Dawn of War 2: Retribution - dokonalý datadisk (recenze)

Samostatný datadisk, který nabízí více, než původní hra. Přesně tak se tváří Retribution, a nejen tváří. Však uvidíte sami.
Kapitoly článku

Sektor Aurelia zažil v jednačtyřicátém miléniu už mnoho bitev, je však možné, že brzy pozná i poslední. Po tolika kacířských bojích se rozhodla zapojit i Imperiální Inkvizice, a to rovnou těžkým kalibrem. Pokud se nepodaří lovcům čarodějnic rychle dopadnout Chapter mastera a Librariana Blood Ravens, mají lodě Inkvizice jasný úkol. Exterminatus.

 

Člověk by skoro očekával, že v druhém datadisku už tvůrci opustí sektor Aurelia, který hráči Dawn of War 2 znají jako své boty, ale opak je pravdou. Nováčci budou rychle zataženi do děje a staří harcovníci si mohou užít místa svých dávných bitev, často v novém hávu. Navíc, protože je Retribution samostatně stojící datadisk za pár šupů, nepotřebujete ani původní hru, i když ta je stále podporována třeba pro Last Stand. Šalamounské řešení.

warhammer 40000 dawn of war 2 retribution 01.jpgwarhammer 40000 dawn of war 2 retribution 03.jpg

Hlavním lákadlem Retribution nebudou asi jen nespočetné jednotky Imperiální Gardy, ale hlavně kampaň hratelná za všech šest dostupných ras bez jakýchkoliv omezení.

V kampaních pipláte čtveřici hrdinů

Tedy, abych byl přesný, z hlediska herních zážitků se jedná o kampaně dvě. I když spolu sdílejí všechny rasy stejný děj, ač o jiných motivech, nedá se srovnávat hraní za Tyranidy s ostatními frakcemi.

Dvě kampaně v jedné

Není to jen věčný hlad a moje záliba v nejpřizpůsobivější rase univerza Warhammeru 40.000, ale také fakt, že zatímco si v ostatních kampaních pipláte čtveřici hrdinů, s nimiž pak můžete naskočit do mise, nebo místo některých poslat jednotky jako náhradu, tak Tyranidi mají hrdinu pouze jednoho.

TIP: Pokud závěrečný protivník vyvolává posily, zabijte jej. Když soustředíte palbu, často padne dříve, než přijdou další jednotky.

I když se takový drobný rozdíl, jakým Hive Tyrant dozajista je, nezdá možná někomu podstatný, v každé misi kampaně se výrazně projeví - namísto pár hrdinů s hromadou schopností sestavujete armádu jako dokonale fungující organismus schopný se bleskově přizpůsobit jakékoliv hrozbě.

warhammer 40000 dawn of war 2 retribution 07.jpg warhammer 40000 dawn of war 2 retribution 08.jpg

Trochu slabší však je, že většina hrozeb je přehlédnutelných. Pokud zrovna nehrajete za křehké Eldary, můžete větší část misí vesele proběhnout a cestou jen tak mimochodem pozabíjet stovky protivníků. Neberte mne však špatně, rozhodně je to zábavné, už třeba jen kvůli tomu, že mise jsou skvěle navrženy, namísto stovek lovů na generátorů tuhle likvidujete orčí konvoj, jinde utíkáte před nepřátelským Baneblade, nebo důvtipně ničíte orčí Trukk lákáním na výbušné barely. A to je jen malá ukázka.

Padouch nebo hrdina

I když jdete do misí jen s hrdiny, máte stále možnost v průběhu shromažďovat další jednotky. Poměrně striktní limit vás sice drží zkrátka, ale získáváte rekvizici a energii na nákup, cestou určitě obsadíte nejednu líheň, velitelství, nebo Warpgate, kde je možné nabírat.

Orčí kampaň je obzvláště vypečená

Je pak jen na vás, jaké jednotky si přidáte, pokud jste si je předtím v kampani otevřeli. Po každé misi totiž přichází složitá volba mezi novým kouskem výbavy a otevřením jednotky, nebo její schopnosti. A ejhle, hnedle další strategický rozměr navíc, to vždy potěší.

warhammer 40000 dawn of war 2 retribution 09.jpg warhammer 40000 dawn of war 2 retribution 11.jpg

Už jsem se zmínil, že po stránce hlavního příběhu je kampaň jen jedna. Znamená to však dvě další věci - občas jsou zvraty naroubovány na různé rasy docela divoce (Eldaři bojující s Eldary asi není to pravé), ale zase mají tvůrci možnost vyřádit se s podáním z různých úhlů. A to se jim i díky skvělým dabingům podařilo na výbornou, zejména orčí kampaň je v tomto ohledu obzvláště vypečená. Jedinou slabinou je, že nemáte až tak moc možnost volby dalšího postupu, sice se výjimečně objeví nepovinná mise, ale jinak jste směřováni jak orkové do boje.

VIDEO: 3566 'Warhammer 40k: Dawn of War 2 Retribution - Tyrannid trailer '

 

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie | akční RPG strategie
Výrobce: Relic Entertainment | Webové stránky hry
Začátek prodeje: březen 2011
  • Nová strana - IG
  • Povedená kampaň za všechny
  • Skvělý dabing
  • Rozšíření multiplayeru
  • Občasné výpadky
  • Děj kampaně lámaný přes koleno
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,