Čtenáři naostro: Majitel herní prodejny odpovídá!

Jak se vůbec uživíte? V jakém poměru prodáváte české a zahraniční hry na PC? Jak se prodává Vietcong? Nabízíte i Gamecube nebo GBA? Chtěl byste se naučit Aikido a stát se ninjou? Nakupují u vás také ženy? A co rodiče a starší hráči? Jste ženatý? A pokud ano, je na vás manželka zlá? Petr Hořice odpovídá na vaše dotazy!

Na vaše dnes odpovídá Petr Hořice z brněnské herní prodejny MEGAMI!

[?] Jak se vůbec uživíte? Konkrétněji – kolik máte zákazníků, kolik her prodáte (denně / měsíčně) apod.? Jak jdou na odbyt „speciální edice“?

[!] Zajímavá otázka. Skoro bych ji čekal spíš od konkurence, než od hráče. Z pochopitelných důvodů na tuto otázku opravdu nemohu odpovídat tak konkrétně, jak je položená. Nějaké to zamyšlení však přece jenom navozuje. Každopádně uživit se v tomto oboru není zcela jednoduché. Na vině je tomu především - a to jistě pro nikoho není nic nového - všeobecně rozšířené pirátství. Pirátství jako takové je rozšířené i v západní Evropě (kam se snažíme dostat), ale oproti nám jen ve zlomkové míře. Je to téma na dlouhou diskuzi a tou bych vás nerad obtěžoval, protože jako hráče vás to nezajímá, i když by také mělo a důvody tu jsou... však běžný český člověk, který 50 let nebyl vychováván k vlastní zodpovědnosti to chápe jen velice obtížně. Bohužel pro piráty a bohudík pro nás prodejce a v přímé závislosti i pro vás ostatní hráče se bude spousta věcí s tímto nešvarem souvisejících po vstupu do EU měnit. I v EU v současné době upravují legislativu ohledně porušování autorských práv a nás čeká to samé s rozdílem, že Evropská komise bude po vstupujících státech požadovat konkrétní výsledky.

Speciální edice se také prodávají, ale v přímém srovnání s klasickým balením je jejich prodej mizivý. Výrobci s tímto samozřejmě počítají a počet kusů je většinou velmi omezený. U nás zákazník zpravidla žádá klasické balení hry.
 
[?] V jakém poměru prodáváte české a zahraniční hry na PC? Prodávají se lokalizované hry lépe nebo hůře než originály (např. Warcraft III)? A jak si na tom stojí (původní) české hry?

[!] Pokud bych prodej českých her měl nějakým způsobem vyjádřit poměrově proti zahraničním titulům (pokud poměrem rozumíme počet vydaných českých vs. zahraničních her), tak české hry jednoznačně vedou. Nechci spekulovat, ale imho tak asi 5:1. Jako jeden příklad za všechny uvedu POLDA 1-4. Pokud se ale oprostíme od poměrového srovnání, tak se samozřejmě karta obrací a to ve prospěch zahraničních titulů. Plyne z toho závěr, že my Češi máme naše hry velice rádi a vyhledáváme je. Někomu to může připadat nepochopitelné, že zahraniční vývojové týmy disponující nesrovnatelným kapitálem nenacházejí na našem trhu takovou odezvu. Důvod je však prostý. Našemu hráči je velmi blízký český osobitý humor, který se v těchto hrách objevuje. Tím nechci určitě říci jak krásně se daří českým vývojářům... bohužel. Pokud se nedají stejnou cestou jako pan Vochozka se svým Illusion Softworks, který dokázal velmi úspěšně prorazit i na zahraniční trhy, tak budou jen živořit a to by byla škoda.

Lokalizované hry se prodávají nesrovnatelně lépe. Zákazníci opravdu žádají úplné české manuály, ne jenom kartičku s nějakým upozorněním. Zmiňovaný Warcraft III je zářným důkazem. U nás se plně lokalizovaných verzí (i s dabingem) prodalo necelých 100 kusů a monitorovali jsme celkem 5 nadšenců, kteří žádali anglický originál. Netvrdím, že český překlad byl stoprocentní, ale s postupujícím časem je na většině lokalizací velmi dobře znát postupující profesionalita. Stejně tak to platí i u jiných her. Zájem o originály bude asi vždy, ale většinou mizivý v porovnání se zájmem o ty počeštěné. Zde je důvod zřejmý.
 
