Croc 2

Nová dobrodružství chrabrého krokodýlka! Posaďte se pohodlně milé děti, babička začíná vyprávět neuvěřitelný příběh... Bylo nebylo. Za devatero horami a devatero řekami, žila v jednom podivném světě plném ostrovů malá stvořeníčka. Byla to taková kulatá chlupatá cosi, která si říkala Gobbo. Tihle Gobbos si v klidu užívali své svobody a svého nedotčeného světa, všechno se ale mělo rychle změnit…

Žánr: Arcade
Minimum: Pentium 166, 32 MB RAM, 4xCD-ROM, Windows 95/98, DirectX 6.0, 1 MB HDD
3D: ano
Multiplayer: ne
Výrobce: Fox Interactive
Distributor:
Electronics Arts

Bylo nebylo. Za devatero horami a devatero řekami, žila v jednom podivném světě plném ostrovů malá stvořeníčka. Byla to taková kulatá chlupatá cosi, která si říkala Gobbo. Tihle Gobbos si v klidu užívali své svobody a svého nedotčeného světa, všechno se ale mělo rychle změnit…

Croc 2 Croc 2

Jednoho dne totiž k vesnici připlul košík, v němž byl zabalen malý zelený Plaváček. Dobrosrdeční skřítci se ho ujali, pojmenovali Croc a vychovali. Péče o krokodýlí mládě probíhala až na pár nesrovnalostí perfektně, bohužel náš cestovatel v koši nebyl jediným, kdo se dostal do světa, ve kterém žili Gobbos.

Croc 2 Croc 2

Dalším nově příchozím byl baron Dante se svou bandou vyvrhelů, jejíž členové si prozaicky říkali Daniti. Baron Dante však nepřijel s otevřenou náručí a úsměvem na rtech, ba přímo naopak, přijel získat moc. Přijel řídit a rozkazovat, zkrátka panovat ubohým a bezmocným Gobbos. Netrvalo příliš dlouho a malé království padlo baronovi do pařátů. Všichni Gobbos byli pochytáni a zavřeni do klecí. Akce vždy vyvolá reakci, a tak se není moc co divit, že i baronův čin nezůstal bez odezvy. Malý krokodýlek Croc začal své prťavé přátele postrádat a rozhodl se je vyrazit hledat. Brzy mu došlo, co se vlastně stalo a s úsměvem akčního hrdiny vyrazil vstříc nebezpečí a zachránit malý nárůdek. Pak už to bylo na vás. Při troše snahy jste ale chudákovi krokodýlkovi pomohli a Gobbos se mohli zas volně pohybovat po světě.

Croc 2 Croc 2

Chvíli byl klid, ale ne moc dlouho, protože zatím, co se Croc veselil se svými Gobbo přáteli, poslední zbytky věrné baronovy brigády se ho pokusily přivolat zpět mezi živé. K velkému překvapení všech zúčastněných se jim to povedlo. To ale nebylo vůbec dobrá zpráva pro Gobbos. Jejich úhlavní nepřítel se vrátil, a tak se musí vrátit i hrdina. Nejvíce ohrožení Gobbos tedy sepíší stručný dopis, ve znění: “Hledá se Croc!”, vloží ho do lahve a vhodí ho vody. Láhev nečekaně dorazí přímo do tlapek krokodýlí hvězdy. Jelikož správný hrdina nikdy neodmítne prosbu o pomoc, vyráží i Croc vstříc dobrodružství!…

Croc 2 Croc 2

…Svět Gobbos se nám rozrostl na čtyři ostrovy, které mezi sebou udržují styk jen díky lahvové poště. Crocova cesta k znovuumrtvení barona Danteho povede přes každý z nich. Tak jako na naší zemi jsou na různých místech různé klimatické podmínky, je i ve světě Gobbos na jednom ostrov vedro, že by se i krokodýlek zpotil, a na druhém zima, až tuhne krev v žilách. To je také bohužel asi tak všechno, v čem se světy od sebe liší, protože na každém z nich zažije Croc v podstatě stejná dobrodružství. Na každém z ostrovů jsou k nalezení asi 4 jeskyně plná Danitů a překážek, na kterých si nejen zlámete prsty, ale i zavaříte mozkové závity. Dále na každém ostrově je jedno závodiště (loďky, auta atd.) a pár jednoduchých atrakcí. Celkem sečteno a podtrženo to dá okolo 40 úkolů pro malého krokodýlka, což je práce až nad hlavu, proto počítejte, že když hru začnete, neskončíte dříve než za 14 dní. Croc 2 je opravdu neuvěřitelně rozsáhlá a hlavně obtížná hra.

