Deadfall Adventures: když má Indy dovolenou (recenze)

Dobrých akčně laděných titulů s hádankami není nikdy dost, a jakožto velký fanda Indiana Jonese jsem skočil po Deadfall Adventures, jak se říká jako slepice po flusu. Tiché doufání, že si třeba na PC zahraji něco ve stylu Uncharted bylo ale bohužel liché. No, ale všechno pěkně po pořádku.

Stejně jako já jsou pravděpodobně i autoři z malého polského studia The Farm 51 (ať už to znamená cokoliv) fandové Indyho a jemu podobným. Jak jinak si vysvětlit kombinaci prvků z her sexy archeologa, Lary Croft a řekněme i troškou z Uncharted. Takže co tu najdeme. Prostořekého archeologa Quatermaina, který je potomkem Jamese Lee Quatermaina a je požádán (velmi mírně řečeno) najít Srdce Atlantidy.

ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-25-01-20.jpg ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-25-27-24.jpg ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-26-23-97.jpg

Po celé zeměkouli

Abyste ho našli, prošmejdíte chrámy v Egyptě, Severní ledový oceán nebo Májskou džungli. Ve všech těchto částech totiž pradávné civilizace schovaly tajemné artefakty, které při troše štěstí zjeví, kde se ono Srdce nachází. Jinými slovy procestujete celou zeměkouli pěkně gruntovně, a to jak zeměpisně, tak i historicky.

 

Čekají vás předvídatelné zvraty a tisíckrát viděné životní příběhy opět a znovu, v polském podání

 

Nebyl by to však správný herní či filmový příběh, aby se tu neobjevila také nějaká ta krasotinka. Její a Jamesovy rozhovory do očí bijícími klišé přímo přetékají, ale tak nějak cítíte, že je budete muset přetrpět. Už od začátku vám také bude tak nějak jasné, že ten německý vědec, který je na vaší cestě přítomen, je nějaký divný... Zkrátka předvídatelné zvraty a tisíckrát viděné životní příběhy opět a znovu, v polském podání.

ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-28-06-52.jpg

Bude co střílet

Na vašich dobrodružstvích totiž potkáte nácky, Sověty a další plantážníky, kteří vám nic nedají zadarmo. Respektive právě naopak, budou vás chtít zneužít ke svému prospěchu a následně odstranit. Ke slovu tak přijdou i střelné zbraně, a ne zrovna málo. Ne nadarmo má hra v žánru uvedeno akční adventura a vězte, že akční doopravdy je. Střílení je na můj vkus možná až moc, nicméně autoři se zřejmě pokusili uspokojit obě hráčské obce, aby si každý přišel na své.

ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-29-34-89.jpg ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-32-15-17.jpg ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-34-58-01.jpg

Pro vyznavače akčního postupu tu jsou přestřelky, pro milovníky hádanek zase různé puzzly. Jejich kombinace sice na první pohled vypadá lákavě, v polském podání to ale spíše vypadá, jako když vařil pejsek s kočičkou. Ani jedna část totiž nedosahuje vyšších kvalit.

Tupá střelba

Akční pasáže působí přinejmenším vtipně. Vždy, když se za vámi zavřou dveře a otevře nějaký koridor, ze kterého není úniku, můžete vzít jed na to, že teď se tu bude střílet. Samotné přestřelky jsou pak jen dalším mínusem na silně průměrné hře. Je totiž vcelku jedno, jaký kvér právě používáte. Jestli je to samopal (třeba MP40) nebo pistole. Mají totiž prakticky stejnou kadenci a přesnost. Můžete si být také jisti, že jedním výstřelem prakticky nikdy nikoho nezabijete, a když padne na zem, můžete do něj pálit, kolikrát chcete, herní skript ho donutí vstát a schovat se bezpečně za překážku. V době vstávání je totiž postava asi nesmrtelná.

ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-36-06-81.jpg ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-36-41-13.jpg ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-37-04-43.jpg

Naopak světlejším zábleskem jsou třeba souboje se zombie mumiemi, které musíte po stylu Alan Wakea nejdříve omráčit baterkou a až potom odstřelit. Ačkoliv jsem v jednom odstavci výše zmiňoval, že akční přestřelky nejsou zrovna výzvou, není to tak úplně pravda. AI nepřátel jsou sice na bodu mrazu, nicméně checkpointy jsou od sebe poměrně daleko a v některých místech se na vás protivníci valí ve velkých počtech, takže sem tam umřete. Ne vyloženě vlastní vinou, ale umřete.