[?] Jaké byly vaše nejprodávanější hry pro PC i konzole v minulém roce? Prodali jste loni více her než v roce 2001? A jak to vypadá letos?

[!] Tato otázka, respektive termín kdy jsem si ji přečetl, mi neumožňuje s jistotou uvést zcela přesné údaje, ale pokusím se o to. V PC to jsou: Warcraft III, HOMAM 4, Mafia, Operace Flashpoint + datadisk, IL-2 Sturmovik, The Sims a všechny jejich datadisky, Empire Earth, Medal of Honor, nesmrtelný Half-Life... až po hry z edice Game4U.
 
Pro PlayStation 2: Medal of Honor Frontline, NHL 2003, GTA3, MGS2, Getaway, Time Splitters 2, ICO... opět nesmrtelné Gran Turismo 3.

Her se prodalo loni o něco méně, než v roce 2001. Letos je situace přibližně stejná, jako v roce 2002.

PS: Doufám, že Vám tyto údaje udělají dobrou službu ;o)
 
[?] Jak se prodává Vietcong?

[!] Velmi dobře. OF s Mafií na tom ale asi byly lépe.
 
[?] Jak se vám daří v prostředí, kde máte do Rakouska kousek a firmy kolem vás vesele pašují zboží a prodávají pod cenou bez manuálů, návodů apod.?

[!] Tahle skutečnost nás jistě mrzí, ale jako prodejci s tím nemůžeme zase tak moc udělat. Je to spíše věcí dovozců her, protože ti na tom tratí daleko více, než jedna prodejna. Mám informace, že se někteří zahraniční distributoři nemohou dočkat našeho vstupu do EU a budou nejspíše podávat na šedé dovozce žaloby za nekalou konkurenci a porušování dohod o obchodním styku. Věc pašování je potom záležitostí našeho celního a finančního úřadu.
 
[?] Nabízíte nějaký systém slev nebo jiných výhod pro stálé zákazníky?

[!] Systém slev v současné době nemáme, poněvadž máme ceny ve většině případech výrazně pod hranicí všelijakých slevových a bonusových karet jiných obchodů. Do budoucna ovšem o něčem zajímavém pro stálé zákazníky uvažujeme.
 
[?] Kolik kusů hry obvykle objednáváte a kolik z nich vracíte?

[!] Docela by mě zajímalo, kterého hráče, nebo čtenáře mohou zajímat tato data, ale budiž. Od některého titulu bereme 5, 10, 20, 30, 40, 50 kusů a od jiného zase třeba jenom jeden, nebo dokonce žádný. Nevracíme nikomu - krom reklamací - téměř nic.
 
[?] Kolik máte zaměstnanců?

[!] 2 na stálo.
 
[?] Dají se u vás koupit i věci, které s hrami souvisejí? Postavičky, trička, soundtracky, plakáty atd.? Posíláte třeba hry i na dobírku?

[!] S některými herními doplňky jsme to v minulosti zkoušeli, ale bohužel se to nesetkalo s valným ohlasem u zákazníků (pokud nepočítám několik dokola se opakujících požadavků) a zde platí pravidlo trhu - nabídka a poptávka. Plakáty k mání jsou, ale herní postavičky, přívěsky, soundtracky a podobné věci nevozí ani naši výhradní dovozci, takže se shání velice špatně. Dovoz z Rakouska nebo Německa, kde jsou díky jiné kupní síle obchody zásobovány i tímto sortimentem, při zachování všech oficiálních formalit (clo, DPH) a režijních nákladů vychází celkem draho a našinec pak o tyto věci ztrácí vzhledem k jejich ceně zájem.

Ano na dobírku velmi často posíláme. Většina stálých zákazníků na nás kontakt má a jen sledují herní novinky, případné reedice a my je pomocí poštovních dobírek rádi zaopatřujeme.

[?] Nabízíte i Gamecube nebo GBA? Proč je pozice Nintenda na našem trhu tak „nelichotivá“? A co si myslíte o XBoxu?

[!] Alternativní konzole bohužel nenabízíme z podobných důvodů jako herní doplňky. Globální nezájem zákazníků. Pár nadšenců bohužel obchodníka nevytrhne. V minulosti jsem získal už velmi špatné zkušenosti s prodejem konzolí SEGA Mega Drive nebo Nintendo 64. Větší investice do ztrátového zboží si menší firma prostě nemůže dovolit. Nedovolují si to dokonce ani větší firmy.

