Dead Rising 4: Frank’s Big Package - krvavé radovánky (recenze)

Utlačování zombíků nikdy nevyjde z módy a žádná hra to neví lépe, než Dead Rising.

Dead Rising byl od svého vzniku přesně cíleným zážitkem, který nikdy neodbočil od toho, co mu šlo nejlépe. Nefalšovaná zombie zábava, kde se fantazii meze nekladou a vtípky a narážky srší z každé díry. Tak jsme sérii vždy brali a jako odlehčená popcornovka vždy sloužila výtečně, i když lehce ploše. Po téměř roce tu máme čtvrtý díl i na konzoli PS4 a ačkoliv jsou časové exkluzivity pěkní prevíti (že Laro), počkat si občas rozhodně vyplatí. Dostanete totiž kompletní a vylepšený balíček a u Dead Rising 4 to platí trojnásob. 

V případě, že se chcete dozvědět o detailech příběhů a dalších herních mechanismech, doporučujeme si přečíst původní recenzi Ondřeje, který v ní rozpitval vše důležité. Já se pro změnu soustředím na to, zda má vůbec smysl si titul pořizovat i na Playstation 4. 

Pořád to samé, jen mnohonásobně více

Pokud jste hru už odehráli na PC či Xboxu, pravděpodobně tu není co řešit a recenzi ani nečtete. Frank's Big Package vyšel čistě pro majitele konzole od Sony a právě jim se to rozhodně vyplatí. Proč? Inu, název tentokrát hře opravdu sedne, tak nabitý balíček jsem totiž už dlouho nezažil. 

Dead Rising 4_ Frank's Big Package_20171130211100.jpgDead Rising 4_ Frank's Big Package_20171130210311.jpgDead Rising 4_ Frank's Big Package_20171130210752.jpgDead Rising 4_ Frank's Big Package_20171130211007.jpg
Zombíci, zombíci a zase jednou zombíci. Zde si jich užijete dosyta. 

Máte tu kompletní příběh se všemi DLC balíčky, přídavky, záplatami, bonusovými zbraněmi a horou aktualizací, které vystačí na desítky hodin brutální zábavy s horou zombíků. Vše bylo vypipláno, opraveno a vylepšeno, takže je zážitek opravdu svižný a bezproblémový. K dispozici máte semi-otevřený herní svět, zástupy nemrtvých a jako zbraň můžete použít prostě cokoliv, od čajového hrnku až po slunečník či automat na Coca Colu. To ve hře zůstalo a právě to z ní dělá onu boží směsici chaosu, která se skvěle hodí na odreagování. 

Capcom si však dal záležet a přidal do hry ještě mód Heroes, což se dá označit za ještě větší šílenost, než hra samotná, pokud je to vůbec možné. Do kampaně totiž budete moci skočit jako Frank s oblečky mnoha ikonických hrdinů vydavatele, od Street Fightera a Mega Mana až po Devil May Cry a tunu dalších.

36756449786_a10dcef4b6_b.jpgDR4_FBP_CH_05DDMC_02.jpgDR4_FBP_VAL_01_png_jpgcopy.jpg
Oblečky jsou jen špičkou bizarního ledovce Capcomu.

Ba co více, každá postava se jinak ovládá, má unikátní vlastnosti a dovednosti. Sice odpadá možnost zvedat ze země předměty, to je ale stejně z hlediska hratelnosti nesmyslné. Kdo by chtěl zvedat hrábě, když pobíháte mezi zombíky jako Dante? Pardon, jako Frank s parukou. 

Není všechno zlato

Jak už jste jistě pochopili, čtvrtý díl nabízí nejvýživnější herní balíček, který si fanoušci Dead Rising mohli přát. Na druhou stranu, pokud k milovníkům série nepatříte, rozhodně vás PS4 verze nepřesvědčí. Hru totiž stále zužují stejné nedostatky, jako je trestuhodná absence kooperačního režimu, odstraněný časovač, který dělal původní díly série tak unikátní a krásně masochistické, a nakonec po několikahodinové řeži vám už začnou připadat potyčky až příliš stereotypní. To je ostatně cenou za plochou hratelnost, která se po celou dobu soustředí víceméně na to jedno jediné. 

Dead Rising 4_ Frank's Big Package_20171130200510.jpgDead Rising 4_ Frank's Big Package_20171130205645.jpgDead Rising 4_ Frank's Big Package_20171130210027.jpgDead Rising 4_ Frank's Big Package_20171130210915.jpg
Používat jako zbraň můžete cokoliv, od hrnku až po motokáru.

Na druhou stranu potěší odlehčený příběh, který srší důvtipem a parodiemi, což se mi osobně zamlouvalo a výsledné nátuře hře padlo jako ulité. Dead Rising 4 je svým způsobem béčkovou chuťovkou, kterou buď milujete, nebo nenávidíte. Nesmíte v ní hledat hlubší smysl a budete odměněni bravurní řežbou. Pokud tomu neholdujete, pravděpodobně se budete muset porozhlédnout jinde. 

Hodnocení: 3.5 / 5

Klady:

  • Obrovské množství obsahu
  • Kompletní balíček všech DLC a přídavků
  • Odlehčená nátura příběhu
  • Pestrá škála zbraní a předmětů

Zápory:

  • Časem stereotypní
  • Žádné výrazné novinky
  • Absence kooperace
Váš názor Další článek: GTFO je frenetická akční střílečka s příchutí kooperace pro PC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,