Days Gone: dojmy od zachmuřeného motorkáře

Exkluzivní hry pro konzoli Playstation 4 jsou považované za jedny z nejlepších titulů na současné generaci. Ne každé se ale zadaří tak, jak by si hráči přáli. Days Gone zatím z našeho pohledu patří mezi ty, od kterých nemáme zrovna valná očekávání. Mohlo by nás ve výsledku něčím překvapit?

Na Days Gone pracují vývojáři z Bend Studios. Znát od nich můžete třeba kultovní sérii na první Playstation jménem Syphon Filter. Od svých počátků ušli velký kus cesty a s jejich nejnovějším výtvorem mají opravdu slušné ambice. Samo o sobě to, že zvolili právě zombie akci vypovídá o tom, že si věří. Tento žánr byl přeci jen na vrcholu už před pár lety a za tu dobu do něj přibyla celá řada titulů.  

Než se pustíme do příběhu, musíme zmínit vzhled hry. Jako každá exkluzivita na Playstation 4 si i Days Gone drží v tomto ohledu nadstandartní kvalitu. Zatím nám nepřijde, že by převyšovala poslední God of War, ale soudy si necháme až na chvíli, kdy si hru sami osaháme. Je vidět, že Deacon St. John dostal extra péči, ostatně jak už je u hlavních hrdinů zvykem. Stejně je na tom i jeho motorka, která v Days Gone bude něco jako jeho společník. Díky ní si s sebou po nehostinné krajině můžete vozit potřebné vybavení. Na druhou stranu se ale o ni musíte náležitě starat. Benzín je potřeba vždycky a když se náhodou něco porouchá, nezbude vám nic jiného, než prozkoumat okolí a pokusit se najít něco na opravu. Tyhle situace budou obzvláště nebezpečné, protože mimo zónu obydlenou lidmi se pohybují bytosti, které většinou touží jen po tom, aby mohly Deacona rozsápat. 

days-gone-screen-07-ps4-us-12jun17.jpegdays-gone-screen-10-twodogredo-ps4-us-13jun16.jpegdays-gone-screen-09-snake2-ps4-us-13jun16.jpegdays-gone-screen-08-snake-axmelee-ps4-us-13jun16.jpeg

Jak už jsme zmiňovali, ve zdejším světě se vyskytla jakási zombie nákaza. Vývojáři nakažené nazývají freakery. Ve skutečnosti to ale jsou klasičtí zombíci, kteří se na vás vrhnou jakmile je na sebe upozorníte. V takových situacích bude určitě dobré zvolit především tichý postup. Pokud si ale věříte, nic vám nebrání v tom se s každou situací vypořádat rambo stylem. Je nutné podotknout, že když narazíte na hordu freakerů, je to opravdu horda. To jsme mohli vidět už v prvním traileru na hru, kde si to s ní Deacon rozdal na statku. Na druhou stranu jim ale stačí opravdu málo a jdou k zemi. To ale nejsou jediní nepřátelé, na které můžete při putování světem narazit.  

 

Pokud si věříte, nic vám nebrání v tom se s každou situací vypořádat rambo stylem.

 

Nákaza nepostihla jen lidi, ale také zvířata. Důsledkem toho můžete potkat třeba medvěda omotaného ostnatým drátem. Motorka vám sice mnohdy pomůže uniknout, ale to jen v případě, když nenarazíte na zmutované vlky. Ti jsou vás totiž schopni doběhnout, ať už se pohybujete sebevíc rychle. Kromě toho došla v jednom z rozhovorů řeč i na havrany a lvy.  

days-gone-screen-07-prepare-ps4-us-13jun16.jpeg

Seznam nepřátel ale stále nekončí. Některým přeživším se úplně nelíbí ve společnosti ostatních lidí, a tak můžete narazit na tábory, kde vás rozhodně s otevřenou náručí vítat nebudou. Častokrát u nich najdete vzácné materiály, takže se vyplatí zaskočit na návštěvu. Kolem svých obydlí si ale častokrát dělají pasti. To jsme ostatně mohli vidět v traileru, kde se Deacon prodírá freakery pověšenými na stromě. Zombíky ale můžete využít i vy sami. Stačí hordu nalákat do tábora a nemusíte si vůbec špinit ruce.  