Pozice GameCube od Nintenda je nelichotivá především kvůli jeho neprodejnosti. I když nabízí o něco výkonnější HW potenciál než PS2, na východních trzích neprorazila. Pominu-li absenci DVD přehrávače, který hrál neméně důležitou roli v rozhodování zákazníků, pak největším úskalím byla pro českého hráče cenová politika a marketing. S příchodem GC na trh Nintendo pro východní Evropu nenabídlo ani lepší ceny s ohledem na již velmi rychle se rozšiřující PS2, ani dostatečnou zásobu "áčkových" titulů, které by nutily zákazníky o GC hutněji přemýšlet. Na západě se samozřejmě prodávají všechny konzole, ale to je taky tím, že například chlapec v Belgii se nejdřív dívá, jaká pěkná hra to vyšla a pak teprve na jakou platformu (zpravidla má doma minimálně dvě). Pokud tuto debatu sleduje nějaký obchodník z firmy, jež u nás Nintendo zastupuje, tak mi jistě dá za pravdu (alespoň v duchu, pokud nemůže veřejně) že nějaký ten znatelný (oficiální) prodej GC v ČR nastal až s příchodem trháku v podobě Resident Evila, na kterého se třepal nejeden fanda této velkolepé ságy. Fatem je, že pašováním trpí všichni, dovozci konzolí asi nejvíc.

S GBA ovšem počítáme ještě letos, pokud k tomu budou podmínky a pokud Nintendo netrumfne Sony svou chystanou novinkou v podobě přenosné konzole velmi podobné GBA.

O XBoxu si nemyslím veskrze nic špatného. Pouze to, že se prodává stejně, ne-li hůř než GC. Z toho vyplývá... viz výše. Problematika prodeje jednotlivých konzolí na východních trzích je celkem složitá a těchto pár větiček nejspíš k rozlousknutí takového oříšku plně postačovat nebude. Dnes už asi firmy vědí, kde se stala chyba, ale po bitvě je asi každý generál.  Spousta mých zákazníků, s kterými jsem tuto problematiku konzultoval již v roce 2000 a 2001, mi jistě potvrdí, že jsem tento stav předpovídal a nemýlil jsem se. XBox je jistě výkonnější než PS2, ale... opět vychází velmi málo titulů jako třeba Halo. Hry vycházejí skoro stejné jako na PS2 a ten, kdo ke konzolím tíhne, už dávno má PS2 a pramálo ho zajímá, že na XBoxu je hra o něco lepší graficky, když ji může mít často rychleji i levněji na PS2. Možná se budete divit, ale k nám chodí nakupovat PSX hry i zákazníci, kteří již dávno vlastní PS2 (zpětná kompatibilita byl další trumf  Sony). Když se jich zeptám, jestli si jsou jistí, že si radši nepočkají na podobný titul na PS2, tak kroutí hlavou a usměrní mě argumentem "na grafice nezáleží, vždyť je to super hra!" a já jim musím dát většinou zapravdu.

Závěr: XBox i GameCube jsou prima konzole pro hráče, ale nevhodné ke komerčnímu prodeji... Možná, kdyby se to dělalo jinak, ale....
 
[?] Vaše internetové stránky jsou trestuhodně zanedbané, pusté a neprofesionální... Když už neplánujete zavést prodej on-line jako správná firma jdoucí s dobou (a chtivá vydělat peníze), zaplatíte si alespoň někoho, kdo by vám pořádně udělal web, a dodáte tam aktualizované ceníky a nabídku her?

[!] Ano svatá pravda... sypu si popel na hlavu. Když jsme se o to pokoušeli před léty, zájem jsme nevystopovali. Dnes se situace změnila a pracujeme na nápravě. Omlouvám se takto všem zklamaným zákazníkům, které absence stránek odradila od výhodného nákupu u nás. Hřešili jsme na fakt, že většina stálých zákazníků na nás kontakt má a mimobrňáci toho hojně využívají.
 
[?] Jak by u vás mohl člověk sehnat práci?

