Deep Sea Fishing 2 – chyťte si virtuální rybičku!

Chytání ryb, ať už to někomu připadá hloupé či ne, je v našich krajinách celkem oblíbeným sportem, i když k oblíbenosti tohoto sportu v USA a jiných státech má ještě hodně daleko. Ani co se týče počítačových her nejsou tituly s tímto motivem nějakou novinkou a celkem pravidelně se na světových trzích nějaký objeví. Stejně jako Deep Sea Fishing 2…
Žánr: simulátor rybaření
Minimální konfigurace: procesor Pentium II 233 MHz, 32 MB paměti, 3D grafická karta, Windows
Doporučená konfigurace: procesor Pentium II 300 MHz, 64 MB paměti, 3D grafická karta, Windows
3D akcelerace: ano
Multiplayer: ano
Výrobce: Simworks
Distributor: Interplay

Chytání ryb, ať už to někomu připadá hloupé či ne, je v našich krajinách celkem oblíbeným sportem, i když k oblíbenosti tohoto sportu v USA a jiných státech má ještě hodně daleko. Ani co se týče počítačových her nejsou tituly s tímto motivem nějakou novinkou a celkem pravidelně se na světových trzích nějaký objeví. Stejně jako Deep Sea Fishing 2…

Originalita a námět počítačových her nezůstává (jak by se někomu mohlo zdát) na mrtvém bodu, naopak se v současné době připravují hry, které budou simulovat zase něco jiného, nového. Každopádně je jisté, že se hry všeobecně rok od roku více přibližují reálnému světu a jistě někdy v budoucnu přijde doba, kdy se od něj nebudou prakticky lišit (nechal jsem se trochu unést, ale možné je opravdu vše – kdo ví, co za pár desítek let bude…). Měli jsme tu simulace jízdy autem (na ní není nic tak výjimečného), simulaci jízdy vlakem (což ještě donedávna výjimečné bylo) a v neposlední řadě jsme měli tu čest a možnost zahrát si i několik simulací netradičních sportů, mezi které mohu jistě zařadit i rybaření. Do této skupiny titulů patří i hra Deep Sea Fishing 2 o které bude dnes řeč.

Deep Sea Fishing 2Deep Sea Fishing 2

Titul Deep Sea Fishing 2 není zas tak úplně novou hrou, jak lze jistě usoudit z číslovky dvě. První díl vyšel teprve nedávno a zřejmě autory uspokojil natolik, že považují vydání druhého dílu za výhodné (uvidíme, jestli přesvědčí i hráče, že koupit si druhý díl je jejich povinností). Nechci být skeptický, ale myslím si, že rybaření není tím sportem, který by většinu z nás natolik zaujal, aby si kvůli němu koupil počítačovou hru (zvláště když má možnost zarybařit si ve skutečnosti). Zřejmě tento můj postoj vychází z toho, že u nás chytání ryb jako takové není až tak populární, jako v jiných státech světa. Hra Deep Sea Fishing 2 také není primárně určena pro náš trh, přesto by však bylo škoda její kvality neprověřit.

Koncept hry
Myslím, že není moc potřeba vysvětlovat, o co ve hře jde. Za prvé jsem to již řekl v předchozích odstavcích a za druhé si myslím, že představivost většiny z vás je na tak vysoké úrovni, že si dokážou představit „rybaření“.

Nyní se budu věnovat už samotné hře. Základem je samozřejmě menu, které není nikterak složitě či extravagantně vytvořené, zapadá prostě mezi všední průměr (takže od něj nic moc nečekejte :-). Mnohem zajímavější pro vás však bude již samotná hra. Na výběr máte ze dvou „módu“, z tréninkového a z turnajového. Ten první poslouží hlavně méně zkušeným hráčům, doporučuji si ho však několikrát zahrát každému, snad vyjma těch, kteří již vyzkoušeli první díl. Před tím než se vrhnete na samotnou hru přichází proces přípravy – nastavení jména hráče a klubu za který hraje (můžete sem napsat cokoliv, fantazii se meze nekladou). Tím však přípravná fáze nekončí – za prvé si musíte vybrat místo, kde se bude hrát a zde můžete vybrat prakticky každou oblast světa (samozřejmě sice ne naprosto přesně, ale pokud si zvolíte místo Tichý oceán, nějaká střediska této oblasti zde určitě objevíte), za druhé pak loď na které budete lovit (nejde tak lovit „ze souše“, což je v našich krajích zvyklostí, ale pouze „z lodi“, což je zvyklost někde úplně jinde :-). Lodě se samozřejmě liší vzhledově i technicky, některá je rychlejší a některé zase lépe akceleruje. V praxi však na jejich výběru příliš nesejde. Pokud všechny předcházející vyjmenované věci splníte, přichází konečně samotná hra.

Deep Sea Fishing 2Deep Sea Fishing 2

Před tím než se pustím do rezebírání konkrétních situací ve hře, musím trochu také popsat onen zmiňovaný tournament mód. Jedná se o turnajový mód, kde je vaším úkolem vylovit největší rybu, přičemž horní hranice její tíhy určena není, druhá naopak ano. Navíc některé druhy ryb nejsou pro soutěž akceptovány a tak se někdy nad velkým úlovkem neradujete dlouho.

