Dead By Daylight Mobile: naháněčka konečně i na mobilech | Recenze

Trvalo to dlouho, ale konečně si můžeme Dead By Daylight užívat i na mobilních telefonech.

Co baví

  • Klasická hratelnost
  • Zdarma a bez reklam
  • Příjemně známé pocity
  • Široké možnosti customizace

Co vadí

  • Dlouhý matchmaking
  • Nejisté ovládání
7/10
Hodnocení

Když se řekne asymetrický multiplayer, mnohé hráče pravděpodobně na první dobrou napadne Dead By Daylight vývojářského studia Behaviour Interactive. Přestože titul z roku 2016, respektive 2017 v případě herních konzolí, nezaznamenal přesvědčivý úspěch ihned po svém vydání, dnes bezesporu patří k tomu nejlepšímu, co lze v daném žánru hledat. Stoupající popularitu navíc potvrzuje vydání na Nintendo Switch v roce 2019 a nyní konečně i na mobilní platformy Android a iOS.

Klíč k úspěchu

Za plošným úspěchem této multiplayerové hororovky stojí hned několik faktorů. Především je to relativně dobře zpracovaný a vyladěný koncept, vydařená hratelnost a neustálá péče ze strany vývojářů, a to i několik let po samotném vydání. Balíček hratelných postav je k dnešnímu dni skutečně široký a vybere si opravdu každý.

Screenshot_20200514_111953_com.bhvr.deadbydaylight.jpg
Úvod hry obstarává klasický tutoriál

K tomu je třeba přičíst velké množství customizace či nejrůznějších perků pro jednotlivé hrdiny a úspěch je na světě. Nikoho tak jistě nepřekvapí, že mobilní verze Dead By Daylight se nesnaží nikterak zbytečně experimentovat a přináší hráčům co možná nejvěrnější předělávku originálu, pochopitelně upravenou tak, aby bylo možné si ji pohodlně užívat i na této platformě.

Screenshot_20200514_113114_com.bhvr.deadbydaylight.jpgScreenshot_20200514_113516_com.bhvr.deadbydaylight.jpgScreenshot_20200514_113759_com.bhvr.deadbydaylight.jpg
Po grafické stránce se jedná o dostačující průměr

V základu hratelnosti tedy opět stojí jednoduchá myšlenka o partě přeživších a úchylném zabijákovi, který se snaží zmařit jejich útěk na konkrétní mapě. Cílem jednotlivých chudáků je v co možná nejefektivnější kooperaci nahodit několik generátorů, aktivovat únikové dveře a prchnout na svobodu, naopak hlavním úkolem killera je tomuto úniku zabránit a zmasakrovat všechno živé. V tomto prostém, avšak zábavném konceptu se tak rozvíjí nervy drásající hra na kočku a několik malých bezbranných myšiček.

Menší, ale důvěrně známá

Mobilní verze hry Dead By Daylight nabízí víceméně totožný a povědomý herní zážitek, na který jsme zvyklí, avšak v tzv. lite verzi. Titul pochopitelně není tak obsáhlý a komplexní, na poměry mobilní hry však plní svůj úkol dostatečně. K dispozici je na výběr 15 zabijáků a o něco více uprchlíků, většina se však zpřístupní až postupným hraním, konkrétně nákupem za vydělané penízky. Herní měny jsou ve hře celkem tři. Ke kompletnímu zisku všech hratelných postav si však připravte nějaké ty reálné peníze, zapomeňte na to, že si vše zasloužíte hraním.

 

Mobilní verze hry Dead By Daylight nabízí víceméně totožný a povědomý herní zážitek, na který jsme zvyklí, avšak v tzv. lite verzi

 

Titul je sice plně free-to-play, obsahuje ale celkem pochopitelně systém mikrotransakcí, který ovšem naštěstí není nikterak vlezlý a nezasahuje větším způsobem do celkové vyváženosti hry. Na obranu vývojářů je však třeba dodat, že jakkoli se zprvu může zdát systém levelování a zisku herní měny zdlouhavý, hra odměňuje téměř každý váš krok. Součástí jsou pochopitelně i denní odměny či bonusy za dosažení nejrůznějších met.

Screenshot_20200514_114147_com.bhvr.deadbydaylight.jpg
Tradiční hratelnost zůstala zachována

V rámci hratelnosti nechybí široká customizace zahrnující nákup oblečení či celkového vzhledu postav, a to v docela širokém podání. Zmíněné nákupy se uskutečňují především na základě měny, kterou lze získat za herní úspěchy. Samozřejmostí je také postupné levelování jednotlivých charakterů, kterým následně můžete přiřazovat kupu získaných perků.

