Dead Rising 3: Apocalypse Edition - zombíci i na monitoru (recenze)

Více zombies, více zbraní, více zábavy. Tohle je recenze na Dead Rising 3 pro osobní počítače.

Poslední hra s oživlými mrtvými, kterou jsem hrál, byla snad Left for Dead 2. To už je nějaký pátek. Ze seriózních survival akcí typu Resident Evil 1 a 2 jsem měl nahnáno ještě jako náctiletý na základce, ale dost možná by to teď vypadalo naprosto stejně. Ke capcomácké arkádové sérii Dead Rising jsem se na PC dostal nedávno. Třetí díl by měl přinést něco nového namísto pouhého recyklátu, jak už to tak bývá. Po shlédnutí prvního a druhého dílu jsem byl lehce skeptický i přes dobrá hodnocení. Třetí díl se naštěstí stydět nemusí, i když není dokonalý. Začněme příběhem.

deadrising3 2014-08-13 17-52-20-97.jpg deadrising3 2014-08-14 16-38-32-67.jpg deadrising3 2014-08-20 10-55-13-66.jpg

Hlavně z města

Nejste fotograf Frank West, ani Chuck Green. Jste Nick, šikovný mechanik, kterému se budou jeho schopnosti velmi hodit. Příběh je zasazen do fiktivního města Los Perdidos v kterém propukla epidemie a kde řádí tisíce infikovaných zombees, bažících po rozcupování všeho živého. Město je samozřejmě uzavřeno vládou, která rozhodla o limitu šesti dní, než shodí na město bombu a vyhladí vše živé i neživé. Naštěstí na to nejste sami a několik dalších postav vám pomáhá.

 

Vaším úkolem je sehnat letadlo a vše potřebné, abyste z tohoto hrozného města vyvázli živí

 

Spíše než reálně, jen dotvářením příběhu a atmosféry v animacích, které nabízejí slušné rozlišení a solidní mimiku. Sice ne tak dokonalou jako v L.A. Noire, ale i tak slušnou. Ke konci je zde však na mne až příliš moc sladkých scén. Vaším úkolem je tedy sehnat letadlo a vše potřebné, abyste z tohoto hrozného města vyvázli živí. Později se dozvíte další informace o celém problému a úkolem bude i zvěstovat varování dále. Takže zde máme typickou ideu, která se stupňuje. Zachránit sebe, partu a nakonec vlastně celý svět.

deadrising3 2014-08-14 16-38-43-73.jpg

Sandboxové šílenství

Stejně jako předchozí tituly, i zde je vše prezentováno formou sandoboxového dobrodružství. Městečko Los Perdidos je rozděleno do čtyřech úseků, pospojovaných silnicemi a každá část je přístupná hned od začátku hraní. Cestovat můžete ve vozidlech nebo po svých. První možnost je obvykle ta bezpečnější, ale také později otravnější, protože na vás všude možně čekají barikády, přes které projet nemůžete. A to se stávalo až moc často.

deadrising3 2014-08-14 19-07-22-71.jpg deadrising3 2014-08-16 12-54-28-76.jpg deadrising3 2014-08-17 12-23-40-78.jpg

Velkou část času jsem tak trávil nahlížením do mapy. Aby toho nebylo málo, úkoly které dostáváte (zejména ty vedlejší), jsou jako naschvál v protilehlých koutech města. Společně s barikádami se tak jednalo o poměrně otravnou, ke konci až frustrující záležitost. Nikdo vám však nebrání v dokončení pouze hlavní linie příběhu. Vlastně nejste nuceni ani k tomu. Díky časovému limitu hru ani nemusíte stihnout dohrát. Toto je spíše raritní situace, času je spousta a to k dokončování vedlejších úkolů a nějakého toho pobíhání a prozkoumávání okolí.

 

Na PC vychází hra jako Apocalypse edition a obsahuje čtyři DLC s několika misemi za frakce, které potkáte ve hře

 

Rozdílné to může být v obtížnosti nightmare, kde je času méně a i zombíci jsou agresivnější a působí větší poškození. Survival akce typu Resident Evil to však není, což je možná i škoda. Navíc na PC vychází hra jako Apocalypse edition a obsahuje čtyři DLC s několika misemi za frakce, které potkáte ve hře. Například speciální jednotky nebo motorkářský gang, který využívá tragickou situaci města pro své vlastní obohacování. Bohužel se nejedná o tak kvalitní zážitek, jako u DLC k Dead Rising 2. Vedlejší mise v DLC jsou navíc velmi nudné a podobné.

deadrising3 2014-08-17 15-28-57-34.jpg

Variabilita nadevše

Toto se nedá říci o psycho misích, které byly přítomné i v předchozích dílech. V těchto misích narazíte na přeživší, kteří si ze špatné situace města nic moc nedělají, ale za to mají jiné velké problémy. Může to být třeba obézní paní na vozíčku, která by jen jedla a pro jídlo by vás i zabila, a také se o to pokusí. Může to být úchyl v latexu a masce (inspirace Pulp Fiction je zde opravdu na místě), který drží v zajetí pár přeživších a ohrožuje je pistolí ve tvaru mužského přirození. Tohle jsou highlighty titulu a nejzábavnější mise díky dobrému nápadu, povedené satiře, nadsázce a navíc i velmi dobrému dabingu. Nikoho z vás tohle nenechá chladným.

