Crash Team Racing Nitro-Fueled: na trati po dvaceti letech (recenze)

26. června 2019
SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Crash Bandicoot se vrací v další kompletní předělávce a po původní trilogii nasedá do závodních autíček, která svojí bláznivostí vracejí všechny pamětníky o dvacet let zpět.

Co baví

  • Množství tratí a režimů
  • Možnost neustále se zlepšovat
  • Stále skvělý multiplayer
  • Věrnost původní hře
  • Široké možnosti úprav

Co vadí

  • Nedoladěný online režim
  • Propady snímků
  • Všichni závodníci si nejsou rovni
7/10
Hodnocení

V roce 1999 se rozhodli tvůrci Crashe Bandicoota z Naughty Dog sáhnout po změně žánru a nespecializovat se se svojí postavičkou mírně vyšinutého vačnatce už pouze na hopsačky. Díky tomu spatřil světlo světa jeden z nejlepších klonů Mario Kart, který si nezadá ani se svojí "předlohou". Později na něj navázalo ještě Crash Nitro Kart či Crash Tag Team Racing. Žádná z her ale už nebyla tak úspěšná jako první závody s šíleným bandikutem. Dnes se píše rok 2019 a o dvacet let později ze své slávy a lesku ztrácí Crashovo závodění jenom málo.

Crash Team Racing: Nitro-Fueled se poprvé oficiálně představil na The Game Awards v minulém roce a všechny tehdejší oznámení naprosto nadchlo. Další skvělá hříčka z dob prvního PlayStationu se vrhla na současnou generaci a přináší hráčům retro zážitek se vším všudy. Jak se tedy Crashi podařil návrat ze závodního důchodu?

Sázka, kterou nelze odmítnout

Příběhová stránka hry není nijak komplikovaná a nabízí přesně to, co byste od Crashe očekávali. Ostatně, pokud ho pamatujete ještě z jeho původní hry, tak nemusíte čekat žádné změny. Mimozemský padouch Nitros Oxide dorazí k vaší planetě a nabídne, nebo spíše vnutí vám sázku o to, kdo je rychlejší. Zda nejrychlejší závodník Země, nebo on. Pokud nejrychlejší prohraje, bude ze Země obří parkoviště, na kterém se nehnete. 

Crash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190621165959.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190621170007.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190623151543.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190623151615.jpg
Výzva od mimozemského padoucha vás povede celým příběhem

Abyste mohli Zemi před tímto osudem zachránit, musíte tak prvně dokázat, že jste to právě vy, kdo se má se zeleným emzákem na závodní dráze utkat. To znamená vyhrát na hromadě různých tratí, získávat trofeje a porážet bosse, kteří si myslí, že právě oni   by měl poměřit síly s Oxidem. Tak jak si to pamatujeme z originálu, je tento režim rozdělený do několika map, na kterých vybíráte závody. Na rozdíl od původního adventure módu si můžete v průběhu postupu příběhem měnit své hrdiny dle libosti a nemusíte tak všechny závody odehrát pouze s jedním.

 

Na rozdíl od původního adventure módu si můžete v průběhu postupu příběhem měnit své hrdiny dle libosti a nemusíte tak všechny závody odehrát pouze s jedním

 

Můžete v nich bojovat o trofej, kterou získáte za první místo, žetonek CTR, pro nějž musíte závod vyhrát a ještě sbírat písmenka, nebo relikvie. Ty získáte tak, že zvládnete trať zajet pod určitý časový limit. Potom se přidávají ještě arénové výzvy, které vás nutí v časovém limitu posbírat krystaly. K otevření různých úrovní budete potřebovat získávat všechny možné druhý odměn. O motivaci tak není nouze. Pokud se ale poženete pouze za dokončením dějové linky, hra vám vystačí na jedno odpoledne. Záleží samozřejmě i na vašich zkušenostech i obtížnosti, kterou zvolíte.

Bez soucitu a se škodolibou radostí

V závodech s Crashem se neodpouští především soucit. Pokud vám bude soupeře líto a necháte ho dojet na dostřel, může se vám to šeredně vymstít. Přesně to z něj dělá tak zábavnou závodní akci. V případě, že sednete ke hře s kamarády, máte rovnou několik možností, jak se zabavit na dlouhé hodiny. V multiplayerových režimech, které vám na jedné obrazovce umožní hrát až ve čtyřech hráčích si můžete užít arénové souboje jako je kradení vlajky, death matche či sbírání krystalů. Nechybí samozřejmě ani klasický závod.

