Cyberpunk 2077 na ostro: frakce, hrdinové a pestrý svět

Kromě pěkného CG filmečku jsme stále z Cyberpunku 2077 neviděli vůbec nic. S přibližující se E3 se ale začaly objevovat opravdu zajímavé informace. Co všechno o megalomanském projektu víme?

Během posledních pár dní se nám na internetu objevil velmi chutný kousek. Jedná se o shrnutí a odhalení fungování zdejšího světa a jeho společnosti, o které se podělil tvůrce původní deskovky Cyberpunk 2020, Mike Pondsmith. Pojďme se tedy podívat, jak to tady všechno funguje a na co se můžeme s velkou pravděpodobností těšit ve hře.

Za těch necelých 60 let od současnosti se celá společnost změnila k nepoznání. Předně je nutno zmínit, že v této době už nejsou žádné vládní systémy. Všechno ovládají obří korporace, které dělají pro své zaměstnance, co mohou, pokud je jim to ku prospěchu. V tom opačném případě se tady s nikým moc nemažou. Existence je rozdělena na ty, kdo mají všechno a ty, kteří nemají vůbec nic. Nacházíme se v době, kdy už je těžké rozeznat, které části lidského těla jsou skutečné a které jsou vylepšené pomocí augmentací. Samozřejmě se ve stínech najdou lidé, kteří s aktuálním systémem nesouhlasí a rozhodli se vydat jinou cestou. Ano, Deus Ex pozdravuje.

youtu.be-xYxt7cwDk4E.png

Život mimo území korporací ale není vůbec jednoduchý. Svoje území mají obehnané zdmi a svoje zaměstnance drží v bezpečí výměnou za jejich svobodu. Kdo v této oblasti žije a nedělá nic, co by bylo proti pravidlům, má se vcelku dobře. Za zdmi se sice lidé mohou cítit svobodně, ale ve skutečnosti tam panuje chaos a anarchie.

Oblasti zdejšího světa se krom korporací dělí na 3 skupiny. První jsou Old cities, tedy stará města, která tady zůstala po předchozí vládě. Jeho obyvatelstvo tvoří převážně gangy, které se neustále přetahují o kontrolu nad oblastí. Nikdo tady nehledí na žádné zákony či pravidla. Podobně to funguje i v dalších oblastech nazvaných The Dust. Dalo by se říct, že tohle je zkrátka území nikoho. Lidé, kteří v těchto částech žijí jsou neustále v pohybu a zuby nehty se snaží přežít další den. Tyto skupiny fungují jako rodina a toto pouto je pro ně vším, takže jestli někdo půjde po jednom z jejich členů, má co dělat i s ostatními.

Poslední částí je Space, neboli okolí planety. Tu mají pod palcem země Evropy a říkají si Orbitals. Svoji moc si vynucují silou. Díky zbraním na oběžné dráze nemají problém se vypořádat s jakýmkoliv nepřítelem. Stačí aby využili pár kousků z pásu asteroidů a problémy jsou zažehnány. Díky těžbě asteroidů se mimo jiné dostali k velkému množství prostředků a zdrojů.

Mezi tím vším se pohybují malé skupinky skryté ve stínech. Lidé jim říkají Edgerunneři a mezi ně budete patřit i vy.

Frakce

Jak už bylo zmíněno výše, vlády už nejsou to, co bývaly a moci se ujaly korporace. V oblasti, kterou mají pod kontrolou, si chtějí udržovat pořádek a ten, kdo jde proti nim bude bez milosti odstraněn ze scény. Jakékoliv zločiny se tady netolerují a obyvatelé jsou sledováni na každém kroku. Z těchto důvodů na každém rohu najdete strážce zákona. Zdejší lidé už si na tento systém za dobu jeho působení zvykli, takže zločiny se tady dějí opravdu výjimečně.

youtu.be-JalWyNqK8Ss (2).png

Obyvatelé území nikoho se pak nazývají Nomádi. Snaží se jakž takž dodržovat staré zákony, i když jim chybí většina prostředků. Právě proto na jednom místě nikdy nezůstávají zbytečně dlouho. Zatím nevíme, jak to mezi jednotlivými skupinami bude fungovat. Jestli budou spíše spolupracovat nebo si půjdou po krku jen co se potkají.

