Deadly Dozen: Pacific Theater - levnější alternativa k Battlefield 1942?

Hra Deadly Dozen: Pacific Theater je pokračováním úspěšné starší válečné střílečky. Ačkoliv se jednalo o poměrně levnou hru, dokázala ustát v konkurenci svých dražších kolegů a nalezla si své početné obecenstvo. Podaří se to i druhému dílu, který slibuje výborný singleplayer v novém prostředí a ještě lepší multiplayer s možností ovládat různá vozidla?
Je tomu necelý rok, co se na trhu objevila budgetová 3D akční hra Deadly Dozen od společnosti nFusion Interactive. Právě v tomto čase přichází její druhé pokračování, které dokazuje, že ani relativně levné hry nemusejí být vůbec špatné, ba právě naopak. Prvnímu dílu byla vytýkána zejména absence multiplayerové hry, na kterou už prostě tehdy nezbyly peníze. Právě to byl největší úkol druhého dílu - konečně do hry implementovat hru více hráčů. Ale to samozřejmě není vše.

 

 

Na Dead Dozen 2 pracoval celý původní tým plus ještě dva nově příchozí - animátor a síťový programátor, což byla jedna z klíčových osob. Nikdo ze stávajících programátorů totiž neměl s vytvářením síťové hry zkušenosti. Nyní už je hra hotova a její příchod do obchodů je očekáván na nejbližší dny. Co tedy nabídne nového?

Jistě už jste pochytili z názvu nové "jeviště", tedy Pacifik za 2. světové války (konkrétně rok 1942…!), což byl přirozený krok potom, co se první díl odehrával ve válkou bouřící Evropě. Vydáte se tedy do hlubokých džunglí, budete se proplétat lesním porostem a přitom kosit žluté mužíčky. Vylepšené animace a lepší umělá inteligence, to jsou nové vlastnosti, o kterých asi nemá cenu sáhodlouze diskutovat. Zato nové zbraně, ty už bych zmínit měl - dočkáte se například plamenometu, mačety, BARu, M1 Carbine a také samurajského meče. O nových zbraních v rukách Japonců se autoři nezmínili, ale očekávejte nejhorší. Výborným novým předmětem je pás na zásobníky, který vám sice zabere jedno místo v inventáři, ale získáte díky němu místo pro další zásobníky. Novinkou jsou také propracované biografie všech z dvanácti vašich mužů ("Deadly Dozen" = "Smrtící dvanáctka").

 

 

Už v prvním díle bylo možné obsadit nepřátelská vozidla a posléze je řídit. Ve dvojce je tato možnost dále vylepšena a dovedena do naprostých detailů (autoři se však místo na počet soustředili na lepší prožitek z "jízdy"). Můžete obsazovat tanky, průzkumná vozidla, náklaďáky, prostě všechno co vám přijde pod ruku. Všechny tyto vehikly jsou přístupné také v multiplayeru, který tak může konkurovat třeba i v úvodu zmíněnému Battlefield 1942. Skladba SP misí je klasická válečná: sem tam musíte něco odpálit, jindy vystřílet základnu nepřítele, onehdy zase někoho zachránit nebo naopak zabít. Hlavní je prostě akce!

 

Technická stránka hry je velice podobná původnímu DD, ale ovšemže narazíte na některá vylepšení - hra počítá s větším množstvím polygonů, přesto běží rychleji. Také animace postav doznala značného pokroku. Mise se odehrávají kupříkladu na Filipínách, v Guadalcanalu a dalších ostrovech, na kterých probíhaly za války boje. Příroda kolem vás vám připadne téměř jako živá - tedy tak to alespoň tvrdí chlapci z nFusion.

 

 

O pravdivosti jejich slov se můžeme již nyní přesvědčit na vlastní kůži - včera totiž vyšla demoverze (170 MB, ke stažení zde), která obsahuje jednu singleplayerovou mapu a dvě multiplayerové (CTF a deathmatch). Čímž už jsem vám poodhalil některé módy dostupné v multiplayeru. Mezi další patří kooperativní hra a mise - to znamená, že hráči vyberou jednu SP mapu a rozdělí se na dva týmy. Jeden brání a druhý útočí - prosté, ale nesmírně zábavné. Výborná je pak možnost připojit se již za běhu hry a také ukládat během multiplayerových her.

Protože podpora pro modifikace byla v jedničce minimální, rozhodli se tvůrci zasáhnout a pro dvojku sáhli po editoru misí. Hráči tak dostanou možnost připravit jak mapy pro multiplayer, tak i mise pro singleplayer nebo kooperativní hru. Editor by měl být dostupný krátce po vypuštění hry, tedy brzy.

 

 

Minimální hardwarové nároky: Windows 98/Me/2000/XP, procesor Pentium II 550 MHz nebo vyšší (doporučeno Pentium III 900 MHz), 128 MB RAM, 650 MB na HDD, graf. karta s 16 MB paměti (32 MB - 128 MB doporučeno), DirectX verze 8.1.

 

 

Dočkáme se časem Deadly Dozen 3? I to je možné, tvůrci však zatím nechtějí nic prozradit. Prý je to tajné. Místo toho nyní odpočívají a užívají zasloužené dovolené.

Oficiální stránky: http://www.infogrames.net/games/deaddoz_pacific_theater_action_pc/
Výrobce: nFusion Interactive (http://www.n-fusion.com/)
Vydavatel: Infogrames (http://www.infogrames.com/)

Váš názor Další článek: Týden v rubrice Plné hry: v jednoduchosti je krása!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,