Čtenáři naostro: Milan Czarnowski odpovídá!

Stal se CD Projekt vážným konkurentem Cenegy? Jaký máte plat? Jak je možné, že v Polsku stojí Robin Hood cca. 250 Kč a u nás 999 Kč? Jaké hrajete hry? Jakého obratu jste dosáhli? Jaké je vaše vzdělání? … „Šedá eminence“ české pobočky distribuční společnosti CD Projekt – Milan „Gremlin“ Czarnowski – odpovídá!

„Čtenáři naostro“ pokračují již třetím rozhovorem s „šedou eminencí“ české pobočky distribuční společnosti CD Projekt (www.cdprojekt.cz) Milanem Czarnowskim (více se o něm dozvíte z minulého článku). Dotazů bylo tentokrát méně než minule, díky čemuž dostal Gremlin více prostoru na své odpovědi…

Obecné otázky ohledně CD Projektu

[?] Jak probíhá překlad takové počítačové hry (od prvního jednání s vydavatelem až po vylisování CD)?

[!] Po podepsáni licence dostaneme danou hru + lokalizační kit. Texty se předají překladateli, grafika k překreslení grafikovi, pokud je rozhodnuto i o dabingu, tak se připraví podklady pro český dabing. Po přeložení textu probíhá jejich korektura, pak implementace všech zlokalizovaných části do hry a betatest. V mezičase se připravují DTP materiály (česká krabice, potisk CD, manuál atd.). Po ukončení betatestu a oprav se vytvoří finální česká verze hry a jde to do lisovny.

[?] Jak se daří pobočce CD Projektu u nás? Jak dlouho zde působíte, kolik titulů jste zatím vydali a s jakým úspěchem (naznačte alespoň řádově), jakého jste dosáhli obratu a jaký je nejúspěšnější titul?

[!] Děkuji, celkem se daří :-) První česká hra od CD Projektu byla vydána v únoru 2002, od té doby jsme vydali 22 titulů v profesionální české verzi, další jsou na cestě. Počty prodaných kusů zveřejňovat nebudeme, pokud to nebude dělat i naše konkurence, naším nejúspěšnějším titulem je česká verze Heroes of Might and Magic IV, kterého se prodalo už přes 6000 kusů (to jsou skutečně prodané kusy, nikoli jen rozvezené po obchodech).

[?] Máte pocit, že se CD Projekt stal vážným konkurentem Cenegy nebo jen občas utrhne nějakou tu třešničku (HOMM4, IWD2) a většina ostatních her je pouze šedivý průměr (nebo i podprůměr) na herním trhu zabaleny do pozlátka reklamy ve většině herních časopisů a na herních webech?

[!] Mno, jak to říci, z těch „třešniček“ se myslím staly pořádné hity, které dost převálcovaly valnou většinu titulů vydávaných v ČR a na Slovensku. Je pochopitelné, že ne všechny hry jsou takovými hity; jsou další velmi dobré hry, které zůstávají ve stínu slavnějších titulů (např. Disciples 2, Iron Storm a další). Pak máme také tituly, které převážně nejsou určeny pro masový trh, ale pro užší zájmovou skupinu hráčů – např. Combat Mission nebo Steel Beasts – mají velmi dobré hodnocení od skalních stratégů, ale je třeba být milovníkem daného žánru...

Dotazy ohledně titulů

[?] Co říkáte na situaci okolo Icewind Dale II? Četl jsem několik ne příliš lichotivých recenzí (- recenze u nás vyšla tento týden, pozn.red. -)…

[!] Záleží, co jste četl a kde :-). Já jsem si o IWD2 přečetl asi 10 recenzí (nejen českých) a celkové hodnocení této hry bylo naopak velmi kladné. Každá recenze je subjektivní názor recenzenta na danou hru, je pochopitelné, že někomu se líbí více, někomu méně. V každé recenzi jsou vyjmenované klady a zápory hry. Někdo klade důraz na skvělou grafiku, jiný na hratelnost. Obecně bych doporučoval přečíst si k dané hře několik recenzí od různých autorů a na základě nich si udělat vlastní úsudek.

[?] Jak to vypadá s titulem Rollercoaster Tycoon II? Kdysi se objevovaly informace, že by ji mohl vydat CD Projekt, nyní je všude ticho po pěšině... Začínám mít pocit, že takhle skvělá hra snad u nás vůbec nevyjde.

[!] My tuto hru vydávat nebudeme, v ceníku Cenegy je za 1799 Kč.

[?] Co je pravdy na tom, že vaše vydavatelská práva pro HOMM4 byla jen pro 3800 ks; přitom jich bylo vydáno v první vlně 5000 ks a vyrábějí se další? Byl to nápad z ČR nebo převzatá strategie z Polska?