Gangy pak najdete převážně ve starých opuštěných městech, kde bojují mezi sebou o nadvládu. Najdou se ale i takové, které pro sebe chtějí ukrojit kus z majetku korporací. Na tohle se specializují takzvané Boostergangy. Nesmíme zapomínat, že se nacházíme v době, kdy jsou vylepšení lidského těla a všemožné augmentace dostupné pro každého a z toho profitují právě tyto gangy, které augmentace využívají v boji. Některé dokonce přešli z obchodu s drogami právě ke kybernetickým úpravám.

youtu.be-xYxt7cwDk4E (1).png

Některá města se i přes všechny události snaží držet starého řádu a ten pomáhají udržovat policisté. Jejich prací ale není jen udržovat klid a mír mezi obyvateli, ale také zajistit, aby se žádnému z Boostergangů nepodařilo dostat do jejich města. Občas se musí potýkat i s PsychoSquad, což jsou lidé, na které bylo použito moc velké množství augmentací a nekontrolovaně řádí v ulicích. Jednoho takového jsme měli možnost vidět i v premiérovém traileru na hru. 

A jako poslední to jsou Edgerunneři. Lidé je nazývají různě – pouliční samurajové, žoldáci, osamělí vlci. Berou ty nejnebezpečnější zakázky, na které si běžný smrtelník netroufne. Žijí jenom pro peníze a tvrdě si udržují svoji samostatnost. Nikomu nejsou loajální, takže jim není proti srsti udělat jednu zakázku pro jednu stranu a hned poté vyřídit něco pro stranu druhou. To, jestli v těchto nehostinných podmínkách přežijí, závisí jenom na jejich schopnostech. A nyní i na těch vašich. 

Role a třídy

Jedním z faktorů, proč se někdy na třetího Zaklínače snášela kritika bylo to, že jste měli přednastavenou postavu, které byly pevně dané její záměry a cíle. To je samozřejmě pochopitelné vzhledem k okolnostem příběhu, kritici se však vždy najdou. V Cyberpunku se chce CD Project ještě více vydat směrem k RPG, protože podle toho, co jsme se dozvěděli, budete mít obrovské možnosti, kam se svojí postavou směřovat.

youtu.be-JalWyNqK8Ss (4).png

Solo – Tradiční vojáci, kteří si rozumí se zbraněmi. Pohybují se na všech frontách, kde hrozí nějaké nebezpečí. Díky augmentacím pro ně není žádná zbraň cizí a s každou z nich zachází na té nejvyšší úrovni. Hraní za ně bude pravděpodobně nejvíc přímočaré a akční.

Techie – Tady by se klidně dalo použít označení engineer, ale ne takový, jakého znáte z jiných her. Nejenže může postavit a opravit nejrůznější věci, ale poradí si také s celou řadou zámků a jiných ochran. Jejich prolamování není jeho jedinou vlastností. Pokud je něco potřeba pořádně zabezpečit, nikdo se na takovou práci nehodí více než Techie.

Každý Techie se může zaměřovat na něco jiného. Pro některého jsou tím hlavním zbraně a technika, jiný se zase soustředí výhradně na zabezpečení. Také existují takoví, co mohou postavit, opravit nebo zničit prakticky cokoliv. Třídy se tedy ještě budou dělit na několik podkategorií.

youtu.be-JalWyNqK8Ss.png

Fixer – Za Fixerem půjdete v případě, že potřebujete něco sehnat. Je absolutně jedno, po čem vaše duše zrovna prahne. Dobrý Fixer to bude pro vás mít ještě před tím, než ho o to vůbec požádáte. Není řeč jen o zbraních a ostatním vybavení, ale hlavně o informacích. Potřebujete plány budovy, kterou se chystáte napadnout? Nebo snad sháníte těžko dostupnou augmentaci? To si to pak musíte namířit přímo za Fixerem, ale připravte si hodně peněz. Zadarmo totiž ani kuře nehrabe.

Zatím si moc nedokážu představit, jak bude hraní za Fixera vypadat, ale tohle je případ většiny tříd v Cyberpunku. I takového Sola, který na první pohled působí jako obyčejný voják, může CD Project do hry převést v naprosto nečekané formě.

