Dark Age of Camelot – středověk na vlastní kůži

Jak by se vám líbilo vžít se do role jednoho z tisíců bojovníků, kteří na vrcholu krutého středověku bojují za čest a slávu svého království? Jak by se vám líbilo mít alter ego ve virtuální realitě a vědět, že každá postava, kterou potkáte, je skutečný člověk třeba z druhého konce světa. Přesně o něčem takovém je tato hra.
Žánr: masivně multiplayerové RPG
Minimální konfigurace: procesor 450 MHz, 256 MB RAM, 16MB 3D grafická karta, 500 MB místa na pevném disku, 28,8 kbps modem, Windows 9x/Me
Doporučená konfigurace: procesor 1 GHz, 512 MB RAM, 32MB 3D grafická karta, 500 MB místa na pevném disku, 56 kbps modem, Windows 9x/Me
3D akcelerace: ano
Multiplayer: ano
Domovská stránka: http://www.darkageofcamelot.com
Výrobce: Mythic Entertainment

Jak by se vám líbilo vžít se do role jednoho z tisíců bojovníků, kteří na vrcholu krutého středověku bojují za čest a slávu svého království? Jak by se vám líbilo mít alter ego ve virtuální realitě a vědět, že každá postava, kterou potkáte, je skutečný člověk třeba z druhého konce světa. Přesně o něčem takovém je tato hra.

Dark Age of Camelot je další z řady masivně multiplayerových her, které se nyní rodí jako houby po dešti (viz. náš přehled). Lze ji označit za jednu z prvních vlaštovek v třetí generaci těchto her, pokud za první generaci považujeme Ultimu Online, za druhou EverQuest a Asheron´s Call. Zatímco problém špatného spojení (tzv. lagů) byl z velké části vyřešen už v druhé generaci her (pro hraní EQ nebo AC vám postačí ping okolo 500 ms v porovnání s cca 200 ms nutnými pro plynulý chod Ultimy Online), to v čem DAoC vyniká především, je odlišné zpracování, téma hry a grafika, která je o třídu, ale možná o dvě lepší než v EverQuestu nebo Asheron´s Call.

Ve stručnosti
Podobně jako ve většině ostatních masivně multiplayerových RPG i zde je vaším úkolem vytrénovat si svou postavu a žít pokud možno úspěšné alter ego ve virtuálním světě, který je v případě této hry zasazen do středověkého prostředí Anglie, mýtického Irska a tajuplných severských zemí.

Dark Age of CamelotDark Age of Camelot

Dark Age of CamelotDark Age of Camelot

Podrobněji
Před začátkem vaší pouti virtuálním světem si musíte vybrat postavu. Její výběr se příliš neliší od výběru postav v jiných RPG hrách – nejdříve si volíte rasu, následně povolání (později ve hře přichází ještě specializace), atributy, typ účesu, výšku a pohlaví (muž / žena). Potom už vstupujete do hry a objevíte se ve městě, které se nachází v oblasti, která je pro vaši postavu typická (highlander na vysočině apod.). Teď už záleží jenom na vašich dovednostech, jak rychle svoji postavu dokážete vypracovat na maximum.

Jedním z nejdůležitějších atributů ve hře je vaše zkušenost, kterou postupně nabíráte např. zabíjením zvířat nebo plněním úkolů, které můžete získat od NPC. Protože všechny masivně multiplayerové hry jsou především o komunikaci, je jasné, že nejzábavnější formou je získávání expy (zkušenosti) ve větší skupině hráčů, která se vydá na lov. Každá taková skupina je složena z hráčů různých povolání – do boje jdou zpravidla jako první „těžkooděnci“ jako armsmani, bojovníci, berserkové a další. Potom se svými blýskavými kouzly nastupuje celá řada různorodých mistrů magického umění a v pozadí se někde krčí jedna z nejdůležitějších postav ve hře – healer nebo cleric. Organizovat lov bez těchto postav, které svými kouzly umí uzdravovat a na vyšších levelech i oživovat, nemá prakticky žádnou cenu.

Dark Age of CamelotDark Age of Camelot

Dark Age of CamelotDark Age of Camelot

Jako sólista nebo i jako člen skupiny získáváte zkušenost, jejíž výše je závislá na „tuhosti“ příšer, které se vám podaří zabít. Samozřejmě platí, že čím silnějšího nepřítele zabijete, tím získáte více zkušenosti. Záleží ovšem také na vašem levelu. Zatímco ze začátku vám stačí 50 bodů na postup na druhý level (v praxi to znamená cca 10 zabití), s postupným vylepšováním postavy se postup zpomaluje. Brzy sice za jedno zabití získáváte stovky nebo tisíce zkušenostních bodů (později i desítky tisíc), ale takových killů musíte zvládnout daleko více, abyste postoupili na další level.

Světlé stránky hryTemné stránky hry
  • grafika
  • vydrží na dlouhé měsíce hraní
  • různorodost
  • velikost kontinentů (mohly by být o něco větší)
  • trochu jednotvárné počasí (mírně zataženo, hodně zataženo + déšť)
  • pravidelný měsíční poplatek + příp. účty za telefon :-(

Se zvyšujícím se levelem získáváte více hitpointů, můžete rozvíjet schopnosti a získávat díky nim nová kouzla nebo bojové údery, případně schopnost používat nové druhy zbraní, štítů nebo nosit lepší typy brnění.