Screenshot_20200514_114603_com.bhvr.deadbydaylight.jpgScreenshot_20200514_114615_com.bhvr.deadbydaylight.jpgScreenshot_20200515_085342_com.bhvr.deadbydaylight.jpg
Výběr postav je dostatečně pestrý

Nabídka je vážně široká a díky nutnosti levelovat každou postavu zvláště asi nějaké to vyčerpání obsahu jen tak nehrozí. Zapomínat nesmíme ani na tzv. „Bloodmarket“, který představuje neustále obměňovanou nabídku předmětů, kterými si lze zpříjemnit herní zážitek.

Trocha nejistoty

Po stránce hratelnosti titul zůstal v jádru víceméně stejný, pochopitelně v osekanější podobě. O obsah Dead By Daylight měl obavy asi málokdo, mnohem větší otazníky jistě vzbuzovalo ovládání. To je koncipováno na šíři zařízení, kdy levým palcem zajišťujete pohyb, pravým potom otáčení postavy. Mezi těmito tlačítky je dále v případě potřeby umístěno tlačítko akce.

Screenshot_20200516_091036_com.bhvr.deadbydaylight.jpg
Pestrá je rozhodně i customizace

Další činnosti, jako pokládání pastí či QTE v případě opravy generátorů, jsou koncipovány na pravou stranu. Samotný systém není v žádném případě navržen špatně a vychází z ověřené praxe, bohužel jeho přesnost a spolehlivost není zrovna nejlepší. Nezřídka dochází ke zmatečnému otáčení kamery či nulové odezvě v případě snahy o vykonání akce.

Screenshot_20200515_090646_com.bhvr.deadbydaylight.jpgScreenshot_20200515_090702_com.bhvr.deadbydaylight.jpgScreenshot_20200516_090829_com.android.vending.jpg
Titul je free-to-play, připravte se na mikrotransakce

Možná je to jen otázka zvyku, každopádně jsem při hraní nezískal stoprocentní pocit kontroly nad tím, co vlastně vykonávám, což v samotné hře může často vést k nezdarům.

Tak takhle teda ne

Tou nejslabší stránkou mobilní verze hry (alespoň tedy na recenzovaném systému Android), je rozhodně samotný matchmaking, který v současné podobě sráží celkový zážitek hodně hluboko. Katastrofální je situace zejména při hře za zabijáka, na kterou se čeká standardně pět i více minut. Hráči na diskuzních fórech hovoří dokonce i desítkách minut.

 

Tou nejslabší stránkou mobilní verze hry je rozhodně samotný matchmaking, který v současné podobě sráží celkový zážitek hodně hluboko.

 

V případě hry za přeživšího je situace o něco lepší, každopádně pod dvě minuty čekání se dostanete zřídkakdy. To je bohužel věc, na které bude třeba rozhodně zapracovat. Dnešní doba nepřeje čekání, hráči chtějí kliknout a hrát. Podobné prodlevy vedou k frustraci a ztrátě zájmu.

Po technické stránce je přitom hra v poměrně slušné kondici. Grafická stránka sice není úplně ohromující, každopádně na poměry mobilní hry stále nadstandardní, pochopitelně v závislosti na výkonu vašeho mobilního zařízení. Na Huawei P30 Lite jsme sice nedosáhli nikterak oslnivých grafických orgií, hra ovšem běžela plynule, dokonce při 60 FPS a telefon vše zvládal s přehledem, pochopitelně s typickým zahříváním.

Jako vždy ovšem platí, že s vyšším výkonem mobilního telefonu roste i výsledná grafický kvalita. Výkonu zkrátka není nikdy nazbyt. To zjistíte na výkonnějším stroji, jako v našem případě Samsungu Galaxy S20, který zvládal vše na nejvyšší detaily, zahříval se ale o něco více. Zapomínat byste rozhodně neměli ani na dostatečnou rezervu baterie přístroje, věřte, že se bude rozhodně hodit.

Verdikt

Mobilní verze asymetrické hororové klasiky Dead By Daylight je víceméně povedenou předělávkou s důrazem na tradiční hodnoty hry. Jak se dalo očekávat, došlo k částečnému osekání celkového obsahu a zjednodušení hratelnosti, i tak se ovšem vývojářům podařilo zachytit to nejlepší z předlohy. Bohužel výsledné pocity kazí nejisté a nepřesvědčivé ovládání a zejména propadák v podání matchmakingu, který je v dnešní uspěchané době, zejména potom v případě mobilního zařízení, neakceptovatelný.

   Hra byla recenzována na telefonech Huawei P30 a Samsung Galaxy S20.             

Diskuze (1) Další článek: Umělec v Dreams napodobil lokaci z tech dema Unreal Enginu 5

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,