Deskovka: Pandemic - pravidelná dávka nemocí

O hrozících epidemiích slyšíme stále, pojďme si zkusit je ale vyléčit. Jako člen předního lékařského centra máte šanci spasit svět.

K čemu jsou všechny ty zbraně, vycvičení vojáci a připravená výbava ve chvíli, kdy je potřeba bojovat proti neviditelným protivníkům. Jak jste asi poznali, nemluvím o predátorovi ze slavného filmu, ale nemocech, jež dokáží být často nebezpečnější, než kulka do zad. A právě o boj na této frontě se stará CDC/Atlanta, středisko pro prevenci a potírání nemocí. Pandemic vás staví do role jednoho ze specialistů, abyste se spolu s ostatními snažili vymýtit čtveřici smrtelných chorob.

pandemic_07.jpg

Vašimi protivníky se stává silná čtveřice antrax, cholera, tyfus a SARS, přičemž každá z těchto chorob se začíná nekontrolovaně šířit na jiné části planety. Váš tým expertů se shromáždil v Atlantě a vydává se do světa řešit ohniska nákazy. Nemoci jsou však nevyzpytatelné a nové zdroje se začínají rychle objevovat. Navíc se co chvíli vyskytne i epidemie, jež přinese nejen nové ohnisko, ale zvýší i nebezpečí řetězové nákazy v okolních oblastech.

A to je začátek konce

Všechna tato dobrodružství jsou přitom realizována prostřednictvím dvou balíčků karet, v nichž se vyskytují různá města světa. Balíček infekcí přitom obsahuje jen pandemic.jpgměsta, zatímco hráčský balíček je rozšířen o různé speciální efekty, které dokáží rychle zvrátit misky vah. Navíc však v něm najdete ale i kartičky epidemií podle zvolené obtížnosti hry, díky nimž se celá pečlivě budovaná strategie může rychle zvrtnout.

Na herním plánu jsou totiž zobrazena jednotlivá města z daných balíčku, a ve městech se pak začínají kupit kostičky nemocí. Jakmile by měla být přidána čtvrtá, rozšíří se nákaza do sousedních měst, přičemž právě přidávání kostiček zajišťuje balíček infekcí. Jistou nezanedbatelnou zajímavostí je, že v případě epidemie se již použitá města zamíchají na vršek balíčku, takže jim brzy znovu přibude další kostička a riziko se blíží.

Vašimi protivníky se stává silná čtveřice antrax, cholera, tyfus a SARS

Každý hráč přitom plní dvojí roli, jednak člena týmu, který se prostřednictvím čtyř akcí každé kolo snaží zabránit chorobám a nalézt lék na ně, ale také infektora, s nímž se staráte o kartičky infekcí a přidáváte tak nové kostky na herní plán. Jakmile dojde k několikáté řetězové reakci, nebo prostě jen vyplýtváte všechny kostky některé barvy, končí pro všechny hráče hra neúspěchem, podobně jako v případě, že jim dojde herní balíček.

Kdo bude dělat co?

Cesta k vítězství je pouze jediná - nalézt co nejrychleji léky na všechny čtyři choroby. To však není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá, musíte v ruce shromáždit pětici měst stejné barvy, dostat se do města s vědeckou stanicí a strávit jednu ze svých akcí objevováním léku. Ani pak ale nemáte nad danou nemocí vyhráno, stále se může šířit a dokonce způsobit vaši prohru. Jedině úplné vymýcení vás zbaví jedné ze čtyř hrozeb, ale často vynaložíte zbytečně mnoho energie do podobných pokusů a nestihnete již vynalézt léky na zbylé choroby.

pandemic_01.jpgpandemic_02.jpg

Své akce můžete navíc investovat i do pohybu po herním plánu, ať už na sousední políčka pouze za jednu akci, nebo i na vzdálenější prostřednictvím karet s městy. O ty však pohybem přijdete a nemůžete je tak použít později pro vynalézání léku. Další možností je i postavení výzkumné stanice za cenu karty s vaším současným městem, pak se můžete pohybovat zdarma i mezi stanicemi. A nesmím zapomenout ani na akci předání karet, kdy můžete za akci buď dát, nebo získat kartu vašeho současného města od spoluhráče, který je v něm také.

pandemic_06.jpg

Aby to nebylo tak náročné, losují si na počátku hráči ještě jedu z pěti rolí. Je jasné, že medik je lepší na léčení nemocí, zatímco vědec jednodušeji vynalézá léky. Zajímavou postavou je však třeba dispečer, jenž dokáže pohybovat i cizími figurkami (se svolením jejich vlastníků) za svoje akce, čímž často urychlí řešení problémů.

Spolu s nemocemi

Přesto se však v první hře nejspíš nevyhnete neúspěchu, nejčastěji proto, že vlastně nebudete vědět, která z hrozeb je největší. Při testování se paradoxně jako problém většinou neukazovaly samotné nemoci, nebo jejich pandémie, ale rychlost, s jakou docházejí karty v balíčku hráčů. Po odhalení tohoto přišla fáze jednoduchých výher, které nutně následuje zvýšení počtu epidemií a rostoucí výzva. Příjemné přitom je, že tvůrci i na tohle mysleli.

pandemic_03.jpgpandemic_04.jpg
 

Pochvalu si odnáší také za zpracování hry samotné,hlavně obsahu krabice. Všechny propriety můžete rozdělit do připravených uzavíratelných sáčků a na další hru jste připraveni chvíli po otevření bedny. Příjemná je přítomnost referenčních kartiček pro hráče na připomenutí nejdůležitějších pravidel, rovněž lokalizace se povedla bez nejmenších problémů. Lehce zmatený popis přípravy hry rychle pochytíte a při dalších partiích nebudete mít nejmenší problémy.

pandemic_05.jpg

Pandemic vyzkouší vaši týmovou sehranost, nejednou se přitom stane, že ihned po dohrání budete mít chuť začít znovu, ať už kvůli změně rolí, nebo jen proto, abyste vylepšili svůj předchozí výsledek. Hra se přitom rychle neokouká, díky rychlosti přibývání nemocí je dynamická a přitom jednouchá na pochopení. Pokud uvažujete o nějaké deskovce, v níž nebudete bojovat proti ostatním, přiřaďte Pandemic mezi své kandidáty.

Diskuze (8) Další článek: Nový Medal of Honor se skutečnou postavou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,