Darkness – škaredé temnoty

„Jseš tak mrtvej až se divím, že ses vůbec obtěžoval narodit.“ Když vás takovými slovy uvítá samotná Temnota ve svém doupěti, máte skutečně mizerné vyhlídky na další spokojené živobytí. Temnota, představovaná Jackiem „Darknessem“ Estacadem je totiž zosobněním všech těch věcí horších než smrt.
Darkness„Jseš tak mrtvej až se divím, že ses vůbec obtěžoval narodit.“ Když vás takovými slovy uvítá samotná Temnota ve svém doupěti, máte skutečně mizerné vyhlídky na další spokojené živobytí. Temnota, představovaná Jackiem „Darknessem“ Estacadem je totiž zosobněním všech těch věcí horších než smrt.

Jackie Estacado je nájemný vrah. Chladnokrevný zabiják, který má takovou eleganci a styl, že by mu záviděli i ti nejlepší a nejklasičtější nájemní vrazi historie. Estacado nepracuje hned tak pro každého, má svého vlastního sponzora a dobrodince, „strýčka“ Frankieho Franchettiho, který patří k těm největším a nejtvrdším mafiánským bossům ve městě. Náš příběh začíná během klasického pracovního dne mistra zabijáka, který napálí do další ubohé oběti nejprve červené Porsche a poté i plný zásobník ze svého koltu.

Po práci následuje zábava, kterou Jackie vyhledává ve svém oblíbeném baru na dvaadevadesáté ulici. Po nalezení správného cíle Estacado nasype něco cukrových řečiček o modelingu a herectví do jejích něžných oušek, aby si ji následně odvezl do svého bytu před očima krásné zelenooké barmanky Jenny a opět jí tak zlomil srdce. Estacado zatím netuší, že jeho milostné hrátky z velké dálky sleduje Bratrstvo temnoty a Společenství světla. Tahle noc má rozhodnout o budoucnosti rovnováhy ve světě a Estacado je uprostřed celé té hry, aniž by o to měl alespoň tušení.

Právě mu připadá nejvýznamnější válka mezi gangy, která se chystá vypuknout, když dveře jeho bytu vyrazí vojáci Bratrstva a najdou jej v zoufalé agónii, jak ze sebe zvrací černou kaši temnoty. Půlnoc udeřila, Jackie Estacado se zrovna dožil svých jednadvaceti let a Temnota, jejímž je nevědomým nositelem, se probouzí k životu. Skutečnost, že v onom okamžiku do jeho bytu dorazí vojáci Bratrstva, bojovnice světla a nájemný zabiják z konkurenčního gangu jsou bezvýznamné – všichni zemřou dřív, než si náhle všemocný Estacado uvědomí, že je vraždí.

Temnota, kterou zdědil po svých předcích, jej zaplavuje jako nekonečný příboj šílenství a dělá z něj pána noci, pána stínů, vládce smrti. Bude chvíli trvat, než Darkness pochopí podstatu svého genetického dědictví a naučí se využívat svých strašlivých schopností i zakrýt svou nepříjemnou slabinu. Během té doby udělají všichni okolo proto, aby se jej zmocnili nebo ho zničili. Válka mezi světlem a tmou, táhnoucí se od počátku věků, opět začíná nabírat na síle.

Darkness je, pokud vím, prozatím nejnákladnější komiksovou knihou, která u nás vyšla. Za svoji pětistovku však dostanete skutečně dokonale profesionálně nakreslené veledílo moderního amerického umění, které dokazuje, že přinejmenším v tomto oboru ještě Japonci neovládli světový trh.

Kresba je totiž extrémně precizní, dynamická a zároveň fantasticky romantická a děsivá, zkrátka je radost dívat se na všechny ty lepé děvy, které se příběhem proženou a všechnu tu brutální krvavou akci, která posunuje příběh kupředu. Myslím, že i Velký šéf by měl z Darknesse radost, kdyby se ovšem staral o někoho jiného, než o sebe.

Co je však na Darkness to nejefektnější a nejpůsobivější, je samotná proměna Estacada na Darknesse a způsob, jakým pak bojuje. Vize člověka, jehož stín se zvedá od nohou a pokrývá celé jeho tělo, vám ještě dlouho zůstane pod víčky. Následuje pokrytí jeho těla slizem a hmotu, která zadrží každou kulku, v zahalené tváři se rozsvítí oči jako diamanty a kolem jeho osoby se začne na všechny strany šířit Temnota, hrající černočernými stíny a světly nepozemských očí bytostí, z Temnoty zrozených. Ty pak na Darknessův povel vyráží vstříc oběti a věřte mi, že ta má jen malou šanci uniknout. Dlouho jsem se nesetkal s tak působivým zosobněním zla, naposledy to byl snad samotný Spawn, kterého však v mých očích shodil skutečně velmi průměrný film (ve srovnání s geniální předlohou).

Pokud rádi čtete moderní příběhy o epických bojích dobra se zlem, pak je tato kniha pro vás jako stvořená. Je sice pravda, že na ni většina z nás musí poněkud bolestivěji šetřit, nicméně za své těžce uspořené peníze dostanete do rukou skutečně velkolepé album nádherných obrazů (kniha obsahuje i galerii původních obálek čtyř samostatných sešitů, ve kterých příběh původně vyšel a galerii jejich alternativních obálek), které budete do rukou brát znovu a znovu, až začnete proklínat nakladatelství Calibre za tu mizernou vazbu, která na něco takového rozhodně není stavěná.

Další chybějící dílek v mozaice světové kultury zapadnul na své místo i u nás a nezbývá tak, než jej s povděkem uvítat a těšit se na další. Třeba právě monstrózní knihu 300 Franka Millera a Lynna Varleyho, která k nám v současné době doráží za dvojnásobek Darknessovy ceny.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Mark Silvestri a Batt
Překlad: Pavel Dort
Vydal: Calibre Publishing
Počet stran: 100
Cena: 499,- Kč

Váš názor Další článek: Drop-a-Golf – logická hra s autíčky

Témata článku: , , , ,