Crash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190621171227.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190621165928.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190621170033.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190621170120.jpg
Lokace v novém kabátku vypadají nádherně

Stejné množství režimů máte k dispozici i v případě, že se rozhodnete zabrousit do online prostředí. V něm vám zaručeně někteří hráči budou schopní pořádně zatopit. Pokud patříte mezi zkušené matadory, určitě možnost hraní po internetu oceníte nejvíce. Pro nováčky naopak může být trošku frustrující hra proti hráčům, kteří už mají palce vytrénované k dokonalosti, každou trať znají zpaměti a bez problému vás trefí každou zbraní i poslepu. Do tohoto tématu se ponořím trošku více při povídání o hratelnosti.

Když už mluvíme o online hraní, nemůžeme vynechat také fakt, že zahrát si přímo s kamarádem nebo celou partou sice můžete, ale upřímně, jejich přizvání do hry a následné připojování není úplně dobře vysvětlené a ani není dost intuitivní na to, aby vysvětlení nepotřebovalo. Těžko říct, jestli šlo o chybu spojení s konkrétním člověkem, nebo se s ní musejí potýkat všichni, ale abych se spojil se svým spoluhráčem bez chybové hlášky, musel jsem to zkoušet půl hodiny. Hra se navíc po spuštění potýkala s problémy, kdy se při online závodě hráči ze závodu najednou vytratili a potom se objevili zase zpět na trati. K tomu se připojují i lagující soupeři. A ti jsou opravdu doslova peklo v arénových zápasech i závodech.

Crash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190622121231.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190621170505.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190622105603.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190622182407.jpg
Kýžené ovoce vám přinese vždy jenom vítězství

K tomu se navíc přidává fakt, že pokud závod v půlce opustíte, vůbec nic se vám nestane a především pro lepší závodníky tak může online znamenat spíše nudu kvůli tomu, že slabší hráči se v beznaději prostě odpojí v půlce závodu. Když takto hru vzdají čtyři hráči z osmičlenného startovního pole několikrát po sobě, dokáže vám to soupeření pořádně otrávit.

 

Hra se po spuštění potýkala s problémy, kdy se při online závodě hráči ze závodu najednou vytratili a potom se objevili zase zpět na trati

 

I přes tyto neduhy ale působí multiplayerové režimy jako ten nejnosnější prvek, který v Crash Team Racing najdeme a přinese vám dlouhé hodiny nepřetržité zábavy. Obzvlášť v případě, že si sednete s více hráči do jedné místnosti a budete se vzájemně pošťuchovat a jeden druhého snažit zlikvidovat. Není totiž potom lepšího pocitu, než když někoho pošlete z prvního místa do šedého středu startovního pole. 

Jak prosté. Nebo ne?

Výše už jsem zmiňoval, jak velký rozdíl může být mezi zkušenými matadory a hráči, kteří se na Crashovy závodní okruhy vydali úplně poprvé. Hra v sobě totiž ukrývá hromadu možností, jak se stát ještě lepším řidičem než ti, co dokonale ovládají základ. Musíte však být opravdovými mistry, abyste dosáhli maximální efektivity každého pohybu volantem. 

Mezi ty nejdůležitější patří turbo, které získáváte při jízdě ve smyku. Ti, kteří ho dokonale ovládnou mohou až třikrát během jednoho smyku nahodit turbo boost a tím výrazně zvýšit svoji rychlost na výjezdu ze zatáčky. Daní za to ovšem bude nižší ovladatelnost vašeho vozítka při smyku.Bez této techniky se prakticky v žádném závodě neobejdete, pokud hrajete alespoň na střední obtížnost. 

