Dark Souls Remastered: tak trochu sázka na jistotu (recenze)

Remaster prvního dílu legendárního hardcore RPG je na světě. Je určen primárně pro nové hráče?

Pozor, pozor, slyšte, slyšte. Lákal vás někdy legendární Dark Souls, ale obávali jste se jeho pověstné hardcore obtížnosti? Máme pro vás dvě zprávy. Jednu dobrou a jednu špatnou. Ta dobrá zní, že jsme se dočkali remasteru původního dílu z roku 2011, který je dosud považován za jeden z nejlepších. Ta špatná potom, že se jeho obtížnost v žádném případě nemění.

Proč remaster?

Jak by také ano, jde o remaster, čili výraznější změny v mechanikách hry očekávat nelze. A v Souls sérii vlastně nic podobného nelze očekávat za žádných okolností, neboť byl vystavěn právě na těchto pilířích. Japonské studio FromSoftware tak svými výtvory definovalo herní žánr hardcore akce, která mnoha hráčům vystavěla stopku často již po několika minutách hraní. Otázka tedy zní, co nového vlastně Dark Souls Remastered přináší a zda-li se vyplatí do něho investovat oněch necelých devět stovek.

5-30-2018_5-26-35_PM.png5-30-2018_5-28-02_PM.png5-30-2018_5-28-23_PM.png5-30-2018_5-28-30_PM.png
Remaster původního dílu se nese především ve znamení vylepšeného grafického zpracování

Předně je třeba si uvědomit, jaká je vlastně primárně funkce remasterovaných her. V poslední době totiž stále více hovoříme o zlatém období znovuvydávání titulů, které již trochu zanesl prach. Některé z nich se věru vyvedly, jiné naopak můžeme považovat za zbytečné. Obecně ovšem platí, že hlavní smysl spočívá především v předělání vizuální a hudební složky hry, odstranění zásadních chyb či bugů či implementaci drobnějších vylepšení. Toť ve zkratce k praktické stránce tohoto fenoménu. Mimo jiné ovšem nalézáme ještě další důvody, proč hry remasterovat.

Je to také snaha vývojářů dostat znovu do popředí své starší tituly, přiblížit je hráčům, kteří v té době neměli tu možnost si je zahrát a v dnešní době je již považují za zastaralé. Navíc, díky tomu může také docházet k sekundárnímu efektu v podobě znovuhratelnosti případných následujících dílů série. A v neposlední řadě, což je rozhodně případ zmiňovaného Dark Souls, jde o snahu naservírovat hru také na současnou generaci konzolí. Obecně platí, že není radno remastery nikterak přeceňovat, zároveň by nás ovšem neměly minout bez povšimnutí, speciálně v takových případech.

Remaster alias posun v grafice?

Kdo by ovšem očekával velké věci, bude zklamán. Výčet novinek v Dark Souls Remastered totiž není nikterak dlouhý. Otázkou zůstává, zda-li bylo vlastně co předělávat a inovovat. Základ je tedy postaven zejména na novém grafickém zpracování. Posun blíže k současné generaci konzolí hře rozhodně prospěl. Těšit se můžete z 60 snímků za vteřinu a celkově vyhlazenější textury. Zajímavostí potom zůstává, že celý tento poupravený vizuál se zastavil tak nějak na půl cesty. Dark Souls sice nikdy nevypadal lépe, nicméně ta přesvědčivost není automatická. Jednou tak budete obdivovat kvality remasteru a libovat si nad odvedenou prací, jindy vás zase praští do očí jeho rozpolcenost, kterou zaregistruje nejvíce při výhledech na vzdálená místa, která působí jako jedna velká mazanice.

 

Těšit se můžeme z 60 snímků za vteřinu a celkově vyhlazenější textury.

 

Vizuální stránka hry se ovšem dočkala také nových animací prostředí a nových efektů v rámci osvětlení. Dark Souls již nepůsobí tak temně a je celkově prosvětlenější. Práce se světlem zaslouží velkou pochvalu. Zmínit musíme také nové, vyšší rozlišení, díky kterému si povšimnete řady dříve nespatřených detailů.

5-30-2018_5-28-16_PM.png5-30-2018_5-27-11_PM.png5-30-2018_5-27-40_PM.png5-30-2018_5-27-49_PM.png
Původní tuhá hratelnost zůstala zachována, a proto se můžete těšit na identický zážitek

Za velké plus dále považujeme rozšíření Artorias of the Abyss, které je přímou součástí remasteru. V jednom tak vlastně dostáváme kompletní edici hry, což je pro nové hráče opět velkým lákadlem. Naopak pro ty, kteří si již celek prošli, je to zbytečný a nepřesvědčivý argument.

Něco dalšího?

Grafická vylepšení jsou sice fajn, ale hráč od remasteru jistě očekává ještě něco dalšího. V tomto ohledu už ovšem novinek příliš není. Zase nastává otázka, zda-li jsme vlastně něco nového chtěli. Změny se dají provádět i na menší úrovni, zejména potom v případě opravy nějakých chyb. Ne snad, že by původní Dark Souls trpěl bugy či špatnou technickou stránkou, každopádně žádná velká hra se nikdy neobejde bez nějakých nedostatků. Zde ovšem, i dle diskuzních fór, autoři mlčí a ponechali vše tak, jak bylo. Osobně jsem nezaznamenal výraznější nedostatky, vycházím však z názorů velezkušených hráčů, kteří potvrzují přítomnost stejných chyb i v případě remasteru, což je trošku zarážející.