Cops - Ano, i role strážce zákona se tady budete moci zhostit. Jeho povinnosti sestávají z věcí, které už byly zmiňované u frakcí. Nevím jak pro vás, ale mně to přijde jako jedna z těch nudnějších profesí v rámci světa Cyberpunku. Ale nebudeme přeskakovat, k těm nejzajímavějším se totiž teprve dostaneme.

Media – Novináři fungují stejně jako v dnešní době. Ten, kdo píše příběh, ho i ovládá. Tohle je jedna z těch nejzajímavějších tříd, za které si budeme moci v Cyberpunku 2077 zahrát. Klasicky ve hrách najdeme vojáka, inženýra a maximálně dvě další. Marně pátrám v paměti, jestli se v některé vůbec objevila podobná třída jako je novinář.

Správný novinář se samozřejmě chce dostat ke každé informaci jako první a podělit se o ně. Nebo snad ne? Vypadá to, že tohle rozhodnutí bude na vás. Můžete jít na ruku korporacím nebo zkrátka vykládat pravdu tak, jak je. Navíc díky augmentacím nepotřebujete žádný štáb, všechno máte zakomponované v těle. Vhod přijde třeba kamera zabudovaná v hlavě, jejíž obraz se přenáší přes satelit.

youtu.be-JalWyNqK8Ss (1).png

Rocker – V těchto těžkých časech lidé hledají někoho, v koho by mohli věřit. Někoho, kdo jim dává naději a bouří se proti vládnoucím korporacím. Přesně tuhle roli budete plnit jako Rocker. Proti společnosti bojujete hudbou a tím ujišťujete lidi, že jsou tady stále věci, za které stojí za to bojovat.

Rocker je stejně jako Media velmi zajímavou třídou. Vypadá to, že výběr třídy bude v Cyberpunku znamenat mnohem více než jen to, jakými schopnostmi bude vaše postava disponovat. Z dostupných informací to vypadá, jako by každá třída znamenala prožití absolutně odlišného příběhu, což by jistě spoustu milovníků RPG žánru potěšilo.

Corp – Pokud se chcete ujmout role zdejší smetánky, není pro vás lepší volby než Corp. Jeho oblek má větší cenu než domov většiny lidí. K nejmodernějším technologiím se dostává rok před tím, než se vůbec podívají na trh.

Aby dosáhl svého, je schopný udělat prakticky cokoliv. Dokonce mu není proti srsti aby si sám zašpinil ruce. I když k tomu dochází jen ve výjimečných případech. Většinou to vypadá tak, že si na takovou prácičku někoho najme.

youtu.be-JalWyNqK8Ss (3).png

Netrunner - To, co má v hlavě jen těžko pochopí většina lidí. Je přímo propojený se sítí díky kybermodemu v mozku, takže má 24 hodin, 7 dní v týdnu přístup naprosto ke všem datům, která se na síti dají najít. Žádná ochrana ho nezadrží a to, co chce si vezme během okamžiku. Nic, co se ukrývá na počítači kdekoliv ve světě před ním není v bezpečí.

I když se může zdát, že Edgerunneři jsou všemocní a jejich životy nejsou nic těžkého, opak je pravdou. Konkurence je totiž tvrdá, a to do takové míry, že nikdo neváhá a klidně vám vrazí kudlu do zad. Většina takových lidí se nedožije ani 30 let. Proto si všichni od sebe raději drží odstup, i když v jejich branži panuje absolutní volnost.


Takové množství informací, ale stejně bychom raději chtěli vidět nějaký filmeček nebo rovnou záběry ze samotného hraní. Podle toho, jak CD Project o Cyberpunku mluví, to musí být jednoznačný kandidát na hru roku. Nic jiného od nich ani komunita neočekává.

Teď už alespoň víme více o zdejším světě a trochu nám to nastínilo, jak moc rozmanitá hra to bude. Teď ještě počkat těch pár měsíců do E3 a snad už budeme mít jasno, co to tam CD Project tak dlouho kutil.

Diskuze (7) Další článek: Květnové hry zdarma pro platformy Xbox jsou plné výbušné akce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,