Dead Rising 4: Vánoční kosení zombíků ve velkém stylu

Stovky nemrtvých, obchodní dům, novinář a vánoční atmosféra. To je nový Dead Rising.

Pachatel se vrací na místo činu. Tohoto pravidla využili vývojáři z Capcomu, a tak se opět setkáváme se starým známým Frankem Westem, hlavním hrdinou prvního dílu. Ten se vrací po 16 letech od událostí jedničky.

Kam se ale vrací? Ti znalejší z vás už jistě vytušili, že se opět nacházíme ve Williamette Memorial Megaplex obchoďáku. Od minule se tady pár věcí ale změnilo.

Krájím, krájíš, krájíme

Jedna věc je ale stále stejná. Hratelnost - ta u téhle hry snad ani není potřeba měnit. U hraní Dead Rising nemáte přemýšlet ani se nějak moc soustředit. Tady jde hlavně o šílenou zábavu. I když jste žádnou z předchozích her nehráli, jistě jste alespoň zahlédli obrázky, že hlavní postava drží ne úplně tradiční zbraň. Stejně tak tomu bude i u čtvrtého dílu.

Nicméně v Dead Rising 4 není jedna zbraň, bude jich nespočet. Podle vývojářů bude možné použít všechny věci, které lze zvednout ze země a následně použít k odstranění zombie z cesty. Proč mlátit do nepřítele pěstmi, když na něj můžete vzít ráhno? A proč ne rovnou baseballovou pálku se zaraženým kotoučem od cirkulárky? To se to pak krájí jedna báseň.

4.jpg
Některé animace jsou obzvlášť nechutné

Nebudeme ale zůstávat jen u zbraní. Dead Rising 4 toho nabízí mnohem víc. Vývojáři zvětšili rozlohu samotného obchoďáku, a když si k tomu připočtete ještě venkovní oblasti, vypadne vám z toho celkem solidní sandbox.

Po tak velkém prostoru se přece nechcete pohybovat pěšky. Tvůrcům se líbila vozidla z minulého dílu, proto je zakomponovali i do čtvrtého pokračování a tomu jsou také uzpůsobeny lokace mimo obchod. Nicméně i v jeho prostorách se samozřejmě budete moci prohánět na sekačce s přídavnými předními plamenomety, takže je vše v pořádku. No není to splněný sen?

Nepostradatelný přítel

Tou největší novinkou je ale v tomhle ohledu exosuit, který se objevil už v prvním videu. S jeho používáním dostává hra úplně nový a ještě bláznivější rozměr. Díky němu můžete po zombících házet vozidla nebo vyrvat ze země železnou tyč i s kusem betonu. Nemusím snad říkat, na co ji následně použijete.

Za zmínku určitě stojí i kombinace exosuitu se strojem na výrobu ledu. Následně můžete nepřátele zmrazovat nebo rozpoutat menší blizard. Oblek také bude možné postupně vylepšovat, takže možnosti stále porostou.

   

K ruce vám samozřejmě bude stále foťák, který nebudete využívat jen na dělání selfíček. Pomáhat bude hlavně při průchodu příběhovou linkou. S jeho pomocí totiž můžete najít různé indicie nebo důkazy k tomu, abyste se mohli posunout dál.  

5.jpg
Foťák nabídne širokou škálu možností

Noví zombie, nové možnosti

Větších úprav se dočkali zombíci. Byli rozděleni do tří skupin. První z nich je horda, kterou znáte třeba z Walking Dead. Než se k vám došourá, stihnete si ještě udělat a vypít kafe. Ani žádné problémy vám nezpůsobí. Není problém před nimi utéct, ani se prosekat skrz ni. Dalších druhů se ale tak snadno nezbavíte.

3.jpg
Vřelé přivítání po 16 letech

Zombie z hordy už jsou nakaženi nějakou dobu a má to na ně značný dopad. Co ale ti čerstvě nakažení? Těm ještě stále zůstal použitelný kousek mozku a hlavně jsou mnohem pohyblivější. Nemyslete si tedy, že stačí vylézt někam na vyvýšené místo. Takhle se zbavíte leda hordy. Čerství zombie si pro vás ale dojdou kamkoli.

Poslední skupinou jsou takzvaní EVOs. Dle slov vývojářů jsou ve stavu, kdy si vytvořili odolnost proti viru, ale stále ho v sobě mají. V důsledku těchto událostí získali schopnosti, které vám jen znepříjemní život. Jejich nadlidská síla, rychlost a možnost vyskočit až 9 metrů do výšky vám jistě nevykouzlí úsměv na tváři.

Tady přichází na scénu exosuit, který vám pomůže se s nimi vypořádat. Třeba obřím kulometem nebo plamenometem, ke kterému byste se bez něj nedostali.

1.jpg
I s kusem betonu se dá zažít spousta zábavy

Veselé vánoce

Dead Rising 4 je také jednou z her v programu Xbox Play Anywhere, takže si stačí koupit verzi pro PC a máte i tu Xboxovou. Bohužel si hráči na Playstationu musejí nechat zajít chuť. Tedy alespoň prozatím. Microsoft pro sebe získal časovou exkluzivitu a zatím se neví, kdy se chystá vydání PS verze.

Co ale vývojáři neopomněli, je to, že se hrou vyjde i season pass, který bude stát 20 dolarů. Bude obsahovat vánoční balíček, s jehož pomocí bude všechno ještě stylizovanější do tohoto období.

Dále si pak zahrajeme minigolf. Ono se tomu vlastně nedá říkat minigolf. Až ve čtyřech hráčích musíte dostat do jamky obří míček za pomoci dostupných zbraní. Samozřejmě to nebude jen tak, protože na cestě ke všem 18 jamkám se potulují nezvaní hosté.

Poslední, tentokrát příběhové DLC, se jmenuje Frank Rising. Do Franka se zakouslo pár zombíků, proto teď musí najít lék. Během jeho hledání ale zjistí, že zombie vyspěli a zdejší armáda přemýšlí nad tím, že by celé město raději vymazali z mapy. Všechna DLC ze season passu bude možné koupit samostatně, jen vás to vyjde dráž.

6.jpg7.jpg8.jpg
Čím víc selfie, tím víc Adidas, ne?

Já osobně nemám rád, když jsou ještě před vydáním oznamovaná DLC. Proč to sakra nedají do hry hned?  Rozhodování o tom, co bude a nebude, ale není na mě. No, a na vás je nám napsat, jestli za chladných zimních večerů budete krájet živé mrtvé. Do práce se budete moci pustit už 6. prosince. 

Váš názor Další článek: S novým CoD z Windows 10 obchodu nemůžete hrát s lidmi na Steamu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,