Creatures 3 - první pohled

Ještě do konce tohoto roku bychom se měli dočkat již třetího dílu nejdokonalejšího simulátoru umělého života pro PC: Creatures 3. Všichni milovníci roztomilých učících se zvířátek si v tomto článku mohou přečíst, co nová verze přinese.

Umělý život v počítači byl odjakživa mým snem a jednou z věcí, která mě k počítačům kdysi v dětství přivedla. Romantická představa o tom, že si naprogramuji umělou bytost, která se mnou bude inteligentně konverzovat, vzala přirozeně brzy za své – tady opravdu nestačí jen umět dobře programovat. Fušovat velkému Stvořiteli do řemesla se však již pár let pokoušejí lidé z CyberLife Technology, divize firmy Creature Labs, kteří stále vylepšují svou hru – chovnou stanici umělých bytostí jménem Creatures.

     

Na úvod několik informací o principech této dosti zvláštní hry. Do vínku dostáváte dvojrozměrný svět jménem Albia, jehož povrch byl kdysi zničen velkými sopečnými erupcemi. Zmizela i starobylá civilizace Shee, ale v podzemí po ní zůstaly všelijaké přístroje a jiné artefakty. Po nedávných zemětřeseních se objevily v zemi pukliny, kterými se lze dostávat do podzemí; vy se na počátku hry ocitáte v jedné takové jeskyni, kde máte k dispozici inkubátor a šest vajec (tři samečky a tři samičky) bytostí zvaných Norni. Začnete tím, že do inkubátoru strčíte vejce, z něhož se za půl minuty vylíhne bezbranná hloupá bytůstka, kterou si můžete libovolně pojmenovat. Její život pak závisí z valné části na tom, co ji naučíte – kolem sebe má různé předměty, rostliny a přírodní překážky, takže nejprve je nutné vašemu Norníkovi sdělit, co může a nesmí jíst, kam chodit a kam ne atd. Norn žije za příznivých okolností cca 10 hodin, ale pokud se o něj nebudete starat a učit ho, může vám zemřít už za několik desítek minut. Cílem hry je vychovat si co nejchytřejší bytosti, naučit je, jak vyjadřovat to, co cítí (spokojenost, nudu, ospalost, hlad, strach atd.) a přimět je k rozmnožování. Budete-li úspěšní, můžete se svými Norny chodit po Albii a nacházet zajímavé předměty, které využijete při dalším zdokonalování schopností vašich svěřenců. Později se také setkáte s dalšími bytostmi: zlými Grendely a tajemnými Ettiny. Chytří Nornové jsou schopni své děti do velké míry učit sami, takže z vás část této povinnosti sejmou. a dál? Zdokonalování a šlechtění může pokračovat teoreticky donekonečna.

O Creatures by se toho dalo napsat ještě hodně – protože skutečně nejsou “masovou” hrou s obecně známými pravidly, pojednal jsem o nich trochu obšírněji, aby si mohli udělat představu i ti, co je neznají. Nyní však konečně k tomu, co přináší třetí díl.

Autoři se chlubí zejména implementací sociálního chování, velkým zvýšením smyslu pro směr a zvětšením celkové mozkové kapacity. Další novinkou jsou “connecting agents” (propojovací prostředky), které vám umožní vytvářet různé specializované přístroje – například zařízení, které detekuje přicházejícího Grendela a vypálí na něj z bahenní pistole.

Stejně jako je zvykem v hollywoodských sériích filmů, Creatures 3 konečně poodhalují tajemství osudů staré civilizace Shee. Jejich děj se odehrává tisíc let před Creatures 2, právě když Shee opustili svou plochou Albii ve velké kosmické lodi, aby někde našli kulatější svět. Jenže v korábu se jako černí pasažéry ukryli i Grendelové, kteří těsně před cílem vytáhli do útoku. Shee pak raději zanechali loď na orbitě a utekli na planetu.

     

Masivní kosmický koráb, který je dějištěm Creatures 3, je dvakrát tak velký než svět druhého dílu – skládá se z množství rozličných světů, od pohodlného terária přes pustou poušť až po nebezpečnou džungli a mnoho dalších. Loď je samozřejmě opět domovem milých Norníků, kteří potřebují ochranu před zvlčilými Grendely. Ani nezbední Ettini vám hru neulehčí – mají tendenci krást různé součástky a odnášet si je do svého pouštního domova. Norni jsou v tomto dílu inteligentnější než v těch předcházejících, protože se se svými pány a stvořiteli, bytostmi Shee, rozloučili teprve před nedávnou dobou, takže si mnoho věcí stále pamatují. z můstku kosmické lodi mají přístup k mnoha užitečným zařízením a přístrojům, ale k jejich ovládnutí potřebují vaši pomoc.

Aby byla hra přístupnější, již od začátku máte k dispozici rodinku “předučených” Nornů, kteří jsou připraveni k rozmnožování. Pokud však chcete, budete moci stejně jako v předchozích dílech začít pěkně od vejce a vycvičit si i prvotní generaci sami.

Další informace najdete na www.creatures3.com. Troufám si tvrdit, že takovéto “hry” s bytostmi oplývajícími umělou inteligencí mají svůj zenit teprve před sebou. Budou přístupnější stále širším vrstvám a dočkáme se doby, kdy počítačoví společníci osloví všechny lidi bez ohledu na to, zda jsou jim počítače sympatické či nikoli. Vzpomeňte na to, jakou vlnu vyvolalo Tamagotchi, a to je proti Creatures naprosto primitivní záležitost.

Váš názor Další článek: Gamepad Maxxtro Freestyle

Témata článku: , ,