Dáma II – freewarový seriál opětovně na výbornou

Deskové stolní hry se vždy těšily a budou těšit velké oblibě. Neznám člověka, jenž by si na výlet do přírody nepřibalil do batohu kromě pověstného věnce buřtíků také alespoň malé šachy. Ti, pro které byla logika šachu přespříliš složitá si přibalili neméně zajímavou Dámu. A přesně tu vám nyní přinášíme jako plnou hru. Ignitron totiž vydává druhý díl této stolní hry.
První díl, na nějž jsem psal recenzi počátkem roku, byl fajn. Jeho základem byla příjemná hudba (byť vytvořená v programu FastTracker a ve formátu XM), hra umožňovala hru proti počítači na několik stupňů obtížnosti, případně pak hru dvou hráčů v režimu "teď hraju já, pak si sedneš ty a budeš hrát zas ty" :). Aby toho nebylo málo, přidali autoři z Ignitronu ještě něco málo navíc, totiž galerii s historií dámy a její pravidla. Každá stránka programu detailně popisovala jak se dáma hrála, hraje a kterými cestami se dostat k vítězství nejdříve.

Rozvaha, toť oč tu běží!

Pravidla hry nemá smysl vysvětlovat, navíc jsou přímo ve hře vypsána – základem všeho jsou bílá a černá kolečka, která se v daném řádu různě posouvají, přeskakují a po dokončení martýria překonáním vzdálenosti na druhou stranu i morfují do dámy, jejíž "arzenál", jak by se dal její potenciál nazvat, je ve hře významnou silou.

Hra umožňuje všechny základní režimy, mezi které patří hra hráče proti počítači na různé obtížnosti, nechybí hra dvou hráčů (nově přibyla i možnost otáčet v tomto herním režimu šachovnicí), hra po lokální síti a zcela nově debutuje i hra přes Internet (je však třeba se zaregistrovat na serveru Ignitronu, v druhém případě je možné se přihlásit coby host, ztrácíte tak však to krásné kouzlo personalizace, které vám registrace umožňuje). Různé obtížnosti, hodiny ve hře dvou hráčů a jiné zajímavosti – chutná kaše, která musí každého zaujmout – má-li tato fiktivní osoba, kterou tu zmiňujeme, však chuť přemýšlet a porovnat své síly se silikonovým fluidem v srdci vašeho počítače.

Jsou tu pravidla, je tu historie, je tu představení autorů a je tu zábava – tak by se dal nazvat zbytek hry, který není přímo to, proč byste si hru stahovali – vyjma zmíněné zábavy, která je esenciální součástí každé takovéto hry a zde se dostavila v hojném počtu, jak by se dalo vyčíst v některých recenzích prvního dílu.

Velkou novinku oproti prvnímu dílu představuje volba ukládání a nahrávání pozice. Pokud musíte odběhnout od počítače, můžete singleplayerovou či multiplayerovou session uložit a v příhodném časově vyhovujícím termínu pak hru dohrát (Snad jedno mě v souvislosti s tím to napadá – jaká může být průměrná doba hraní jedné hry? Záleží to samozřejmě na obtížnosti, okolnostech a náladě, ale jaká může být průměrná délka hry?).

Kluci v Ignitronu jsou šikovní. Jejich dílo je plné zábavy, přesných pravidel a hezké grafiky, které dohromady vytváří to nejcennější na každé hře – totiž hratelnost.

Dáma 2Dáma 2

Dáma 2Dáma 2

Barva? Dobrá!

Byť výše vypsaná hláška z Mariáše nemá s Dámou mnoho společného, přesně vystihuje, jaká dáma opravdu je. Kromě hudby, která si zachovala vynikající standard (ačkoliv kvalita je díky zvolenému formátu (tedy opět XM), je tu několik devíz, které nikdy nezklamou. Předně se jedná o hru českou, což potěší milce s trikolórou na srdci zcela určitě. Nedopusťme však, aby takové nacionalismy ovlivnily naše hodnocení, kouzlo hry totiž spočívá přec jen trošku jinde. Grafika, které zůstal lehoulince free styl, je přesně to, co podbarvuje podstatu hry, totiž hru, kam se nikde nespěchá a je stále na co koukat.

Grafika je velice příjemná a svěží, snad právě proto jsem vydržel u hry ty hodiny, které jsem nevydržel u Chessmasteru, který v základním stavu vizuálně dvakrát přitažlivý zrovna není. Napadlo mě to pravé přirovnání pro hru – jako doma. Ano, opravdu je to hra, kterou můžete pohodlně hrát doma i kdekoliv jinde, kam vede Internet.

Dáma 2Dáma 2

Dáma 2Dáma 2

Kde a za kolik?

Hru je možno ZDARMA stáhnout z Internetu, i když, spíše lépe řečeno - bude, hra totiž vyjde 5. října a bude stejně jako první díl freeware. Byť její velikost 15MB nebude příliš náklonná průtoku běžného dial-upu, určitě bude stát za to investovat o trochu déle času do připojení a hru si stáhnout, neboť jak praví klasik – "Taková nabídka už nikdy nebude". No, bude… třeba Ignitroni vydají díl třetí, co v něm však chtějí dále vylepšovat je zatím ve hvězdách – snad vyšší rozlišení hry.

Diskuze (7) Další článek: Lemmings – zachraňte lumíky, proboha zachraňte je!

Témata článku: , , , , ,