Každopádně potvrdit můžeme změny v multiplayeru, konkrétně potom podporu šesti hráčů v rámci PvP namísto původních čtyř, k dispozici je také režim arény. Mírně poupraveno bylo také ovládání, zde jde ovšem o jemné kosmetické vylepšení usnadňující přepínání výbavy. Celkově ale ani v tomto ohledu nelze hovořit o zázraku. Obecně tedy platí, že za cenu okolo devíti set korun se hráčům dostává do rukou téměř identický herní počin, pouze s poupraveným grafickým vizuálem, který se snaží alespoň přiblížit současné generaci konzolí.

Při závěrečném hodnocení tak lze nahlížet dvojí optikou, která bude značně odlišná. Budeme-li hodnotit remaster jako takový, tedy v kontextu původní hry z roku 2011, jde o velké zklamání. Mimo grafického vylepšení a rozšíření online režimu jsme se vlastně nedočkali ničeho nového. Ano, remastery takové jsou, nicméně hodnota celkového posunu vpřed není na úrovni samotného znovuvydání. Titul jako takový představuje výborný počin, každopádně remaster si rozhodně zasloužil více odvahy. Zvláště v případě, že jde o kult, kterému by se stejně prominulo vše.

5-30-2018_5-28-23_PM.png5-30-2018_5-28-41_PM.png5-30-2018_5-29-12_PM.png5-30-2018_5-29-20_PM.png
Vývojáři nebyli dostatečně odvážní a tak remaster znamená mírné zklamání

Pro hráče, kteří si již hrou prošli je tak tato verze poněkud zbytečná. Naopak pohlédneme-li na hru v celkovém herním kontextu, jde o opravdový klenot s výbornou hratelností, skvělou atmosférou a v rámci možností slušnou grafikou zahrnující zejména svižnou rychlost a plynulost. Opět se lze připravit na tuhou hratelnost, která nejednoho hráče přivede k šílenství. Navíc, je součástí také rozšíření Artorias of the Abyss, což je rozhodně hodnotný fakt. 

Co baví

  • Pro nové hráče jasná volba
  • Vylepšená grafika
  • 60 FPS
  • Obsahuje rozšíření Artorias of the Abyss
  • Původní hratelnost

Co vadí

  • Pro původní hráče zbytečnost
  • Poměrně vysoká cena vzhledem ke změnám
  • V podstatě nic zásadně nového
  • Místy rozpolcená grafika
6/10
Hodnocení

Pakliže jste nikdy původní Dark Souls nehráli, máte nyní jedinečnou možnost zažít nezapomenutelný dobrodružný zážitek i na nové generaci konzolí. V tomto případě není nad čím dlouho dumat. Pakliže patříte do téhle skupiny, k závěrečnému hodnocení přidejte dva bodíky navíc, neboť Dark Souls je výborná hra a Dark Souls Remastered ji o malý kousíček vylepšuje. V opačném případě však ruce pryč, budete totiž zklamáni.

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Takhle vypadají nejlepší hry z výstavy E3 2018: je na co se těšit

Takhle vypadají nejlepší hry z výstavy…

Výstava E3 není jen o odhalení a novinkách. Také jsme se dočkali tuny nových obrázků z očekávaných her.

22.  6.  2018 | | 2 N/A
Nejžhavější trailery a videa z výstavy E3 2018: vše v pohybu

Nejžhavější trailery a videa z výstavy…

Obrazovou galerii máme za sebou, teď jsou na řadě ty nejlepší trailery. A že jich bylo.

17.  6.  2018 | | 1 N/A
E3: Forza Horizon 4 se bude odehrávat v Británii za střídání ročních období

E3: Forza Horizon 4 se bude odehrávat …

Na konferenci Microsoftu snad nesmí nikdy chybět Forza. Nová Forza Horizon 4 se bude odehrávat v Británii a nabídne čtyři roční období.

13.  6.  2018 | | 2 N/A
Cyberpunk 2077: E3 dojmy z nejambicióznějšího RPG dneška

Cyberpunk 2077: E3 dojmy z nejambicióz…

Největší herní svátek roku sice už pomalu končí, ale pro nás je to teprve začátek. Postupně vám přineseme informace o valné většině představených her. Přednost mají samozřejmě ty větší tituly, a proto se dnes podíváme na Cyberpunk 2077 od CD Projekt RED.

16.  6.  2018 | | 2 N/A
Cyberpunk 2077 bude obsahovat necenzurovanou, účelnou nahotu

Cyberpunk 2077 bude obsahovat necenzur…

Tvůrci Cyberpunku 2077 potvrdili, že v jejich hře bude mimo jiné i nahota, kterou do ní umístili z dobrých důvodů a její cenzurování by uškodilo tomu, co chtějí sdělit.

18.  6.  2018 | | 9 N/A
Playstation 5 využije speciálně navržený grafický čip Navi od AMD

Playstation 5 využije speciálně navrže…

Playstation 5 se musí pochlubit celou řadou nejmodernějších technologií a díky Forbesu můžeme nahlédnout na pravděpodobný hardware o něco dříve.

15.  6.  2018 |
E3: Assassin

E3: Assassin's Creed Odyssey bude mít …

Ubisoft se po oznámení nového Assassin's Creed Odyssey s ničím moc nepáral a hráčům předhodil rovnou pět různých edic, z nichž nejdražší bude stát 240 euro.

12.  6.  2018 | | 9 N/A
To nejlepší z herní výstavy E3 2018: nové hity a budoucnost videoher

To nejlepší z herní výstavy E3 2018: n…

Největší světová multimediální výstava E3 je u konce a nám nezbývá, než se podívat na zoubek budoucnosti videoher.

18.  6.  2018 |