Darksiders 3: tuhle ženskou byste doma nechtěli (recenze)

Darksiders 3 je tady, tentokrát se nám představí rozběsněná Fury.

Co baví

  • Povedený soubojový systém
  • Postupné dávkování vybavení a schopností
  • Nekompromisní řežba
  • Fury jako taková

Co vadí

  • Průměrná grafika
  • Občasné bloudění po lokacích
  • Nepřesné ovládání
  • Průměrný příběh
7/10
Hodnocení

Darksiders je tak trochu opomíjená herní série, a to vcelku neprávem, neboť oba doposud vydané díly nabízely skvělou hratelnost, lákavé světy a vyplňovaly mezeru na trhu hack'n'slash žánru. Jakoby snad protentokrát vývojáři ze studia Gunfire Games ve spolupráci s vydavatelstvím Nordic Games nechtěli nic nechat náhodě a rozjeli poměrně hutnou a nepřehlédnutelnou marketingovou kampaň, která v posledních dnech sílila a sílila. Je Darksiders 3 důstojným nástupcem předchozích dvou dílů? A je při současném stavu na herním trhu stále místo pro hack'n'slash mlátičky?

Od každého něco

Darksiders 3 navazuje na tradici předchozích dílů a přesto přináší nějaké ty inovace. Tak především jsme se dočkali nové hlavní postavy. Spasit svět se totiž protentokrát vydáte v kůži Fury, ženské hrdinky, která rozhodně ví, co chce. Další změnou oproti předchozím dílům je celkový koncept hratelnosti, což už avizovali vývojáři dlouho dopředu.

Darksiders III_20181122212656.jpgDarksiders III_20181122224741.jpgDarksiders III_20181122225212.jpgDarksiders III_20181122225309.jpg
Po šesti letech tu máme pokračování výtečné hack'n'slash série Darksiders 

Darksiders 3 je, byl a vždy bude o akčních soubojích, a to celkem svižných. Co se však mění, je jejich celkové pojetí. Soubojový systém je veskrze jednoduchý a lze si vystačit s jedním jediným tlačítkem. Každopádně zbytečně byste se potom připravovali o tu největší legraci. Kouzlo hry totiž tkví v kombinacích, kombech a zapojování různých technik, zbraní a využívání speciálních schopností. Zejména po první hodině hraní a přechodu na zlou ohnivou ženu začínají být konfrontace s nepřáteli opravdu pohledné, efektní a zejména efektivní.

 

Co se oproti minulým dílům mění, je obtížnost jednotlivých soubojů a pocit z boje jako takového

 

Co se oproti minulým dílům mění, je obtížnost jednotlivých soubojů a pocit z boje jako takového. Občas se sice dostanete do hrozivého obklíčení nepřátel, ze kterého se prostě a jednoduše musíte nějak vysekat, celkově však hra vsází na techničtější boje a zaměřování se na jednotlivé protivníky. Fury je sice ztělesněním zběsilosti, není však všemohoucí, což je z hraní celkem evidentní. Do hry tak oproti minulým dílům vstupuje také trocha té strategie a zralé úvahy. A ta se vyplatí, vyhnete se tak zbytečným respawnům, které někdy přicházejí až nečekaně často. Mnohdy k tomu přispívá také trošku neposlušné ovládání, které neposlouchá tak, jak by si člověk přál. To se projeví zejména během skoků a následných pádů do neznáma. Inu Uncharted či Assassin's Creed má laťku v tomto ohledu trochu jinde.

Masáž bičem

Fury to v hlavě nemá v pořádku, což pochopíte od samotného začátku. Jde o nepříjemnou, nezdravě sebevědomou a ironickou feministku, která se nezastaví před nikým a ničím. Je však pravda, že i navzdory sadě relativně negativních vlastností, je v mnoha ohledech sympatickou.

Titul se snaží tvářit jako silně příběhový, ale uvěřitelný je jen sotva. Legenda, kterou hra vypráví je značně překombinovaná a jednotlivé filmečky často odvádějí zbytečně pozornost. Nic proti celkovému světu Darksiders série, každopádně vyprávění, které nám vývojáři prezentují vnímám spíše jako pomocnou berličku, usnadňující zasazení do širšího kontextu a legitimizaci bezhlavého masakrování.

Darksiders III_20181122212420.jpgDarksiders III_20181122223304.jpgDarksiders III_20181122213238.jpgDarksiders III_20181122214252.jpg
I tentokrát se můžete těšit na den otevřených dveří v pekle

Co se Fury týče, ta neustále hláškuje a odsekává, komentuje a vzdoruje, ale hlavně si jde za svým cílem a k tomu jí napomáhají svěřené speciální schopnosti, které lze využívat po naplnění příslušného ukazatele. Na to se pochopitelně váže skromný, ale celkem povedený RPG systém vylepšování postavy, vybavování jednotlivými amulety, upgrady zbraní a vylepšování zbroje díky získaným materiálům. Pečlivé procházení lokací se tak vyplatí. V boji se také jistě hodí jednotlivé krystaly, dočasně posilující klíčové schopnosti. Zvýšit si tak můžete poškození, odolnost apod.