Světlé stránky hryTemné stránky hry
  • netradiční námět
  • slušná grafika
  • nápadité vymoženosti jako sonar či teleskop
  • multiplayer
  • ovládání
  • pořád je to jen chytání ryb
  • pro většinu hráčů nudný a nezajímavý titul

Ocitáte se tedy na lodi, přesněji na její zadní části. Ovládáte chlapíka, který před vámi sedí na slušivé židličce a v ruce samozřejmě nedrží nic jiného než rybářský prut. Pohled zezadu, i když se mi zprvu nezdál příliš dobrý, není zase až tak špatný a na přehlednosti celé scéně nic neubírá. Pokud se rozhodnete začít rybařit, je samozřejmě nutné nejprve dobře nahodit návnadu do vody. Ohledně prutu vám hra nabízí několik zajímavostí, stačí kliknout na symbol boxu v pravém dolním rohu obrazovky. Můžete nastavit různé typy návnad a i další drobnůstky, nepodařilo se mi však stoprocentně osvětlit, zdalipak má zvolení té či oné návnady opravdu na schopnost a šanci chytit nějaký druh ryby (či specifický druh) vliv. Nezbývá než autorům věřit a používat návnady podle toho, jakou že rybu chcete chytit. Mezi velice dobré vychytávky patří sonar, který vám ukáže, zda-li se v okolí vaší lodi nachází nějaká ta rybka či ne. Naopak nevýhodou je, že po nahození návnady přestáváte mít možnost tuto funkci používat a vyskytuje se dále pouze v omezené formě v pravém horním druhu obrazovky.

Deep Sea Fishing 2Deep Sea Fishing 2

Ovládání
Pokud však chcete být ve svém počínání (myslím tím, pokud chcete opravdu chytit nějakou tu rybu) úspěšní, musíte pochopitelně vědět, jak se ryby chytají. Není to sice naoko nic složitého, opak je však pravdou. Nestačí jen v klidu si počkat, až se nějaká sama chytne na háček (což někdy opravdu trvá, proto je dobré vybrat si pečlivě místo, kde prut nahodíte) a pak ji jednoduše podržením tlačítka vytáhnout. Stejně jako ve skutečnosti, i v Deep Sea Fishing 2 totiž hrozí, že se vlasec přetrhne a ryba vám uplave. Proto je to s ovládáním trošilinku jinak – musíte totiž nejen rybu přitahovat, ale i ji vlasec povolovat a tak s ní svést férový souboj, který vyhraje ten, kdo déle vydrží. Je tedy důležité přijít na systém přitahování a opět povolování vlasce. Pokud tohle zvládnete, prakticky žádná ryba pro vás nebude nedostupná. Na pohled to možná zní všechno jako geniálně vyřešené, ve hře to tak také působí, ale opravdu jen někdy. Souboj se silnější rybou totiž není nic jednoduchého a několikrát se mi stávalo, že mě po něm pěkně bolel prst od neustálého klikání na tlačítka myši.

Kromě samotného rybáře můžete během hry ovládat také vaší loď. To se děje pomocí šipek na klávesnici, na ovládání lodi není jinak nic výjimečného.

Deep Sea Fishing 2Deep Sea Fishing 2

Grafika a zvuky
Co se týče grafiky, není na tom hra rozhodně špatně a v porovnání s prvním dílem ji autoři rozhodně nenechali „stagnovat“ (něco revolučního však nečekejte, rozvržení na obrazovce se nezměnilo a tak jsou změny spíše kosmetického rázu). Zvuky jsou taktéž velice slušné, dobrá je hláška, která vás upozorní, že je ryba na háčku.

Deep Sea Fishing 2Deep Sea Fishing 2

Závěr
Pokud vás baví rybaření ve skutečnosti, bude vás bavit i jeho virtuální forma v podobě Deep Sea Fishing 2. Pokud tento „sport“ nemáte rádi, nemá cenu tuto hru ani instalovat, rozhodně vás nezaujme a po pěti minutách ji okamžitě odstraníte z počítače. Pokud patříte mezi skupinu, která se řadí někam doprostřed mezi dvě předchozí (sem patřím i já), budete mít ze hry rozhodně rozporuplné pocity. Nejedná se totiž o titul, který by vás uchvátil natolik, že byste ho byli schopni hrát pořád a stále dokola. Naopak, řekl bych, že přece jenom většinu hráčů Deep Sea Fishing 2 spíše otráví nebo znudí a to se také projevilo i v konečném hodnocení.

Grafika: 5/10
Zvuky: 5/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 4/10
Pokud vás fascinují hry s netradičním námětem či patříte mezi milovníky chytání ryb, pak je Deep Sea Fishing 2 titul šitý přesně na vaši míru. Ti ostatní, pokud se jim nedej bože dostane do rukou, ať ho raději rovnou věnují popelářům.
Celkové hodnocení: 4/10
Diskuze (2) Další článek: Disketová mechanika je přepych, volte raději síť!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,