PC

Czech Super Patch aneb česká liga ve hře FIFA 2003

Když už i poslední zástupce českého fotbalu vypadl z evropských pohárů, hlavním lákadlem tuzemského fanouška zůstává domácí liga. Aby si ji mohli užít i počítačoví hráči vzniká už poněkolikáté speciální patch, který do FIFY 2003 naši nejvyšší fotbalovou soutěž přidá. Jaká je ta letošní, co nyní připravují jeho autoři a mnohé další se dozvíte v tomto článku.

Ač se na updatu české ligy (oficiálně Czech Super Patch) do nejlepšího simulátoru fotbalu - FIFA 2003, začalo pracovat takřka od okamžiku jeho vstupu na trh, výsledky práce můžeme sledovat až nyní. Nedávno totiž konečně spatřil světlo světa update, který vám umožní zahrát si za jakýkoli ze šestnácti týmů naší nejvyšší fotbalové soutěže a koneckonců i projít celým martyriem třiceti kol naší fotbalové ligy.

Co to dělá?

Update ve hře zamění týmy z korejské soutěže a některé další týmy za jejich české kolegy. Bohužel díky následné roztříštěnosti nemůžete využít všech možností hry (více viz rozhovor níže). Přesto určitě každého fotbalového fandu potěší,. když si bude moci zahrát za svůj oblíbený tým v autentických dresech a s aktualizovanými soupiskami.

  

Jak se to instaluje?

Doba, kdy ke zprovoznění podobného updatu potřeboval člověk proniknout do tajů programovacího jazyka samotné hry je dávno, dávno pryč. Nyní už stačí jen stáhnout příslušný soubor, spustit jej a vše se provede automaticky.

Aktuální verzi 0.09 naleznete zde.

Další informace ohledně patche a jiných updatů hledejte na stránkách www.fifacz.com. A pokud vás myšlenka tvorby takovéhoto updatu zasáhla přímo do srdce a máte chuť se na jeho tvorbě podílet, můžete se na stejném místě přihlásit ke spolupráci  


Rozhovor s Lukášem Svobodou

Samozřejmě práce na Czech Super Patchi vydáním první verze neskončily, a tak jsme se vyzpovídali duši celého projektu, Lukáše Svobodu, co se připravuje do dalších updatů.

  

Doupě: Jak dlouho jste na novém SuperPatchi pracovali?

L.S.: Současnou verzi připravujeme průběžně od okamžiku vydání FIFA 2003, tedy od začátku listopadu 2002. Skončíme v den, kdy vyjde FIFA 2004.

Kolik lidí se na jeho vývoji podílelo?

Veškeré grafické a zvukové součásti dělám sám, sestavy mi pomáhalo vytvořit zhruba 10 lidí.

Co vlastně jeho současná verze nabízí?

Každý z 16 klubů Gambrinus ligy je vybaven dvěma verzemi dresů (hlavní, náhradní), některé kluby mají také přesné brankářské dresy. K většině klubů jsou k dispozici také reálné vlajky a transparenty fanoušků, reklamní panely na stadion, pro Slavii a Liberec navíc také skandování fanoušků. U všech klubů je v menu hry jejich znak a náhled dresů pro výběr před zápasem.

Chystáte něco do budoucna?

Kromě průběžné aktualizace české ligy s několika slovenskými kolegy pracujeme na obdobném projektu pro slovenskou ligu. (pokud vše půjde dobře, dočkáme se jí zhruba v půlce dubna - pozn. autora)

  

Setkají se hráči s českým patchem i na CD přílohách papírových časopisů?

Ano. Již v březnu bude nejnovější verze Czech Super Patche na CD příloze časopisu Gamestar, od dubna by pak měly být pravidelné měsíční aktualizace zveřejňovány na CD jiného časopisu, zatím je to v jednání.

Momentálně není možné hrát současně českou ligu a související poháry. Plánujete tuto možnost do patche přidat?

Jistě. Jedná se o stejný problém, jaký jsme řešili ve FIFA 2002. S poháry a druhou ligou nelze ve FIFA 2003 propojit šestnáctičlennou soutěž, budeme muset buď dva kluby přidat nebo naopak odebrat. Pravděpodobně tedy nakonec přidáme dva kluby z druhé ligy, stejně jako vloni.

Druholigové týmy

Prvoligové týmy doplní v českém poháru také několik „vyvolených“ klubů z nižší soutěže. Budou to:

  • Plzeň (součástí 1.ligy)
  • Most (součástí 1.ligy)
  • Sparta Praha B
  • Opava
  • Jihlava
  • Vítkovice
  • Pardubice
  • Kunovice

Plánujete vytvořit i update pro druhou ligu?

Pro zajištění fungujících postupů a sestupů vytvoříme celkem 8 druholigových celků. Dvěma kluby doplníme 1.Gambrinus ligu a zbývajících 6 klubů bude připraveno do národního poháru a pro postup do Gambrinus ligy po odehrání celé sezóny.

  


Na stránkách http://www.fifaCZ.com se neobjevují jen informace o českém updatu, ale i mnoha zahraničních. Objevuje se v nich něco nového, co v předchozích FIFÁch nebylo?

Ne, v tomhle ohledu podle mě stále vede FIFA 2002, pro tu bylo vymyšleno mnoho jedinečných modifikací (kompletní Mistrovství světa, plážová kopaná,…). Letošní FIFA je ale na trhu teprve poměrně krátce, takže se snad něčeho převratného ještě dočkáme.

Zajímalo by mě, jak například vzniká taková kopie opravdového stadiónu?

Naším specialistou na stadiony je Jiří Adamec, bohužel pro FIFA 2003 zatím neexistuje použitelný editor stadionů (i když připravovaná nová verze programu OEdit  by mohla být tím, na co editoři stadionů zatím marně čekají). Pro FIFA 2002 jsme v CSP měli několik velmi přesně zpracovaných českých stadionů (Liberec, Olomouc, Žižkov, Teplice, Letná, Strahov, Bohemians, Hradec Králové,…)

  

Používáte k hodnocení hráčů reálné statistiky?

Aktuální betaverze Czech Super Patche ještě nemá nastaveny výkonnostní atributy, právě v těchto dnech tato nastavení podle reálných vlastností jednotlivých hráčů připravuje Václav Hlůžek.

 

Diskuze (1) Další článek: Špionáž a počítačová kriminalita v demu Uplink

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,