[!] Hmm, specificky položená otázka. V první se vytvoří nějaká nepodložená fáma a v druhé už se na ní staví jako na pravdivém faktu... Ale asi do dané problematiky moc nevidíte, že? :-)  Licenční smlouva se podepisuje úplně jinak, stanoví se určité garantované množství kusů, které se musí zaplatit hned, a pokud se prodá větší množství, tak poskytovatel licence bude jedině rád, protože dostane více peněz :-). Kdybychom v ČR prodali 30.000 ks HOMM4, pak 3DO bude nadšením bez sebe :-)…

[?] Jaké hry v levných variantách (eXtra Klasika, Výhodná cena, Platinová edice apod.) vyjdou v nejbližších měsících?

[!] V Platinové edici po Fallout Tactics vyjde kompilace prvního dílu Icewind Dale s datadiskem Hearts of Winter v češtině. Další v řadě pak bude mega hit Baldur’s Gate II (česky). V rámci Výhodné ceny v nejbližší době bude v prodeji lokalizovaná železniční strategie Rails Across America, poté budou následovat humorné závody Toon Car. U eXtra Klasiky jsou další tituly momentálně v přípravě, takže je předčasné je prozrazovat...

Otázky ohledně cen her

[?] Kdy konečně zlevníte hry jako HOMM4, Wiggles apod.? Už jsou na trhu více než 6 měsíců – většina tak starých her už konkurence dávno zlevnila o pár stovek…

[!] Zajímavé je, že některé z těch zlevněných her i po tom zlevnění zůstaly dražší než naše v plné ceně :-). Před Vánocemi jsme připravili SUPERpacky lokalizovaných titulů a můžete si tak zakoupit hry Europa Universalis 2 + Steel Beasts a Wiggles + Darkened Skye za 999,- Kč (tzn. s úsporou 500 Kč). Nějaké masivní zlevňování zatím nechystáme, ale obdobné kompilace her budou v budoucnu asi pokračovat.

[?] Jak je možné, že v Polsku stojí hra Robin Hood 30 PLN (v přepočtu cca. 250 Kč, pozn.red.) a u nás ji prodáváte za necelých 1000 Kč?

[!] Hra Robin Hood vychází v Polsku v sérii eXtra Gra, což je speciální série vydání časopisu s plnou novou hrou (tzn. taková malá obdoba vydávání českých časopisů s plnou hrou). Takovou sérii v Čechách zatím nemáme, ani tady nemáme vlastní redakci na tvorbu časopisu. O předražení nemůže být řeč, hra Robin Hood se na západě prodává za 45 USD (zhruba 1320 Kč), takže naši cenu za 999,- Kč považuji za velice dobrou. Přímo pro českou verzi Robina Hooda chystáme velmi zajímavou marketingovou akci, sledujte naše stánky www.cdprojekt.cz, brzy prozradíme podrobnosti...

[?] Z webu vaší mateřské společnosti (www.cdprojekt.info) jsem zjistil, že jste nám do eXtra Klasiky dali samé vykopávky. V Polsku vyšly v této edici tituly jako Alien Nations, Gorasul, Insane, Original War, Traffic Giant Gold, Warcraft II Deluxe, Darkened Skye (u nás je za 599 Kč), Sacrifice, Robin Hood, Cultures 2 – a to stále za 20 až 30 PLN (v přepočtu cca 150 až 250 Kč). Jak si to máme my, čeští hráči, vysvětlit? Snaží se u nás CD Projekt hry předražovat?

[!] V eXtra Klasice jsme zatím vydali 3 hry. Worms 2, Worms Armageddon a Dracula patří ke klasice žánru a právě pro takové hry je tato série určena. Pokud vás ani jedna z nich nezaujala, tak třeba vás zaujmou nějaké další tituly... Rozhodně tady nemůžeme vydávat vše, co CD Projekt v Polsku, na mnohé tituly má pro Českou republiku licenci jiná distribuční společnost. K tomu předraženi viz odpověď na předchozí otázku.

[?] Chystáte něco jako „pack“ levných her jako to dělá např. GAME4U (www.game4u.cz)? Tři vydané tituly z levné edice by vyšly v reedici dohromady se slevou, tedy např. za 499 Kč. Plánujete něco podobného?

[!] Prozatím o tom neuvažujeme, je předčasné připravovat reedici her, které jsou teď v běžném prodeji. Uvidíme v budoucnu.

Dotazy odjinud…

[?] Jaký máte plat? Myslíte, že má bývalý šéfredaktor Levelu Jan Herodes ve společnosti Cenega větší mzdu než vy v CD Projektu? Proč si myslíte, že Honza odešel z úspěšného časopisu?