deadrising3 2014-08-17 16-22-38-12.jpg deadrising3 2014-08-17 16-31-19-23.jpg deadrising3 2014-08-17 22-03-46-31.jpg

Dead Rising 3 je samozřejmě plné RPG prvků. Nickovy dovednosti můžete vylepšovat při dosažení další úrovně (maximum je 50). Odemknout si můžete nové pohyby, více zdraví, obratnost nebo třeba i částečně jeho umění vytvářet z něčeho obyčejného něco lepšího. Opět je zde výběr z několika stovek combo zbraní, které jsou někdy více, jindy méně praktické. Při jejich použití je odměnou více zkušenostních bodů pro dosažení dalších úrovní, ale také třeba to, že se nerozpadnou během dvaceti vteřin používání, což je na začátku hraní dosti frustrující.

deadrising3 2014-08-18 16-02-37-12.jpg

Mými oblíbenými zbraněmi byly různé kombinace motorů a řezných zbraní. Fajnšmekři si mohou vyrobit třeba světelný meč, po kterém by toužil i Luke Skywalker. Plyšový medvěd vybavený kulometem také není k zahození a pro trochu peprné legrace můžete sestrojit i automatickou zbraň střílející sofistikovaná dámská masážní zařízení růžové barvy... Co stojí za zmínění je instantní zneškodnění nepřátel, které získáte po několika killech. Animací je mnoho, dle použité zbraně, a jsou opravdu brutální a vypadají sakra dobře. Tohle není hra pro tříleté děti. Kromě zbraní můžete skládat dohromady i různé dopravní prostředky. Mým typem je motorka a válec, zábava pak může začít. Kdyby jen situaci nezhoršovaly ony otravné barikády...

Jak je na tom port?

O Dead Rising 3 se mluví jako o next-gen titulu. Je zde několik faktů, které toto tvrzení potvrzují, ale i několik, které jej naopak vyvracejí. Začneme optimističtěji. Hra je jednoznačně nejlépe vypadající Dead Rising. Na jedné scéně má být přibližně třikrát více nemrtvých, než u Dead Rising 2. Osobně si myslím, že občas je to snad i 5x, 10x více, a to nepřeháním. Podobný pocit jsem měl snad jen u Hitman: Absolution, kde se ulice hemžily mnohými NPC postavami.

deadrising3 2014-08-18 16-24-09-11.jpg deadrising3 2014-08-18 16-29-59-93.jpg deadrising3 2014-08-22 17-48-53-42.jpg

Také nemáte pocit, že by se jednotlivé modely příliš často opakovaly. Je to i díky oblečení, které používají a které se zdá být náhodně vybíráno. Při provádění dokončující animace instantního zabití jde i detailně vidět pěkně zpracovaný obličej zombíků. Modely těl jsou na slušné úrovní a kusy masa létají velikostí i směrem podle tipu zbraně, které používáte.

Teď jdeme naopak hanit. Toto vše si totiž vybírá daň v podobě třiceti snímkového limitu i pro PC. Snímky jdou navíc v některých situacích i pod tuto hodnotu. Nestává se to často, ale občas ano. To vše na konfiguraci s procesorem i7 a R9 280x. Snížení detailů prakticky nepomáhalo. Hra se možná bude chovat jinak s kartami nVidia, nebo celkově pomůžou nové ovladače pro grafickou kartu, jak to často bývá.

deadrising3 2014-08-21 11-36-05-01.jpg

Modely postav vypadají skvěle. To se nedá tvrdit o interiérech a exteriérech městečka. Grafika o dvě třídy níže, prakticky prázdnota. Nedostatky zvýrazňuje i tragický fyzikální model vozidel, občasné zasekávání o neviditelné zdi a další nepatrné detaily, kazící hraní. Příkladem za vše budiž ovládání. Všem doporučuji nějaký gamepad. Hra je samozřejmě dobře hratelná i na klávesnici s myší. Problémem je používání a sbírání předmětů, na které musíte mít správně zamířeno.

 

Osobně Dead Rising za next-gen nepovažuji. Hra není doladěná a prostě jí něco chybí, aby si toto označení zasloužila

 

To je chvílemi docela oříšek, protože těch předmětů je u sebe mnohokrát několik a s desítkami zombies (ne)dýchajících vám za krk se to prostě nedaří sebrat. Takže tak omylem seberete špatný předmět, ten musíte vyměnit za ten správný, na který zaměřit nejde... No prostě otřes. Osobně Dead Rising za next-gen nepovažuji. Hra není doladěná a prostě jí něco chybí, aby si toto označení zasloužila.

deadrising3 2014-08-13 20-22-44-91.jpg

Audio stránka hry je celkově na průměrné úrovni. Ani neurazí, ani zvláště nepotěší. Dabing patří k těm povedenějším částem, speciálně v psycho misích, jak jsem psal. Při normálních dialozích to tak dokonalé není, ale to je vina více rozhovorů, které se nedají označit jako vrchol. Hudbu uslyšíte zejména ve vozidlech, která si čas od času půjčíte. Zvuky zombies a nástrojů jsou průměrné, naštěstí se moc neopakují.

