Crowd City: kdo neběhá s námi, běhá proti nám (mobilní recenze)

Dnes je možné zkrátka vše. Proto se už nemůžeme divit simulátoru běhu ve velkém davu. Nápad dobrý, co zpracování?

Co baví

  • Zábavný nápad

Co vadí

  • Minimální trvanlivost
  • Nulové možnosti
  • Reklama kam se podíváš
  • Podivná optimalizace
4/10
Hodnocení

Patří mezi vaše nejšílenější koníčky bezduché pobíhání ve velkém davu? Tak je potom hra Crowd City od vývojářského týmu VOODOO stvořená právě a jedině pro vás. Ovšem pozor, nečekejte zázraky, ale spíše hodně jednoduchou zábavu na hranici blbosti, navíc s nepříliš dobře pojatým formátem.

Jít s davem

Bohužel, přiznejme si to na rovinu. Crowd City možná dokáže na několik desítek minut zabavit, počáteční nadšení ovšem odpadá již po několika málo kolech. Být součástí velkého davu je možná docela lákavá záležitost, ale potenciál má někde na bodu mrazu. Ve výsledku je tak zábavný a vtipný možná prvotní nápad, se kterým vývojáři přicházejí, ne už tolik samotná hratelnost výsledného produktu. Zároveň dodejme, že rozhodně nejde o žádnou novinku, ale přebraný koncept.

300x0w.jpg3296-crowd-city-4.pngScreenshot_2019-03-08-12-51-37-281_io.voodoo.crowdcity.png
Crowd City je čistým simulátorem davového šílenství

Na startu každé hry začínáte po ulici pobíhat s jedním nebožákem, který na sebe váže další a další spoluobčany, čímž je připoutává do zvětšujícího se davu. Každá jedna hra má určený svůj časový rámec ve výši dvou minut a cílem je pochopitelně vytvořit co nejpočetnější dav. Toho ovšem nedocílíte pouze na základě sběru jednotlivců, ale především likvidací ostatních, soupeřících chumlů, mezi které se můžete sprostě vetřít. Pravidla takových útoků jsou jednoduchá, neboť silnější vždy vyhrává a silnější v tomto případě znamená početnější. Svůj dav tedy budete rozšiřovat především na základě přebírání menších uskupení. Tím tak docílíte likvidace jednoho ze soupeřů a můžete se vrhnout na další.

Jít proti davu

Stejný cíl ovšem mají i ostatní davy, proto je třeba být neustále na pozoru a hlavně se nesnažit přimíchat do větších shluků, které by vás schramstly jako malinu. Po uplynutí zmiňovaných dvou minut dojde k finálnímu sčítání a vítěz je na světě. Přijde vám to primitivní? Ano, je to tak. Crowd City je opravdu hodně primitivní až hloupá hra, která postrádá hlubšího významu, proto se její životnost pohybuje na úrovni prosté jepice.

 

Crowd City je opravdu hodně primitivní až hloupá hra, která postrádá hlubšího významu, proto se její životnost pohybuje na úrovni prosté jepice.

 

Nic bohužel nezachraňuje ani velké množství skinů, které lze postupně získávat. Ve finále je totiž jedno, zda-li se po ulici proháníte jako zlodějíček, modrý panák, had nebo pirát. Pokud je samotný koncept nedostatečný, nic nezachrání ani skiny. Hra je navíc protkaná opravdu velkým množstvím reklam, které hráče otravují nejen mezi samotnými koly, ale bohužel také při hraní. Celkový důraz na přechod k placené verzi bez reklam, je až zbytečně nápadný a nesympaticky agresivní.

Screenshot_2019-03-08-12-56-36-074_io.voodoo.crowdcity.pngScreenshot_2019-03-08-12-57-57-309_io.voodoo.crowdcity.pngScreenshot_2019-03-09-11-35-58-949_io.voodoo.crowdcity.png
Bohužel nenabízí příliš možností a zabaví spíše v řádu desítek minut

Co se ovládání týče, vystačíte si klidně i s jedním jediným prstem, kterým budete určovat směr pohybu vašeho davu. Už z prostoty a primitivnosti ovládání si lze udělat celkový obrázek nad možností celé hratelnosti. Titulu chybí lákadla ve formě powerupů, pastiček či nejrůznějších zbraní. Vhodné by bylo jistě začlenit také sofistikovanější ovládání, které by umožňovalo větší strategické možnosti. Za tohoto stavu je ovšem Crowd City prachbídnou hromádkou ničeho.