Nedílnou součástí hratelnosti je také řešení logických hádanek. Fury jich během svého putování musí vyřešit poměrně dost, ale ruku na srdce, jde spíše o hádanky nelogické. Spíše než mozkové závity zde procvičíte pozornost a znalost okolního prostředí. Naneštěstí nejsou k dispozici cíle jednotlivých úkolů, vše je tedy pouze na vás. Často tak budete pobíhat po lokaci a hledat způsob, kterým se lze posunout dále.

Starý dobrý Unreal Engine

Po grafické stránce Darksiders 3 není žádnou přelomovou hrou. Unreal Engine si plní svůj úkol relativně slušně, nicméně díky celkové stylizaci není vizuální stránka titulu nikterak oslnivá. Série se již od svých počátků drží relativně stejného grafického konceptu s mírně komiksovým nádechem. Vizuál tak neklade nároky na reálné zachycení herního prostředí, ale působí spíše vzdušně a odlehčeně. To je tak důvod, proč po grafické stránce sice Darksiders 3 vypadá zastarale, celková koncepce typické stylizace však podobné výsledky umožňuje a lze tedy s přimhouření oka výsledek akceptovat. Ale stejně...

Darksiders III_20181125114357.jpgDarksiders III_20181125095557.jpgDarksiders III_20181125105948.jpgDarksiders III_20181125114733.jpgDarksiders III_20181125115045.jpgDarksiders III_20181125115621.jpgDarksiders III_20181125120720.jpg
Hlavní hrdinka Fury je odhodlaná dát vše do pořádku, a že na to má

Kde však titul kraluje, je především zábavná a vybalancovaná hratelnost. Přestože jde o klasickou rubanici, vězte, že Darksiders 3 rozhodně není jednoduchou hrou. V žádném případě nelze srovnávat s tituly od From Software, každopádně často nastanou momenty, kdy se slušně zapotíte. A je to především díky zvolenému konceptu hraní a uložených pozic, které hráče motivují k větší opatrnosti. Hru pochopitelně nelze ukládat kdekoli se vám zamane, ale pouze u daných checkpointů, kde můžete zároveň směňovat své posbírané duše, provádět upgrady, nakupovat vybavení či cestovat do předchozích lokací.

 

 Přestože jde o klasickou rubanici, vězte, že Darksiders 3 rozhodně není jednoduchou hrou.

 

Právě posbírané duše jsou hlavním herním platidlem, bez kterého se obejdete jen sotva. Díky němu můžete vylepšovat zdraví, zvyšovat poškození a nebo své speciální schopnosti. Právě využívání speciálních schopností je jedním z nejzábavnějších aspektů celého hraní. Darksiders 3 je naštěstí výborně vybalancovanou hrou, a proto budete své schopnosti sbírat a objevovat až v průběhu hraní, což lze s povděkem kvitovat. Za nasbírané duše můžete dále nakupovat nejrůznější krystaly pro doplnění zdraví, větší poškození či jednorázovou aktivaci speciálních útoků.

Nutno zmínit, že po každém úmrtí o své nesměněné duše přicházíte a je třeba si je na místě posledního vydechnutí vyzvednout. Díky respawnu nepřátel se tak připravte na množství tuhých okamžiků.Ovšem není důvod k velkým obavám. Darksiders 3 dá sice někdy zabrat, pořád se jedná o vybalancované a pohodové hraní, které dokáže spíše potrápit, než-li frustrovat. A to zejména během soubojů s bossy.

Zde doporučujeme využití zmiňovaných schopností. Zmínit je třeba zejména tzv. Havoc útok, kdy se Fury promění v ohnivého démona děsivé síly. Díky těmto dovednostem budete schopni vést relativně vyrovnané souboje. Rozhodně se však nejedná o nějakou samozřejmost a už druhá z obtížností pro někoho může znamenat dost zásadní zásek. Celková hratelnost je však celkem slušně vybalancovaná a lze hrou s trochou skillu procházet víceméně plynule. 

Verdikt

Darksiders 3 je dalším povedeným dílem do vcelku nenápadné hack'n'slash série. Navazuje na tradici předchozích dílů, bere si z nich to nejzásadnější a doplňuje je o soudobé herní mechaniky. Jako slabinu vnímám především nepřesvědčivý pokus o vyprávění příběhu, který spíše odvádí pozornost, a nejistou grafickou stránku hry. Naopak potěší výborná hratelnost, byť občas kalená nepřesným ovládáním, ale především super akční soubojový systém. Darksiders 3 tak rozhodně nezklamal, ale v žádném případě ani nepřekvapil. Zařadí se po bok předchozích dílů s visačkou nadprůměru. A jelikož podobné hry nevychází každý den, můžeme jen doporučit.

 

Diskuze (4) Další článek: Shenmue III ukončilo fundraising, vybralo 7 milionů dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,