Další detaily ohledně ukradeného Half-Life 2

Poté, co Valve před měsícem oznámilo, že byla zatčena řada lidí podezřelých ze spojení krádeží kódu Half-Life 2, se po dalších zprávách doslova slehla zem. FBI Cybercrime Task Force, která se případem zabývala, totiž odmítala všem (včetně Valve) poskytnou jakékoli informace.

Naštěstí evropská pobočka FBI se ukázala být sdílnější, takže ve čtvrtečním Guardianu si mohli čtenáři přečíst další detaily o tomto případu. Kromě povídání o tom, kterak hráčká komunita pomohla na internetu vysledovat organizátory celé krádeže, objevily se v článku i nějaké nové detaily.

   

Podle článku se na server Valve dostali hackeři pomocí bezpečnostní díry v systému Windows. Poté, co pronikli na interní síť, stáhli ranou, dosud nekompletní verzi Half-LIfe 2. Tu pak umístili ke stažení na Usenet. Tato verze se dokonce prodávala jako regulérní hra na černém trhu v Rusku a na Ukrajině.

Na to, že hackeři pronikli do sítě Valve se přišlo až poté, co byl obsah jednoho ze soukromých emailů ředitele společnosti uveřejněn na internetu. To už ale hackeři měli celý zdrojový kód hry stažený.

Guardian dále popisuje, jak tipy hráčské komunity nasměrovaly vyšetřovatele do Německa. Hon na zloděje byl dokonce až tak rozsáhlý, že hlavní iniciátor celé akce sám kontaktoval Valve a přiznal se, že naboural jejich systém; současně ale popřel jakoukoli souvislost mezi svou osobou a ukradením zdrojového kódu. Naopak označil lidi, kteří byli za samotnou krádež zodpovědní. Následný plán zněl, že Valve tohoto člověka přesvědčí, aby přiletěl do Seattelu na pohovor ohledně možnosti získat u Valve práci. Zde ho měla zatknout FBI. Plán byl ale zrušen, když německé orgány souhlasily se zatčením viníka přímo na německé půdě.

Všichni zatčení v souvislosti s krádeží Half-Life 2 ale mají velmi pestrou minulost, protože "jsou zodpovědní za další, obdobné zločiny". A samotné Valve proti nim plánuje podat rozsáhlou občanskoprávní žalobu u amerických soudů.

Zdroj: Gamespot 

Váš názor Další článek: The Sims míří na Nintendo DS

Témata článku: , , , , , , ,