Dark Age of Camelot – další „internetovka“

V poslední době se hrám na internetu věnuje zvýšená pozornost. Aby ne! Vždyť hraní přes toto médium je budoucností počítačových „pařeb“ a spousta připravovaných titulů je na něm i závislá. Jednou z těch „masivních“, které se odehrávají výhradně na síti, je i Dark Age of Camelot.
Multiplayerové hry se opravdu rychle snaží stát nedílnou součástí herního světa. Začalo to malými ambiciózními internetovými projekty, pokračovalo výbornými sériemi typu Ultima a dnes už se žádná velká hra bez takovéto možnosti ani nevydává. Kromě toho však existuje také skupina her, které se hrají pouze a jedině na internetu…

A jak to tedy při hraní takovéto hry probíhá ? Hráč se ve většině případů (tedy pokud má zájem o rozsáhlejší a delší hru – jakou může bezesporu u RPG čekat) zaregistruje na hlavním serveru, případně si vybere postavu a zbraně, které mu však mohou být i automaticky přiděleny. Poté je vpuštěn do tohoto světa plného nástrah a tajemství, v kterých se však jeho hra prolíná i s některými z dalších hráčů – a to je to, co většinou hráče přes internet fascinuje.

Dark Age of CamelotDark Age of Camelot

Dark Age of Camelot se však rozhodně nechce zařadit po bok spousty neúspěšných titulů, které se na internetu objevily a stejně tak rychle i zmizely. Záruku úspěchu by měl vytvořit velice silný příběh hry, o kterém se však zmíním ještě dále. Autoři samozřejmě postupují v souladu s většinou požadavků, které jsou na ně kladeny – a jedním z těch hlavních je to, aby se hra nestala po několika hodinách stereotypní. Proto autoři vytvořili nepředstavitelně velké území, na kterém se má hra odehrávat a nevylučují, že bude postupem času ještě rozšířeno (prostě něco jako datadisk). Důležitější však je, že se hráč může v tomto světě libovolně pohybovat – není tedy příliš svázán příběhem a to mu dává při hraní volnou ruku.

O námětové stránce hry jste se mohli již na našem serveru dočíst, přesto však neuškodí malé zopakování (koneckonců opakování je matka moudrosti). Námětově je hra postavena na velice atraktivní a silné legendě o králi Artušovi. Těsně po jeho smrti se strhla v Anglii velká bitva o celou zemi. Války se zúčastnili lidé ze tří krajů - Albion, Hibernia a Midgard – a hráč bude mít možnost zahrát si za každou z nich. Kromě těchto nepřátel mu celou hru zpestří také přítomnost různých lapků, zločineckých band či zlodějů, kteří se jej budou snažit svrhnout z trůnu.

Dark Age of CamelotDark Age of Camelot

Jednotlivé postavy, za které bude možno ve hře hrát, mají každá čtyři vlastnosti – sílu úderu, únavu, sílu a schopnost, přičemž především poslední z nich by se měla dát v průběhu hry vylepšovat.

Zajímavě, na rozdíl od spousty jiných RPG, je řešen způsob oživování vaší již zemřelé postavy. K tomuto činu nebudete potřebovat žádné speciální předměty ani kouzla, bude však záležet na vaší vzdálenosti od lokace, která vás dokáže obživit. Těchto míst bude ve hře několik a když jsem měl na mysli to, že bude záležet na vaší vzdálenosti, myslel jsem to doslova: čím dále totiž budete od tohoto místa, tím déle bude trvat vaše případné oživnutí (to může sice hru velice zkomplikovat, ale na druhou stranu ji to přidá i na zajímavosti). Tímto způsobená ztráta může být pak pro hráče opravdu, ale opravdu nepříjemná. Na druhou stranu je zase výborná možnost, kdykoliv si hru uložit, což je ovšem z hlediska toho, že se odehrává na internetu, pochopitelné.

Multiplayerovým hrám jistě patří budoucnost a dříve či později se bude muset tomuto trendu přizpůsobit každý. Dark Age of Camelot by mohla být první hra (tedy pokud nepočítáme všemožné Ultimy), která dá tomuto stylu hraní pořádný smysl – a už se na ní všichni těšíme…

Diskuze (3) Další článek: Špičkový výkon a maximální uživatelský komfort

Témata článku: , , , , , , ,