CrissCross – hrajeme si s písmenky

Scrabble je v dnešní době natolik populární desková hra, že na její motiv vznikají počítačové hry. A právě obliba této hry vedla olomoucký tým Flash Software k vytvoření podobné logické hříčky, jež vezme útokem vaše mozkovny. Máte-li tedy rádi hry tohoto typu, čtěte dále, protože u CrissCross se budete zaručeně dobře bavit.
Scrabble je v dnešní době natolik populární desková hra, že na její motiv vznikají počítačové hry. A právě obliba této hry vedla olomoucký tým Flash Software k vytvoření podobné logické hříčky, jež vezme útokem vaše mozkovny. Máte-li tedy rádi hry tohoto typu, čtěte dále, protože u CrissCross se budete zaručeně dobře bavit.

Asi první věcí, která vás hned po kratičkém „intru“, složeného z animace názvu týmu a samotného názvu hry, upoutá, je netradiční menu. Nemáte zde vypsány jednotlivé položky, jak tomu bývá skoro u všech podobných her, ale zde máte jednotlivé možnosti zastoupeny písmeny řecké abecedy. Avšak nemusíte se obávat, že byste se tu nevyznali – podržíte-li chvíli myšítko nad písmenem, objeví se vám jeho význam kousek opodál od písmena. Jakmile vše prozkoumáte, můžete postoupit dále a započít novou hru. Nicméně předtím jste ještě vyzváni k zadání několika povinných údajů, jako je například počet hráčů (min. 2, max. 4), minimální počet písmen ve slově či časový limit, po který budete hrát.

CrissCrossCrissCross

Pokud jste prošli úvodní nastavovací serepetičky, objeví se před vámi hrací deska o velikosti 15×15 čtverců. Jednotlivá políčka jsou různě bodově ohodnocena, chcete-li přesně vědět jak, podívejte se do nápovědy, jež se nachází ve hře a v níž je vše obsáhle popsáno. Ještě než se pořádně stačíte rozkoukat, neviditelná ruka šmátralka vám vytáhne sedm startovních písmen, ze kterých musíte sestavit počáteční slovo. Poté je na řadě soupeř a po jednotlivých tazích se střídáte. Vždy, když vyložíte nějaké slovo, počítač náhodně vybere nějaká písmena doplní vám je tak, abyste jich měli zase sedm. A tak to jede dál a dál, prostě hráli-li jste někdy Scrabble, vše vám je již teď jasné.

Jste v úzkých a nevíte jaké slovo právě vyložit? Žádný problém, stačí kliknout na tlačítko „tip“ a počítač vám nabídne několik možných tahů a přidá k nim i jejich bodový počet, o než byste mohli přilepšit svému kontu. Ale z vlastní zkušenosti mohu tvrdit, že ne vždy vám je nabídnuto slovo za největší bodový počet, někdy je přeci jen lepší si namáhat mozeček a vymyslet něco sami. Co mě ale trochu překvapilo bylo, že hra nemá ve svém slovníku jiné pády než první, která, pokud se nemýlím, oficiální pravidla Scrabblu povolují. Jednotlivými tahy můžete průběžně listovat a vracet se k nim. Hra končí v okamžiku, kdy v pomyslném „pytlíku“ nejsou žádná volna písmena nebo nikdo nemůže sestavit žádné slovo.

CrissCrossCrissCross

K technickému zpracování mnoho připomínek nemám. Grafika je lehce nadprůměrná, ale neškodila by, kdyby byla více pestřejší a nápaditější, protože teď mi připadala trochu jednotvárná. Jako hudební podklad autor zvolil pět žánrově odlišných skladbiček ve formátu xm, ale ty stejně při pekelném soustředění a vymýšlení, jaké slovo ze zadaných písmem sestavit, nebudete moc vnímat. Hru můžu doporučit všem, co se chtějí dobře pobavit a přitom si i trochu procvičit svou slovní zásobu.

Download CZ verze (10 MB) zde, SK verze (11 MB) zde, SK slovníku (200 kB).

Homepage: http://crisscross.zde.cz/.

Váš názor Další článek: Ecco: Defender Of The Future – legenda ožívá na PS2

Témata článku: , , ,