Deskovka: Age of Empires 3 – objevení Ameriky

Značka Age of Empires má k deskovce přitáhnout herní fanoušky. Sice s předlohou nesouvisí, ale i tak je to příjemná zábava s kamarády.

Age of Empires 3

Výrobce: Pro Ludo
Distributor v ČR: Blackfire
Cena: 1 499 Kč
Počet hráčů: 2-5
Délka hry: 120 minut

S deskovkami na motivy počítačových her je to pochopitelně složité. To, co v klidu někde na pozadí vyhodnocuje váš věrný počítač, by na hráče bylo hodně, a tak autoři často sahají k jistým změnám. Přesto jsem se nemohl ubránit údivu ve chvíli, kdy jsem se připravoval na hraní Age of Empires 3. Dovolil bych si s přivřenýma očima přirovnat hru k Colonization, případně novému Empire: Total War, ale proč zrovna Age of Empires, to netuším.

age of empires deskovka art 01.png

Ani po prokousání se pravidly, která jsou psána značně blbuvzdorně, jsem nějakou bližší souvislost neobjevil, a tak jsem se rozhodl raději už nepátrat. Se čtyřmi dalšími spoluhráči jsme se chopili pětice kolonizačních národů, které však v našich rukách rychle změnily své názvy. Při pohledu na barvy figurek je vám asi jasné, že asociace s modrou, oranžovou, brčálově zelenou a jasně červenou daly tušit naše myšlenky, podobně jako fakt, že postavička žlutých je všude označována jako misionář nesoucí velký kříž. O pár okamžiků později už naše politické elity vesele řešily finanční krizi v Americe, tomu se říká hra povzbuzující fantazii.

Naše politické elity vesele řešily finanční krizi v Americe, tomu se říká hra povzbuzující fantazii

Herním cílem je získat co možná nejvíce vítězných bodů, čehož ale lze dosáhnout mnoha různými cestami. Body získáváte jak za objevování nového světa, tak i později zemí ležících za ním, stejně jako vám vynáší i osídlování amerických kolonií. A aby toho náhodou nebylo málo, přibudou vám body i z různých speciálních staveb a v posledním kole i z obchodního výnosu. Všechny tyto části je potřeba nějak rozumně dát dohromady v případě, že se chcete ucházet o vavříny vítězství.

age of empires deskovka 02.jpgage of empires deskovka 05.jpg
 

Slovy fotbalových komentátorů má Age of Empires 3 silný tah na branku. Zpočátku se sice hra pomalu rozjíždí, hráči nemají moc prostředků, ani možností je získat, ale po chvíli se objevují první zápletky a ke konci nabere všechno rychlý spád. Že jste první na začátku závěrečného kola, nemusí vůbec nic znamenat. age of empires deskovka 03.jpgStačí drobná nepozornost, špatně zvolená taktika, a najednou jsou všichni daleko před vámi. Příjemné přitom je, že hra obsahuje jen malý podíl náhody, takže vám dokonalý plán na ovládnutí světa nezhatí třeba jeden špatný hod kostkou.

Ono vlastně ve hře ani žádné kostky nejsou, nejsou totiž potřeba. Bez jakýchkoliv speciálních efektů vám stačí každé z osmi kol mít k dispozici pouze pětici kolonistů. Ty pak po jednom střídavě umísťujete do různých částí herní plochy, aby pro vás měli co možná nejlepší efekt. Mimo jiné přitom jeden chlívek nese označení iniciativa a předznamenává pořadí v příštím tahu (ovšem i nižší zisk v tom současném). Vaše kolonisty můžete poslat získat nějaké zboží, ukořistit obchodní loď, vystřelit je ze zásobníku do nového světa, nebo je třeba nechat stavět speciální budovy, vyhlásit válku, nebo se školit na některého ze specialistů.

age of empires deskovka art 02.png

Většina z výše jmenovaných efektů pak funguje na principu „kdo dřív přijde, ten dřív bere“. S výjimkou obchodních lodí již nemůže nikdo další využívat obsazená políčka v jednotlivých částech, takže třeba dva hráči nepostaví stejnou budovu, nebo neobsadí první místo v příštím tahu. Při každém rozhodování tak musíte uvažovat nejen o tom, co se vám hodí, ale jak moc se vám to hodí ve srovnání s jinými věcmi.

Bursíkovci řešili finanční krizi šalamounsky postavením korzárské budovy. A můžete si být jistí, že ekologickou dopravu plachetnicemi mohutně podporovali

Nádherný příklad je to v případě specialistů, kdy svého kolonistu sice na kolo zašijete, ale v příštím tahu z něj máte jednoho ze čtyř profesionálů se speciální schopností. V první hře byli třeba nejpopulárnější misionáři, kteří po přicestování do kolonie přidají na dané místo jednoho kolonistu navíc jako domorodého obyvatele obráceného na víru (i když, naše teorie se od oficiálních pravidel lehce lišily). A že je počet kolonistů důležitý, plyne z pravidla, že na konci každé epochy, čili třetího, šestého a osmého kola, získávají vítězné body vlastníci nejvíce kolonistů v každé z oblastí. Pochopitelně tak vzniká boj o misionářské prosouložení se celou Amerikou.

age of empires deskovka art 03.png

Když už jsem nakousl epochy, mohl bych dodat, že mají i další herní vliv – ovládají cenu a kvalitu speciálních budov. Označení jako budova je sice u některých efektů lehce sporné, ale každopádně vám zaplacení nemalé ceny přinese většinou výrazný bonus v další hře. Bursíkovci, tedy chtěl jsem age of empires deskovka 01.jpgsamozřejmě říci zelení Portugalci, tak řešili finanční krizi šalamounsky postavením korzárské budovy, která jim do pokladny přinášela bohatství jejich soků podle počtu obchodních lodí. A můžete si být jistí, že ekologickou dopravu plachetnicemi mohutně podporovali.

I když jsou herní pravidla napsaná velmi pochopitelně, není hra určena pro naprosté začátečníky s deskovými hrami. Díky mnoha různým cestám k vítězství je často obtížné správně zvolit strategii, což by mohlo mnohé hráče po první hře odradit. U zkušenějších však mohu s jistotou říci, že jakmile se vám Age of Empires dostane do rukou, nedáte na tuto hru dopustit ani v tvrdé konkurenci dalších kvalitních německých deskových titulů.

age of empires deskovka art 04.png

Zarazila mne však jedna věc – hra je viditelně konstruována pro šest hráčů, ale v krabici je dodáváno pouze pět sad figurek, stejně jako pravidla hovoří jen o pěti účastnících. Dá se tak lehce předpokládat, že se deskovka dočká nějakého rozšíření, jako je tomu třeba v případě Osadníků z Katanu. Ale nejbližší ohlášené, které má přijít na trh ještě tento rok, prý další národ neskýtá. Přitom jsou veškeré herní pomůcky příjemně propracované, jen prostě jedna sada záměrně chybí, narozdíl třeba od americké verze určené i pro šest hráčů.

age of empires deskovka 04.jpg

Pro milovníky pořádku také může být jistou nevýhodou, že v rozsáhlé krabici budou muset vybudovat nějaký vlastní systém, protože jak více než tři stovky plastových figurek, tak i různé žetony nemají žádné vyhrazené místo, a jakmile nejednou vyndáte z neuzavíratelných pytlíků, budou volně putovat. Očekával bych, že s ohledem na cenu hry bude podobný problém aspoň nějak vyřešen. Vlastní hru však mohu téměř bez výhrad doporučit každé skupině zkušenějších hráčů.

Diskuze (6) Další článek: Hlas lidu: CryEngine 3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,