[!] U nás není lehké sehnat práci - jelikož jsme nízkorozpočtová organizace, tak se u nás zaměstnanci od doby, kdy jsme zavřeli počítačovou hernu, střídají jen velmi zřídka. I když... Kdo ví?!
 
[?] Nakupují u vás také ženy? A co rodiče, lépe řečeno starší hráči?

[!] Ženy nakupují rovněž. Někdy jako hráčky, ale ve většině případů coby sponzoři svých dětí, nebo s jiskrou v oku a hřejivým pocitem na duši, že budou moci obdarovat svého miláčka, který ovšem krátce po obdarování přestává vnímat okolí a ponoří se do děje té či oné gamesy. "Ale co!" Říkají mi kolikrát v prodejně... "Hlavně když zapomínají chodit i do hospod."

Rodiče jsou jasní. Ano. A senioři jakbysmet. Zaznamenal jsem už spoustu dědečků, kteří nejprve jen kupovali vnoučatům, posléze je pozorovali a pomáhali v řešení questů a dnes vesele kupují sami pro sebe. Za komunistů to byly autodráhy a vláčky, se kterými si rodiče a prarodiče hrávali pod stromečkem, když šly ratolesti spát, a dnes je vidíte se soustředěným výrazem u PS2 a Gran Turisma 3 či Medal of Honor.

[?] Říkáte, že jste profesionál v oblasti her, a že milujete české klasiky jako je Agent Mlíčňák... Až na to že Agent je polská hra :-).

[!] Zde se jistě omlouvám za krutou profesní chybu, ale na Agenta Mlíčňáka jsem si automaticky vzpomněl jako jednu z mála her na PC v češtině. I když bych nerad spekuloval (v podstatě o nic nejde), ale jako by se mi na té zeleno červeno modré krabici jemně rýsovalo staré logo Vochozka Trading...? Je to přece jenom už skoro 8 let... Ale nejspíš jste si jist, takže ne.
 
[?] Co jste provedl šéfredaktorovi Tiscali Games JD, že odmítl rozhovor a přenechal vám tento „reklamní prostor“?

[!] Standardní situace.... čirou náhodou ho srazilo auto a aby nebylo smůly dost, stoupl oběma nohama do kýble s betonem a spadl do přehrady. Když ho kamarádi tahali ven, slíbil mi tři přání.

Ne, vážně. Toho pána osobně neznám a nikdy jsem s ním (aniž bych si toho byl vědom) nekomunikoval, tudíž proti němu ani nic mít nemůžu. Bylo to čistě rozhodnutí redaktorů Doupěte, že oslovili někoho, kdo se na stránkách herního magazínu ještě neobjevil, ale kdo k herní scéně patří - a tím je i prodejce her. Možná se jim zdálo zajímavější oslovit jednotlivce, než tiskové oddělení nějakého řetězce.
 
[?] Jste ženatý? A pokud ano, je na vás manželka zlá?

[!] Ano jsem ženatý. Zlá rozhodně není. :o) A jak je to vlastně s tebou, Waltře? Proč jsi nebyl na srazu?

[?] Hraje vaše drahá polovička hry?

[!] Manželka hry nehraje, má docela jiné starosti a představy, jak trávit volnou chvilku. Výhoda je to samozřejmě nesporná... nepereme se ani o TV ani o monitor. Zařvu "teď si budu hrát já" a nikdo neodporuje (nejvíc řvu v koupelně, když ždíme pračka).
 
[?] Chtěl byste se naučit Aikido a stát se ninjou?

[!] :o))) Nechtěl, umím lepší věci a chci se stát požárníkem!

PS: Rád si přečtu krátkou přednášku na téma Aikido a ninjové. Podobná problematika mě zajímá již léta a tahle famózní kombinace ve mě budí neutuchající zájem.
 
Čtrnácté čtenářské interview máme za sebou... Náš cyklus se stal za půl roku své existence velmi populární a úspěšný, inspiroval k podobným seriálům naše spřátelené weby MobilMania a Živě. Můžete si být tedy jistí, že se vám na podzim s interaktivními rozhovory určitě ohlásíme. Užijte si prázdniny (my určitě taky) a v září nezapomeňte na novou sérii, tentokrát už pod zkráceným názvem „NAOSTRO“!

P.S.: A možná přijde i Mamoulian!

Diskuze (2) Další článek: Čtveřice scanů hry Max Payne 2: The Fall Of Max Payne!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,