Hezky v partě

Co je legrace v jednom, je legrace i ve více lidech. Kooperativní multiplayer osvěžuje hratelnost. Navíc se spoluhráčem sdílíte i nalezené předměty, trofeje či nákresy zbraní. Určitě stojí za to si hru pak rozehrát znovu s nějakým kamarádem. Navíc má titul i několik konců. Konkrétně je jich pět, což je sympatické. První dohrání Dead Rising 3 mi trvalo nějakých 30 hodin. Je ale na vás, jakým stylem hru budete hrát. Dobré je, že je zde prostor pro znovuhratelnost. Navíc můžete začít hrát od začátku pro úkoly, které jste minuly a to se vším vybavením a vaším dosaženým levelem.

Dostupné pro: PC, Xbox One
Žánr: Akce | Akční adventura
Výrobce: Capcom
Začátek prodeje: 5. září 2014
  • Živé postavy
  • Otevřené město
  • Skvělá zábava
  • Multiplayer
  • Nightmare mód
  • Znovuhratelnost
  • Špatná optimalizace
  • Propady rychlosti snímků
  • Nudné DLC mise
  • Často prázdnější prostředí

Většinu času jsem se u Dead Rising 3 bavil, a to velmi dobře. Ke konci docházel titulu trošku dech a mně asi také. I přesto, že to podle mně není next-gen titul, jedná se o poctivou práci a Capcom ukázal, že arkádové hry umí. Takže i když hrám se zombíky moc neholdujete, tento titul by vás mohl zaujmout.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Praha stověžatá aneb projížďka hlavním městem ve Forza Motorsport 7 (galerie)

Praha stověžatá aneb projížďka hlavním…

Forza Motorsport 7 je na světě a stejně tak jako v předchozích dílech, i nyní máme možnost zajezdit si skrze historické centrum Prahy. Pokochejte se s námi.

13.  10.  2017 | | 13 N/A
Žánr Battle Royale bere trh útokem, podívejte se na nejlepší hry

Žánr Battle Royale bere trh útokem, po…

Battle Royale sice není žádný nově objevený žánr, ale až nyní ukazuje svůj pravý potenciál. Nejenže prodejní čísla obrovsky narůstají, ale počet hráčů přesahuje i takové stálice, jako je Counter-Strike Global Offensive nebo Dota 2.

11.  10.  2017 | | 4 N/A
Unikly slevové akce Steamu, Halloween a Černý pátek vám vysají peněženku

Unikly slevové akce Steamu, Halloween …

Již tradičně předčasně unikají informace o připravovaných slevových tornádech na Steamu, které začnou už během následujících dní.

21.  10.  2017 |
Hrajeme si s vláčky: Mashinky jsou zábava, i když ještě nejsou dodělané

Hrajeme si s vláčky: Mashinky jsou záb…

Nová hra vám umožní stavět tratě a posílat po nich mašinky. Budete budovat a vydělávat. Herní model je zábavný a grafika líbivá. Hra má ještě dost nedostatků a není divu, zatím se totiž jedná o vývojovou verzi dostupnou v rámci předběžného přístupu. I přesto už ale poskytne docela dost zábavy.

20.  10.  2017 | | 13 N/A
Světové recenze Middle-earth: Shadow of War mluví o hitu

Světové recenze Middle-earth: Shadow o…

Pokračování výletu do Mordoru je tu a můžeme-li věřit zahraničním kritikům, jde o důstojného nástupce.

10.  10.  2017 | | 2 N/A
Middle-earth: Shadow of War - naplňte svůj osud (recenze)

Middle-earth: Shadow of War - naplňte …

Talion se vrací, aby dobyl Středozem a navždy zbavil svět zla. Povede se mu to tentokrát?

17.  10.  2017 | | 3 N/A
FIFA 18: zpět a ve formě (recenze)

FIFA 18: zpět a ve formě (recenze)

Po nejnovějším ročníku fotbálku PES se vrací i EA se svou značkou. Je FIFA nejlepším fotbalem na trhu?

9.  10.  2017 | | 1 N/A
South Park: The Fractured But Whole – sprostí hrdinové v akci (recenze)

South Park: The Fractured But Whole – …

Důvodem, proč lidé milují South Park, je už samotný fakt, že si v dnešní době nebojí dělat srandu z černochů a nacistických krav. A v tomhle ohledu naštěstí nezklame ani nová hra.

19.  10.  2017 | | 2 N/A