Diskuze (5) Další článek: Čtvrté epizody The Wolf Among Us se dočkáme za týden

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,