Croc 2 Croc 2

O tom, jak šíleně těžký je Croc, bylo už dříve napsáno hodně, hodně moc znaků. Pro všechny, pro které byl nepřekonatelnou překážkou při hraní jedničky, mám smutnou zprávu: “Croc 2 je ještě o hodně těžší než díl první!”. Opět si tu podáte ruce s trochu nedokonale vyřešeným ovládáním, takže každá vteřinka nesoustředění vás může hodně mrzet. Hra se totiž uloží jen na některých, speciálně k tomu určených místech, kterých je na posledním ostrově v pravdě poskrovnu. Přidáte-li si k tomu ještě kopu logických problémů máte tzv. “zákysových” míst nespočet. No a aby toho nebylo málo, tak vás občas potěší kamera, která Croca sleduje, výletem někam mimo. To už pak nic neudrží nervy na uzdě a vám nezbude, než si jít koupit novou klávesnici :(.

Croc 2 Croc 2

Nechme však obtížnost obtížností a povězme si trochu více o technické stránce hry. Tak například grafice lze jen máloco vytknout. Svižně běhající engine potěší hlavně majitele slabších počítačů a barevnost a hra světel zase vlastníky silných procesorů a grafických akcelerátorů. Úsměv na tváři vám vydrží i po přehrání několika barvami hrajících animací. Zklamáním je snad jen nemožnost přepnutí do vyššího rozlišení než 640x480.

O poznání hůře dopadlo ozvučení. Při hraní máte stále hrozný pocit, že autoři zapomněli najmout pořádné hudebníky. Vaši cestou necestou vás sice provází zpěv ptactva, pleskání krokodýlích nohou o zem, ale nějaký větší hudební motiv budete postrádat až do konce hraní. Až by se z toho člověku vehnala slza do koutku oka. Bohužel, to není to nejhorší co při hraní Croca 2 uslyšíte. Dialogy mezi Gobbos a Crocem jsou hroznou směsicí pištění, chrastění a já vlastně nevím čeho ještě. Prostě síla. Občas budete mít sto chutí vypnout reproduktory a občas to taky uděláte, protože vlastně o nic nepřijdete. Kdybych byl opravdu pes, nedostala by ode mě hudba ani bod, ale nakonec musím uznat, že těch pár havajských rytmů nějaký ten bodík zaslouží.

Croc 2 Croc 2

Tak mě tak napadá, že si tu už delší dobu vylévám své pocity a ještě jsem vám neřekl, co je vlastně v Crocovy 2 nového. Ono taky není moc o čem mluvit. Nebýt několika nových aktivit, jako je létání v balónu, nepřinesl by Croc 2 vůbec nic nového. Můžete mi oponovat, že se změnila i vizuální podoba, ale bez toho by to dnes ani nešlo. Prostě mi Croc přijde jako nastavování něčeho, co sype, což je v herním průmyslu bohužel až příliš častá věc. Jelikož jsem hrál i jedničku, nepřinesl mi Croc 2 vůbec nic nového. Všechno už jsem někdy viděl, jen v trochu horší grafice. Neberte to ale tak, že je Croc 2 nějaký hrozný propadák. Tak to vůbec není. Pro nováčky, kteří se hodlají s milým krokodýlkem seznámit, je to perfektní volba a nemůžu než doporučit. Ale kdo hrál díl první, bude asi stejně jako já pokračováním trochu zklamán.

Grafika: 9/10
Zvuky: 5/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 7/10
Pěkná grafika a roztomilý pohled Croca vás donutí sednout k počítači a hrát a hrát. Po čase hraní sice zjistíte, že ovládání by bylo záhodno trochu předělat a vůbec trochu vyladit citlivost reakcí na klávesy a že by bylo dobré hru trochu dozvučit, ale pestrost prostředí a výborné logické zádrhele vás donutí na to vše zapomenout. Otázkou zůstává, co opravdu nového a převratného Croc 2 přinesl.
Celkové hodnocení: 6/10

Diskuze (9) Další článek: Soukromá válka? Proč ne!?

Témata článku: , , , ,