53366855_285988582309118_5922914816359399424_n.jpg53472620_1582785155157614_4665074587925479424_n.jpg54353413_393585138038910_2190252459887165440_n.jpg

Hromádkou, která naneštěstí dost slušně potrápí váš mobilní telefon. Slabší z redakčních kousků, Xiaomi Redmi 3S, dostával ve větším davu pěkně zabrat, což se projevilo ve formě nepříjemného škubání. Ono 600 postaviček na jedné obrazovce zkrátka udělá své. Podstatně lépe je na tom výkonnější Sony Xperia XZ2 Compact, která se však viditelně zahřívala a mimo jiné i ztrácela drahocennou energii. Nejde ovšem pouze o zátěž během samotného hraní, Crowd City je totiž tak nějak prapodivně optimalizováno celkově. Již jednoduchý pohyb v hlavním menu je hodně nejistý a často vykazuje zvláštní odezvy.

Verdikt

Crowd City je na papíře možná zábavnou hrou, v podání VOODOO studia ovšem velký propadák, kterému chybí jakýkoli potenciál. Po stránce hratelnosti je titul trestuhodně prázdný, což vede k rychlému stereotypu. K tomu všemu přičtěme všudypřítomnou reklamu a pochopitelné nároky na výkon mobilního telefonu a dostáváme se někam do oblasti podprůměru. Pokud hledáte zábavu na několik desítek minut, určitě zkuste, celkově se však Crow City vyhněte obloukem. Jde o zbytečnost.

Hra byla recenzována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact Xiaomi Redmi 3S.   

Nejnovější komentáře


NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Hry ze začátku tisíciletí. Zahrajte si Call of Duty, Mafii a další legendy

Hry ze začátku tisíciletí. Zahrajte si Call of Dut…

Období po roce 2000 bylo výborné pro nadšence do her. Vznikla celá řada ikonických her, které definovaly, jak hry vypadají v dnešní době.

15.  1.  2022 | |23 N/A
Martin Nahodil
Téma
Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutra…

Za kvalitní hry nemusíte utratit ani korunu. Máme pro vás tipy na nejzajímavější hry zdarma, které přitom snesou srovnání s draze placenými tituly a v mnohém je i překonávají. Hry žijí z drobných nákupů přímo ve hře, ale ani za ně utrácet nemusíte.

16.  1.  2022 | |108 N/A
Michal MaliarovMartin NahodilVojtěch Matušinský
TémaFree-to-play
Největší videoherní obchod historie! Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 mld. dolarů

Největší videoherní obchod historie! Microsoft kup…

Tak tohle asi nikdo nečekal… Call of Duty, Diablo, Warcraft nebo Candy Crash Saga budou brzy patřit Microsoftu

18.  1.  2022 | |42 N/A
Lukáš Václavík
Activision BlizzardMicrosoft
Wordle vás naučí hrát si se slovy. Teď už i česky!

Wordle vás naučí hrát si se slovy. Teď už i česky!

Na sociálních sítích se v posledních měsících rozjel trend s menší hrou Wordle, která stále nabírá na popularitě. Přidáte se?

17.  1.  2022 | |5 N/A
Martin Nahodil
Logické
Hry zadarmo, nebo se slevou: akce na exkluzivity pro PS5 a Galactic Civilizations III zdarma

Hry zadarmo, nebo se slevou: akce na exkluzivity p…

Na všech herních platformách je každou chvíli nějaká slevová akce. Každý týden proto vybíráme ty nejatraktivnější, které by vám neměly uniknout. Pokud chcete získat hry zdarma nebo s výhodnou slevou, podívejte se na aktuální přehled akcí!

14.  1.  2022 |
Martin Nahodil
Hry zdarmaSlevové akce
Hry zadarmo, nebo se slevou: zpětná kompatibilita na Xboxu a Relicta zdarma

Hry zadarmo, nebo se slevou: zpětná kompatibilita …

Na všech herních platformách je každou chvíli nějaká slevová akce. Každý týden proto vybíráme ty nejatraktivnější, které by vám neměly uniknout. Pokud chcete získat hry zdarma nebo s výhodnou slevou, podívejte se na aktuální přehled akcí!

včera | |1 N/A
Martin Nahodil
Hry zdarmaSlevové akce
Humble Bundle zase mění předplatné. Za 250 Kč měsíčně získáte až deset her pro PC

Humble Bundle zase mění předplatné. Za 250 Kč měsí…

Více než sto her ročně za cenu ani ne dvou AAA titulů…

13.  1.  2022 | |11 N/A
Lukáš Václavík
Humble Bundle
Největší herní obchod historie. Take-Two kupuje tvůrce FarmVille za 12,7 miliardy dolarů

Největší herní obchod historie. Take-Two kupuje tv…

Jednou se možná dočkáme mobilní free-to-play verze Mafie

10.  1.  2022 | |3 N/A
Lukáš Václavík
MafiaTake Two