Pro mimina

Určitě je sympatické, že si můžete v menu hry vybrat obtížnost hádanek, nicméně i na tu nejvyšší úroveň nebudou pro zkušené adventuristy žádnou překážkou. No, a kdybyste náhodou třeba nevěděli, k dispozici máte notýsek, ve kterém je řešení prakticky jako na dlani.

ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-30 15-38-36-95.jpg

Graficky je hra řekněme na průměru. Vezmeme-li ale v potaz, že za hrou stojí malé studio, smekám klobouk. Samozřejmě, že z prostředí si na zadek nesednete. Některé objekty, které vás mají upoutat, působí velkolepě a jsou velmi detailně zpracovány, abyste o pár metrů dál mrkli na stranu, kam to asi autoři neočekávali a spatříte rozpixelovaný model nějakého čehosi. Klasika.

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: Akce | Akční střílečka
Výrobce: The Farm 51
Začátek prodeje: 15. listopadu 2013
  • Pár dobrých nápadů
  • Zombie mumie
  • Solidní grafika
  • Předvídatelný příběh
  • Lehké hádanky
  • Nudné a tupé přestřelky

Ale s tím se zkrátka u podobných her počítat musí a i z tohoto důvodu je nakonec hodnocení takové, jaké je. Pokud by hru vydal nějaký herní gigant, hodnocení by šlo o dvě čísla dolů. Takhle Deadfall Adventures vyloženě neurazí a na pár hodin vás zabaví. Pokud tedy nedáte přednost lepším hrám v tomto žánru.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Vybrali jsme nejlepší PC hry pod stromeček

Vybrali jsme nejlepší PC hry pod strom…

Toto je deset her, které byste rozhodně neměli při hraní na počítači vynechat.

18.  11.  2017 | | 12 N/A
Need for Speed Payback: nedostatečně rychle a zběsile (recenze)

Need for Speed Payback: nedostatečně r…

Po menší přestávce jsme se konečně dočkali dalšího dílu série Need for Speed. Prospěla závodům pauza stejně, jako novému asasínovi? To se dozvíte z naší recenze.

12.  11.  2017 | | 17 N/A
Na PS Store startuje nová akce, najdete tam spoustu her pod tři stovky

Na PS Store startuje nová akce, najdet…

Chcete si doplnit svou digitální knihovničku konzole Playstation o pár parádních pecek? V obchodě máte skvělou akci.

16.  11.  2017 | | 4 N/A
Testovali jsme Xbox One X: jde o nejvýkonnější konzoli na trhu?

Testovali jsme Xbox One X: jde o nejvý…

Tak je to konečně tady. Vyšel Xbox One X, nejvýkonnější konzole na trhu a dlouho opěvovaný klenot Microsoftu. Je to opravdu dobrá herní mašina nebo přeceněný favorit?

17.  11.  2017 | | 16 N/A
Fanoušci přinutili EA ke změně, Star Wars Battlefront 2 bude lepší

Fanoušci přinutili EA ke změně, Star W…

Velká vlna nevole od fanoušků Battlefrontu podle všeho padla na úrodnou půdu. EA chystá změny.

18.  11.  2017 | | 2 N/A
Microsoft rozjíždí časově omezenou nabídku bundlů konzole Xbox One S

Microsoft rozjíždí časově omezenou nab…

Slevová mánie začíná.

12.  11.  2017 |
Harry Potter se vrací, tentokrát s příchutí Pokémon GO

Harry Potter se vrací, tentokrát s pří…

Černá magie společně s Voldemortem se vrací na scénu.

10.  11.  2017 |
Vyzkoušeli jsme 4K jízdu v akci Destiny 2, donutí vás běžet pro PC verzi

Vyzkoušeli jsme 4K jízdu v akci Destin…

Že už vlastníte Destiny 2 na konzoli? Vydali jsme se do space opery Bungie i na PC platformě, a musíme uznat, že to opravdu stojí za to!

10.  11.  2017 | | 10 N/A