Dark Age of CamelotDark Age of Camelot

Dark Age of CamelotDark Age of Camelot

Za koho se hraje
Hra je rozdělena na tři království (realmy), přičemž pokud si zvolíte jeden, nemůžete si zvolit i druhý, aniž byste v tom prvním nesmazali své postavy.

Prvním z realmů je Albion, což je jakási obdoba středověké Anglie. Hlavním městem je Camelot a naleznete zde i množství dalších reálií připomínajících dobu po smrti krále Artuše, do které je hra zasazena.

Dalším z království je mýtická Hibernia, která svými věčně zelenými loukami připomíná semafor, eh… tedy Irsko. Zde můžete narazit na takové týpky jako jsou například Elfové a jim podobní.

Třetím, posledním královstvím je zasněžený a tmavý Midgard, který pro změnu čerpá ze severských legend a tak tu narazíte především na drsné chlapíky s obrovskými sekerami.

Dark Age of CamelotDark Age of Camelot

Dark Age of CamelotDark Age of Camelot

Po ploše všech království jsou zakázané PvP souboje, tudíž nehrozí, že by vás banda loupeživých spoluhráčů přepadla, když si jdete uložit pracně vydělané zlaťáky (nutno brát obrazně, o zlaťáky vás nikdo neoloupí, protože i při vaší smrti všechny předměty zůstávají u vás).

Stejně tak nemůžete cestovat do jiných království. Pokud se chcete utkat a poměřit síly s hráči z jiných realmů, musíte do tzv. hraničních (frontier) zón, které jsou přístupné ze všech realmů. Zde probíhají boje desítek hráčů z různých realmů a výjimkou není ani pravý vojenský dril, strategie, přepady ze zálohy, léčky a pasti. Pokud jednu takovou bitvu chcete zažít „na vlastní kůži“, přečtěte si tento poutavě napsaný popis. Za boje ve frontier zónách získávají hráči zvláštní, tzv. realm body, což je dostatečná motivace pro každého, aby pokračoval dál ve hře i po té, co dosáhne nejvyššího levelu ve standartním hodnocení (level 50).

Dark Age of CamelotDark Age of Camelot

Dark Age of CamelotDark Age of Camelot

Proč se multiplayerové hry vůbec hrají
Začalo to už kdysi dávno, ale ten pravý třesk přišel až s Ultimou Online (přehled vývoje online her máme připraven v tomto článku). Richard Garriott (profil tohoto výjimečného člověka naleznete zde) tehdy prokázal nesmírnou prozíravost, když vsadil na žánr, který byl v té době takřka úplně nový a nikdo nemohl odhadnout, s jakým přijetím se setká u hráčů.

Pokud nějaký hnidopich obviňuje hry z toho, že ze svých hráčů dělají hlupáky, kteří nedokáží myslet na nic jiného než na krev sršící ze zabitých nepřátel a kteří pomalu ztrácejí schopnost komunikace s reálným světem, masivní multiplayerovky dokazují pravý opak. Tyto hry jsou založeny právě především na komunikaci a spolupráci mezi hráči. Je naprosto běžné, že hráči, kteří se poznali ve hře organizují reálné srazy, protože blafání o oblíbené hře nad pivíčkem v útulné hospůdce se jen tak nic nevyrovná. Je známo dokonce několik případů, kdy se v online hře sblížil muž se ženou a krátce na to následovala i skutečná svatba. Stejně tak je běžné, že muži si v online hrách hledají své virtuální manželky (známé zejména z Ultimy Online; např. na českém freeserveru Dark Paradise proběhlo několik svateb).

Dark Age of CamelotDark Age of Camelot

Dark Age of CamelotDark Age of Camelot

Poslední věc, která online hry činí velice zajímavými je pohled očima „investora“. Běžně se v aukcích jako je například eBay prodávají účty s vytrénovanými postavami za stovky dolarů. Stejně tak si těmito neoficiálními cestami můžete koupit zlato (v současné době jsou na eBay nabízeny zlaťáky z DAoC v poměru cca 2 zlaté za 1 dolar). Napadlo vás už někdy, že byste mohli sedět u počítače, hrát vaši oblíbenou hru a ještě na tom vydělat? Je otázkou času, kdy se něco takového stane realitou.

Dark Age of CamelotDark Age of Camelot

Kde hru koupit?
Hru v současné době není možné koupit v České republice. Pokud ji chcete hrát, musíte si ji objednat z některého zahraničního internetového obchodu, který vám ji pošle. Cena hry je 39 dolarů + poplatky za poštovné nebo kurýrní službu. Většina českých hráčů si hru objednala buď u firmy dragon.ca nebo cdromshop.com. Spolu s hrou dostanete měsíc hraní zdarma, potom se platí necelých 13 dolarů měsíční poplatek. K objednání i platbě poplatku je samozřejmě potřeba mezinárodní platební karta.

Grafika: 8/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 9/10
Klasická MMORPG nejnovější generace. Určitě stojí za vyzkoušení.
Celkové hodnocení: 8/10
Diskuze (9) Další článek: Novoroční přání aneb Co pro vás Doupě chystá na příští rok

Témata článku: , , , , , , , , , , ,