No a pak jsou tady rippeři. Někdy se s nimi setkáte jakožto s kultem The Rest in Peace. Je to skupina obyčejných lidí, kteří uctívají freakery a ostatní nakažené bytosti. Věří, že nákaza je dar. A kdo nevěří, s tím se moc nepárají. Zdejší svět rozhodně nepůsobí jako ráj.

I když vývojáři mluví o otevřeném světě, stále neznáme jeho velikost. Zatím nám ze záběrů nepřipadá, že by byl nějak extra velký. V současnosti mají některé open-world hry problém s tím, že mají až moc velký svět, ve kterém navíc není co dělat. Je důležité, aby tyto aspekty vyvážili ve hře tak, aby nedošlo k podobné situaci.  

days-gone-screen-05-overlook-ps4-us-13jun16.jpegdays-gone-screen-4-lostlake-ps4-us-13jun16.jpegdays-gone-screen-04-ps4-us-12jun17.jpeg

V jednom z rozhovorů se kreativní ředitel John Garvin a vedoucí Jeff Ross rozpovídali o jejich hře. “Je docela zajímavé, že není tolik zombie her s otevřeným světem, že?” řekl Garvin. “Opravdu musíte v našem světě strávit nějakou chvíli, abyste ho dokázali pochopit. Byla to pro nás výzva. Snažíme se o to vytvořit AAA příběh. Máte Deacona St. Johna, postavu, za kterou hrajete a která má opravdu epický příběh, ale na druhou stranu jsme chtěli vytvořit dynamický otevřený svět, který vás pohltí.”  

days-gone-screen-03-ps4-us-12jun17.jpeg

Možná to od nás zní jako marketingové řečičky, ale tentokrát je tomu opravdu tak. Svět Days Gone je nebezpečný. Můžete opustit prostředí obývané lidmi, ale musíte myslet na to, že následovat může opravdu cokoliv. Mohou vás napadnout freakeři, což je naše forma zombie, maraudeři, rippeři nebo zmutovaná zvířata.” Také nedoporučují zůstávat na jednom místě příliš dlouho. Prý stačí, když si odběhnete na záchod a po návratu objevíte na obrazovce jen mrtvého motorkáře. “Tohle se mi stávalo často. Odložím ovladač a když zapomenu přepnout na mapu, což zapauzuje hru, vrátím se a Deacon je prostě po smrti. Vždycky se kolem vás něco děje.” 

Motorka je hodně důležitá. Svět byl postaven kolem toho, že po něm budete cestovat v jejím sedle zejména proto, že je s ní spjata Deaconova minulost.” 

Hráč musí zajistit nejen aby se dostal do bezpečí on sám, ale musí se také starat o svoji motorku. V tom hraje roli hlavně dostatek benzínu a její aktuální technický stav. Po světě budete nacházet různé materiály, ze kterých si budete moci vyrábět třeba zbraně, zároveň vám ale poslouží i při opravách motorky. Tohle hráče občas dožene k nutnosti více prozkoumat náš svět. Zkrátka budete potřebovat více zdrojů a k nim se nedostane jinak, než že si je půjdete najít. Zároveň je to ale také něco, co vás vrhá do nebezpečné situace," dodal Ross.

 

Po světě budete nacházet různé materiály, ze kterých si budete moci vyrábět třeba zbraně, zároveň vám ale poslouží i při opravách motorky.

 

Studio popisuje jejich hru jako akční survival. “Zejména na PC scéně je spousta her v survival žánru. Většina z nich jde opravdu do hloubky, ale jedním z důvodů, proč mě jako hráče frustrují je, že jim nemohu věnovat takové množství času. Chtěl bych je dostat v nějaké stravitelnější formě,” řekl Ross. “Nezkoušíme vytvořit super hardcore hru. Snažíme se na hru koukat z pohledu zákazníka. Chceme nějakým způsobem udržet kontakt mezi vývojářem a hráčem...chceme jim představit skvělou hru ale zároveň respektujeme jejich čas a pohodlí,” dodal.  

days-gone-screen-01-ps4-us-12jun17.jpeg

Days Gone vypadá sice hezky, ale s vydáním to vývojáři úplně nedomysleli. Připadá totiž na 22. února příštího roku. V ten den mimo to vychází i Anthem a Metro Exodus. Pro hráče to bude jistě jeden z nejnabitějších dnů v roce. Tedy pokud se ještě některý z těchto titulů nebude odkládat.  

Váš názor Další článek: Brutální akce Redeemer pro konzole nestíhá, zahrajeme si až na podzim

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,