[!] Děkuji za optání, s platem jsem spokojen. Jaký má plat Jan Herodes netuším, možná bude srovnatelný s mým :-). Co se týče odchodu Honzy z časopisu Level, myslím si, že velkou roli sehrála možnost změny. Po x letech v jedné práci prostě máte pocit, že vás už v ní nic nového nečeká, všechny případné problémy se řeší rutinně. Nevím, jestli je to i případ Honzy, ale např. u mne to byl důležitý impuls ke změně povolání.

[?] Jaké je vaše vzdělání (hlavně jazykové) a jak jste se „živil“ před tím, než jste nastoupil do CD Projektu?

[!] Ukončil jsem gymnázium, z jazyků umím anglicky, plynně polsky, nejspíš bych se domluvil možná i rusky, no a hlavně myslím, že umím dobře česky :-). Po škole jsem pracoval necelých 7 let v Komerční bance jakou vedoucí týmu technické podpory, pak jsem chvíli pracoval jako programátor, než jsem dostal nabídku od CD Projektu, která dost zásadně změnila celý můj život.

[?] Kde berete tu trpělivost neustale odpovídat na dotazy v různých diskuzích, ze čeština do HOMM4 na internetu zveřejněna nebude a lidé si mají koupit originál (v češtině). Napočítal jsem i několik dotazů na jedné strance, a v podstatě na každý dotaz následuje vaše odpověď.

[!] :-))) Jednoduchá otázka a jednoduchá odpověď – když vidím, jak se někdo trápí, že nemůže hrát své oblíbené HOMM4 česky, tak mu dobře poradím, co pro to může udělat. A holt, když si další hráč nepřečte předešlé příspěvky a ptá se na totéž znova, tak pokračuji v této mravenčí osvětě... Možná časem všichni hráči budou vědět, že HOMM4 se tady opravdu prodává česky a že nikdo znova tu hru překládat nebude :-).

[?] Co si myslíte o Dynamic Systems – přišli o Infogrames – jakou jim dáváte životnost?

[!] Ehm, tak si tipnu, půl roku? :-) Ne, vážně, já si nemyslím, že by zrušení spolupráce s jedním zahraničním distributorem mělo být důvodem ke krachu. Zahraničních distributorů je celá řada, spíš záleží na jiných finančních faktorech.

[?] Na infokanálu naší kabelové televize (InterCable) jsem viděl pořad „Gejmsy“ – byly tam celkem dobré recenze (možná s trochu přehnaným hodnocením), ale na rok staré hry! V titulcích bylo uvedeno, že hry mj. zapůjčil CD Projekt. To autorům pořadu nemůžete dodat nějaké novější tituly? Přeci jenom C&C Renegade nebo Salt Lake 2002 jsou už pěkně staré hry. Jinak je to velmi pěkný magazín bez zbytečností jaké má GamePage na ČT1.

[!] Pořad Gejmsy měl od nás zapůjčené tituly Icewind Dale II a Dragon Throne. Obě jsou dost nové. C&C Renegade a Salt Lake 2002 v nabídce nemáme, takže zbytek dotazu asi směřuje na naši konkurenci :-).

[?] Co říkáte na druhého Pána prstenů, případně Harryho Pottera (kniha / film)?

[!] Pána prstenů jsem kdysi dávno četl, moc se mi ta trilogie líbila. Filmové zpracování obou dílů je super, už se těším na třetí díl. Harry Potter mne až tolik nezaujal, ale na druhý díl se asi půjdu podívat. Slyšel jsem, že z filmu děti v hrůze utíkají, jaký je to horror, což mne celkem zaujalo :-).

[?] Jaké hrajete hry, pokud na ně ještě máte čas?

[!] Moc času na ně už teď nemám, ale nejraději mám tahové strategie a RPG. V poslední době jsem dohrál datadisk k HOMM4 a vyřídil komando barona v Iron Storm :-).

Třetí sérii stále více oblíbených čtenářských rozhovorů máme za sebou. V diskusním fóru můžete případně reagovat na Milanovy odpovědi, ten se k nim možná vyjádří.

Příští pátek - 31. ledna – bude hostem cyklu „Čtenáři naostro“ člověk, kterého jste doposud znali jako zástupce šéfredaktora časopisu Level a „tvůrce“ jeho CD / DVD přílohy. Po odchodu Honzy Herodese do společnosti Cenega usedl na post šéfredaktora Levelu Ondřej „Draken“ Průša a vy mu již za týden můžete položit jakoukoliv otázku!

Váš názor Další článek: Wacraft 3: The Frozen Throne - první obrázky

Témata článku: , , , , , , , ,