Deadfall Adventures: když má Indy dovolenou (recenze)

vytisknout velikost písma
Dobrých akčně laděných titulů s hádankami není nikdy dost, a jakožto velký fanda Indiana Jonese jsem skočil po Deadfall Adventures, jak se říká jako slepice po flusu. Tiché doufání, že si třeba na PC zahraji něco ve stylu Uncharted bylo ale bohužel liché. No, ale všechno pěkně po pořádku.

Stejně jako já jsou pravděpodobně i autoři z malého polského studia The Farm 51 (ať už to znamená cokoliv) fandové Indyho a jemu podobným. Jak jinak si vysvětlit kombinaci prvků z her sexy archeologa, Lary Croft a řekněme i troškou z Uncharted. Takže co tu najdeme. Prostořekého archeologa Quatermaina, který je potomkem Jamese Lee Quatermaina a je požádán (velmi mírně řečeno) najít Srdce Atlantidy.

ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-25-01-20.jpg ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-25-27-24.jpg ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-26-23-97.jpg

Po celé zeměkouli

Abyste ho našli, prošmejdíte chrámy v Egyptě, Severní ledový oceán nebo Májskou džungli. Ve všech těchto částech totiž pradávné civilizace schovaly tajemné artefakty, které při troše štěstí zjeví, kde se ono Srdce nachází. Jinými slovy procestujete celou zeměkouli pěkně gruntovně, a to jak zeměpisně, tak i historicky.

 

Čekají vás předvídatelné zvraty a tisíckrát viděné životní příběhy opět a znovu, v polském podání

 

Nebyl by to však správný herní či filmový příběh, aby se tu neobjevila také nějaká ta krasotinka. Její a Jamesovy rozhovory do očí bijícími klišé přímo přetékají, ale tak nějak cítíte, že je budete muset přetrpět. Už od začátku vám také bude tak nějak jasné, že ten německý vědec, který je na vaší cestě přítomen, je nějaký divný... Zkrátka předvídatelné zvraty a tisíckrát viděné životní příběhy opět a znovu, v polském podání.

ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-28-06-52.jpg

Bude co střílet

Na vašich dobrodružstvích totiž potkáte nácky, Sověty a další plantážníky, kteří vám nic nedají zadarmo. Respektive právě naopak, budou vás chtít zneužít ke svému prospěchu a následně odstranit. Ke slovu tak přijdou i střelné zbraně, a ne zrovna málo. Ne nadarmo má hra v žánru uvedeno akční adventura a vězte, že akční doopravdy je. Střílení je na můj vkus možná až moc, nicméně autoři se zřejmě pokusili uspokojit obě hráčské obce, aby si každý přišel na své.

ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-29-34-89.jpg ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-32-15-17.jpg ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-34-58-01.jpg

Pro vyznavače akčního postupu tu jsou přestřelky, pro milovníky hádanek zase různé puzzly. Jejich kombinace sice na první pohled vypadá lákavě, v polském podání to ale spíše vypadá, jako když vařil pejsek s kočičkou. Ani jedna část totiž nedosahuje vyšších kvalit.

Tupá střelba

Akční pasáže působí přinejmenším vtipně. Vždy, když se za vámi zavřou dveře a otevře nějaký koridor, ze kterého není úniku, můžete vzít jed na to, že teď se tu bude střílet. Samotné přestřelky jsou pak jen dalším mínusem na silně průměrné hře. Je totiž vcelku jedno, jaký kvér právě používáte. Jestli je to samopal (třeba MP40) nebo pistole. Mají totiž prakticky stejnou kadenci a přesnost. Můžete si být také jisti, že jedním výstřelem prakticky nikdy nikoho nezabijete, a když padne na zem, můžete do něj pálit, kolikrát chcete, herní skript ho donutí vstát a schovat se bezpečně za překážku. V době vstávání je totiž postava asi nesmrtelná.

ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-36-06-81.jpg ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-36-41-13.jpg ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-26 19-37-04-43.jpg

Naopak světlejším zábleskem jsou třeba souboje se zombie mumiemi, které musíte po stylu Alan Wakea nejdříve omráčit baterkou a až potom odstřelit. Ačkoliv jsem v jednom odstavci výše zmiňoval, že akční přestřelky nejsou zrovna výzvou, není to tak úplně pravda. AI nepřátel jsou sice na bodu mrazu, nicméně checkpointy jsou od sebe poměrně daleko a v některých místech se na vás protivníci valí ve velkých počtech, takže sem tam umřete. Ne vyloženě vlastní vinou, ale umřete.

