Demon's Souls: remake, který jsme si zasloužili | Recenze

Jedna z prvních opravdu next-gen her pro PS5 ukazuje slibný směr plný grafických orgií.

Co baví

  • Ukázkový remake
  • Krásná grafika
  • Nostalgická atmosféra
  • Vypiplaná hratelnost
  • Skvostný soundtrack

Co vadí

  • Stále zastaralé rozhraní
10/10
Hodnocení

Od roku 2009, kdy vyšel původní Demon's Souls, jsme se z rukou studia FromSoftware dočkali celé řady skvostných hardcore záležitostí v čele se sérií Dark Souls. Právě démoní předchůdce si ale doteď udržuje téměř kultovní status a poté, co vývojáři vypli servery hry už fanoušci ani nedoufali, že se někdy dočkají návratu do tohoto nehostinného světa. 

Studio Bluepoint Games, které nám přineslo skvostný remake další klasiky - Shadow of the Colossus - však opět ukazuje, že už nebudete chtít remaky od nikoho jiného. S příchodem předělávka na PS5 se totiž vrací nostalgické vzpomínky, kultovní hratelnost a to vše je zabaleno do očirvoucího vizuálu. Takhle se to má dělat!

Všechno při starém

Hned zkraje musím smeknout před tím, s jak maniakálním smyslem pro detail se studiu podařilo přenést původní feeling ze hry, a přitom ho dostatečně inovovat, aby přilákal jak veterány značky, tak nově příchozí. Téměř všechny původní prvky hratelnosti zůstaly zachovány. Opět se vydáte do temného světa, kde se jako padlá duše budete snažit očistit zdejší svět a skolit démony, jejichž duše vám pomůže dostat se zpět mezi živé. A budete umírat. Hodně. 

Demon's Souls_20201125191403.jpg
Remake dokázal ponechat jádro hry a inovovat to podstatné

Struktura hry, její obtížnost a celková atmosféra se tak nemění, jen byla ve všech ohledech vypiplána, vyleštěna a vylepšena. Díky síle nové generace hardwaru hra běží neuvěřitelně plynule, což je s ohledem na obtížnost důležité. Vývojáři do hry napěchovali spoustu nových animací a detailů, které obohacují prostředí a zážitek. Ale přesto ve hře zůstalo vše, co jsme měli tak rádi a veteráni budou poznávat známá místa i nepříjemné bolehlavy s bossy. 

Demon's Souls_20201125190315.jpgDemon's Souls_20201125190718.jpgDemon's Souls_20201125191021.jpg
Kromě krásného vizuálu hra dostala do vínku také svižné tempo

Jinak je vše při starém. Na začátku si opět vytvoříte postavu, tentokrát v mnohem propracovanějším editoru, vyberete vhodnou třídu a vydáte se do dungeonů kosit nepřátele. I ti jsou si mimochodem věrní svým původním předlohám, jen dostali do vínku nové animace a vylepšený vzhled. Po světě je roztroušeno také pár nových předmětů a dalších tajemství, aby bylo lákavé vše prozkoumávat i zarytým fanouškům. 

Demon's Souls_20201125185425.jpgDemon's Souls_20201125185442.jpgDemon's Souls_20201125185608.jpg
Uživatelské rozhraní se zjednodušilo, osobně bychom ale preferovali to původní

Pravděpodobně jedinou menší výtkou je tak trochu omlazené uživatelské rozhraní, které je jednoduché a vyhlazené. A to je ten problém. Zatímco původní atmosféra a feeling byly velmi opatrně zachovány, rozhraní a menu je tu trochu jako pěst na oko. Jistě, zjednodušení vítáme, ale možná by nebylo od věci zůstat ve středověku i v tomto ohledu. Přece jen, právě pocit nostalgie a občas nutnost se s menu poprat patří do celkového zážitku Demon's Souls. Ale to už je opravdu jen hledání problémů tam, kde víceméně nejsou. 

Grafika nové generace

Pravděpodobně nemusíme podotýkat, že největší proměnou prošla grafická stránka a audiovizuál celkově. Stačí se podívat na okolní obrázky a je vidět, že hra vypadá neskutečně dobře. Vlastně jde pravděpodobně o první hru, která v redakci vyvolala nefalšovaný "next-gen" pocit. 

Demon's Souls_20201125191013.jpg
Spolu s pěknou grafikou šlape na plyn i geniální soundtrack

Občas si není problém splést grafiku s kvalitním CGI. Obraz je sytý a bohatý na detaily, práce se světlem a stíny je dokonalá, všude poletuje spousta malých částicových efektů, které obohacují kouzlení a souboje, bossové jsou masivní a vyvolávají zdravý respekt. Z vizuálního hlediska jde o jednu z nejhezčích her současnosti, nikoliv čistým rozlišením, ale spíše atmosférou a celkovým feelingem, který je neopakovatelný. 

Nedílnou součástí je také nově nahraný soundtrack, o který se postaral symfonický orchestr. Ten je dávkován s citem a pouze v důležitých chvílích, jako jsou např. souboje s bossy, aby náležitě podtrhl důležitost chvíle. Když už neburácejí chorály při soubojích, potěší špičkové ozvučení. Především pokud si nasadíte sluchátka, 3D zvuk funguje na jedničku. Ať už vám kolem ucha proletí šíp, nebo slyšíte vzdálené hekání a cinkání čekajících nepřátel, zvuk je perfektní. Prezentace hry je zkrátka bezchybná. 

Verdikt

Bluepoint Games opět ukazují, jak dělat remaky a odteď už chceme, aby je dělali jen oni. Demon's Souls je nostalgickým návratem do dávných hardcore časů, který dokázal spojit jak starý dobrý feeling, tak zcela nové podání moderní doby. To vše bez ztráty svého kouzla a jiskry, díky které značku tak milujeme. Veškeré možné stížnosti jsou tu tak nějak mimo. 

Váš názor Další článek: Microsoft Flight Simulator se brzy obohatí o detailnější Velkou Británii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,