Darwin´s Curse – hra podle Darwina

Zajímáte-li se trošku o biologii, jméno Charles Darwin vám nebude až tak neznámé. Tento člověk poprvé vyslovil teorii o vývoji člověka z opice. Dnes vám představíme hru, v níž se vžijete do role nešťastníků, kteří budou osobně testovat vývoj umělé inteligence u robotů. Nezní to zajímavě? Ostatně celá hra se nese v tomto zábavném, ale i poučném stylu.
Hru jménem Darwin’s Curse je žánrově těžké někam zařadit. Někomu by se mohlo zdát, že je to akce, jinému že má trochu logických prvků a zaobírá se existenčními myšlenkami. Přesný název pak simulátor umělé inteligence. A co z toho, říkáte si? Já osobně si myslím, že nejblíže má asi k oné akci, protože ta tu převažuje.

Úvodní příběh je více než zajímavý, no posuďte sami: Armáda dlouho hledala odvážné a (všeho)schopné vojáky. Ale muži byli často fyzicky i psychicky slabí. Jednoho krásného dne se začalo přemýšlet o tom, zdali by se nedala udělat armáda složená čistě jen z robotů, kteří by byli silní a neměli lidské problémy. A tak vznikl tajný A.I. Project. Jeho cílem bylo vytvořit ideálního bojového robota, který by své nadřízené poslouchal na slovo. Vývoj pokračoval celkem zdárně a my se dostáváme do doby, v níž se odehrává naše hra, doba závěrečného testování. V něm je proti robotu postaven lidský protivník, jeden z vaší tříčlenné testovací skupiny vybavený silným brněním, blasterem s 60 náboji a třemi granáty. Takto vybaveni jste umístěni do arény proti onomu robotovi a experiment může začít. Každá takováto bitva je pro A.I. Project pouze experiment, ale pro jejího lidského účastníka je to bitva o život. Testovat se bude tak dlouho, dokud nebude dosáhnuto hlavního cíle – vytvoření ideální bojového stroje. Ale toto není jediná cesta…

Darwin CurseDarwin Curse

Před započetím hry samotné uvidíte fotografie tří „šťastlivců“, jenž vypadají jako členové nějaké mafie:-), a popisy jejich vlastností. To jsou lidé, s nimiž musíte experiment podstoupit. A buď uspějete, anebo ne. Kliknutím na fotografii jednoho z nich hru začnete.

Vaším cílem je nějak zastavit experiment, protože vy moc šancí na život nemáte – nacházíte se v místnosti s testovaným robotem, jenž na vás stále útočí za pomoci rozličných zbraní jako je kulomet, naváděné střely aj. Po celé místnosti máte na zemi umístěny různé propasti nebo kameny, za něž se můžete schovat (nebo v případě propastí do nich spadnout:-). Experiment je pozastaven, když nemáte žádné náboje, nebo když robota zničíte úplně, ale není zastaven úplně. Testuje se dál a dál. Jediná možnost, jak skončit celé trápení je, že zničíte dveře vedoucí z místnosti – za nimi se nachází vypínač. Jeho stisknutím celý experiment definitivně ukončíte a pak už můžete jen veřejnosti a tisku oznámit, jaké nekalé věci se tu děly. A tím celá hra končí.

Grafika hry není nijak závratně skvělá, ale rozhodně také nepatří mezi to nejhorší, čemu dalo vzniknout světlo světa. Hudba je dobrá, já si třeba oblíbil komentáře lidí, než jdou provádět experiment.

Ze hry mám celkem smíšené pocity. Na jednu stranu je to skvělá hra, s níž zažijete spoustu legrace, na druhou je to jen holé pobíhání po místnosti. Ostatně vyzkoušejte si ji sami, vyloženě špatná není, ale viděl jsem lepší hry.

Download (2,5 MB) zde; VypalCD zde.

Váš názor Další článek: Nové informační servery

Témata článku: , , , , , , ,