Crash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190624213543.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190622085902.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190624220050.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190624221419.jpg
Se svým vozítkem se proženete každým možným prostředím

Celkovou ovladatelnost ovlivňují také vlastnosti jednotlivých postaviček, které ve hře můžete zvolit. Z tohoto hlediska mi bohužel hra nepřišla úplně vybalancovaná a závodníci s nejvyšší maximální rychlostí jsou tak ve finále mnohem nepříjemnějšími soupeři, než ti, které mají rovnoměrně rozložené statistiky. Jde ale spíš o můj dojem než o holý fakt a věřím, že pro nejlepší hráče mohou tyto statistiky působit jinak. Tak jako tak ale způsobují především to, že ne vždy si budete moci vybrat svého oblíbeného hrdinu.

Důležitá je i znalost všech tratí, protože pokud nechcete dostat od soupeřů nakládačku a ani nemít možnost je sestřelit, budete muset pečlivě hlídat, kde jsou na tratích zkratky a další možnosti, jak si v závodě pomoci.

Crash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190624215758.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190624220330.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190624220341.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190624221941.jpg
Barvité efekty zpestřují používání škodolibých pomůcek

Co mě ale na Nitro-Fueled štvalo s každým závodem více bylo, že když jsem si změnil úhel kamery, neuložil se jako defaultní. S každým startem si tak musíte přepnout kameru, pokud vám více vyhovuje její vzdálenější pozice, ze které je lépe vidět přes vaši postavičku.

 

Motivaci navíc dodávají i odemykatelné předměty, jejichž množství je opravdu solidní

 

Ze všeho, co tu píšu možná vychází Crash až příliš negativně. Rozhodně to není tak, že by měl hromadu negativ, která vám zkazí zážitek. Jde ale o výtky, které si mi v průběhu hraní nahromadily a navzdory jim jsem si hru každou chvíli užíval. I to, jak moc se v ní můžete zlepšovat jí totiž dodává větší a větší znovuhratelnost, která vás neomrzí.  Motivaci navíc dodávají i odemykatelné předměty, jejichž množství je opravdu solidní. Některé získáváte samotným hraním, jiné zase odemknete v pit stopu, který působí podobně jako obchody s dočasnou nabídkou v mobilních hrách. Mikrotransakcí se ale bát nemusíte. Vše získáváte za herní měnu. Nezklame ani výběr tratí, který vám nabídne celkem dvaatřicet závodních okruhů a další množství arén pro soubojové režimy.

Crash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190624215559.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190622102837.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190622125318.jpgCrash™ Team Racing Nitro-Fueled_20190623151631.jpg
Úpravy postav přidávají do hry novou dimenzi, stejného závodníka je skoro nemožné potkat

Po audiovizuální stránce se Crash Team Racing drží své předlohy jako klíště na Lábusových zádech. Grafické zpracování dostalo nový kabátek a vypadá tak velmi podobně jako v případě N´Sane trilogie. I tentokrát se podařilo udržet stylizaci do kreslených postaviček a snoubit ji s 3D modely tak, aby působily jako opravdová hra současné generace. Škoda jenom, že v některých momentech se hra propadá se zbytečnými poklesy počtu snímků za vteřinu i na PS4 Pro. Hudební podkres zůstal prakticky beze změn a totéž se dá říci o zvukových efektech. Za mě jde o perfektní tah, který potěšil mnohem více než přepracované audio u N´Sane Trilogy. Už při prvních tónech jsem se totiž cítil jako kdyby mi znovu bylo sedm let a já zapínal svůj stařičký PlayStation.

Verdikt

Crash Team Racing: Nitro-Fueled vyniká přesně v tomtéž, co jeho předloha. Všechno navíc převedl do blýskavého moderního kabátku, který hře ale neubírá ani kousek z atmosféry pravé retro klasiky. Doplácí však nejen na chyby, které měl jeho předchůdce, ale navíc se přidávají potíže a nejasnosti ohledně online závodění. Celkově tak dost kazí dojem jinak perfektní zábavy na večer s přáteli. Kromě nedokonalého onlinu ale Nitro-Fueled přináší přesně to, co si fanoušci této divočiny v motokárách přáli vidět a pokud jste si Crashova vozítka oblíbili v jejich původní verzi, nešlápnete vedle ani s předělávkou. Teď už nám zbývá jenom čekat, kdy se k nám dostane Crash Bash.

 

 

 

Diskuze (7) Další článek: Příběhová kampaň Borderlands 3 vám potrvá více jak 30 hodin

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,