Pro mimina

Určitě je sympatické, že si můžete v menu hry vybrat obtížnost hádanek, nicméně i na tu nejvyšší úroveň nebudou pro zkušené adventuristy žádnou překážkou. No, a kdybyste náhodou třeba nevěděli, k dispozici máte notýsek, ve kterém je řešení prakticky jako na dlani.

ADVGame-Win32-Shipping 2013-11-30 15-38-36-95.jpg

Graficky je hra řekněme na průměru. Vezmeme-li ale v potaz, že za hrou stojí malé studio, smekám klobouk. Samozřejmě, že z prostředí si na zadek nesednete. Některé objekty, které vás mají upoutat, působí velkolepě a jsou velmi detailně zpracovány, abyste o pár metrů dál mrkli na stranu, kam to asi autoři neočekávali a spatříte rozpixelovaný model nějakého čehosi. Klasika.

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: Akce | Akční střílečka
Výrobce: The Farm 51
Začátek prodeje: 15. listopadu 2013
  • Pár dobrých nápadů
  • Zombie mumie
  • Solidní grafika
  • Předvídatelný příběh
  • Lehké hádanky
  • Nudné a tupé přestřelky

Ale s tím se zkrátka u podobných her počítat musí a i z tohoto důvodu je nakonec hodnocení takové, jaké je. Pokud by hru vydal nějaký herní gigant, hodnocení by šlo o dvě čísla dolů. Takhle Deadfall Adventures vyloženě neurazí a na pár hodin vás zabaví. Pokud tedy nedáte přednost lepším hrám v tomto žánru.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

10 důvodů, proč běžet do obchodu pro Nintendo Switch

10 důvodů, proč běžet do obchodu pro N…

Nintendo Switch představuje nový svěží herní zážitek, který se velmi liší od hraní na Xbox One a PS4. Přinášíme vám 10 důvodů, proč byste si tuto konzoli měli koupit.

12.  7.  2017 | | 16 N/A
Umělecké pojetí hry Hellblade opravdu vyráží dech (galerie)

Umělecké pojetí hry Hellblade opravdu …

Akční fantasy thriller Hellblade možná plachtí u většiny pod radarem. To by ale byla osudová chyba.

23.  7.  2017 |
10 důvodů, proč s koupí Nintendo Switch ještě počkat

10 důvodů, proč s koupí Nintendo Switc…

Nintendo Switch je velmi zajímavá konzole, což nás inspirovalo k článku o tom, proč byste si tuto konzoli měli koupit. Z jiného úhlu pohledu však trpí mnoha chybami, kvůli kterým byste si ji naopak určitě kupovat neměli.

17.  7.  2017 | | 5 N/A
TES Online: Morrowind – návrat do známého světa (recenze)

TES Online: Morrowind – návrat do znám…

MMORPG The Elder Scrolls Online se dočkalo svého nového rozšíření Morrowind, díky kterému se hra obohatila o nový pestrý svět a o novou třídu. Stojí za to vrátit se do Tamrielu?

10.  7.  2017 | | 2 N/A
Apple znovuobjevil rozšířenou realitu. Vývojáři už předvádí parádní aplikace

Apple znovuobjevil rozšířenou realitu.…

Apple pravděpodobně přetransformuje další důležitý segment - rozšířenou realitu.

16.  7.  2017 | | 2 N/A
Virtuální realita na E3: nejzajímavější pecky veletrhu

Virtuální realita na E3: nejzajímavějš…

Na letošní E3 se nezapomnělo ani na fanoušky virtuální reality. Na konferencích se jim sice nevěnovalo valné množství pozornosti, ale i tak se mezi oznámenými tituly objevilo pár dobře vypadajících kousků. Je libo pecky od Bethesdy jako je Fallout nebo Doom ve VR? A co takhle nějaké exkluzivity na PSVR? To všechno tady najdete.

14.  7.  2017 |
Nový rekord! Valve po letní slevové akci zabanovalo přes 40 tisíc uživatelů

Nový rekord! Valve po letní slevové ak…

Anti-Cheat systém společnosti Valve se překonal, zabanováno bylo rekordních 40 tisíc uživatelů.

11.  7.  2017 | | 5 N/A
Herní agenda: výhled na sportovní a závodní pecky roku

Herní agenda: výhled na sportovní a zá…

Jako každý rok nás čeká na podzim nálož sportovních her. Čeká nás letos nějaké extra překvapení, nebo prostě dostaneme „jen“ další díly již zaběhlých značek? Čtěte dál a dozvíte se více!

20.  7.  2017 |