PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Deus Ex: Human Revolution – nářez jako zastara (recenze)

Na Deus Ex: Human Revolution čekali fandové (včetně nás) s obezřetností. Přeci jen popáleniny od Invisible War ještě bolí. Jenže zázraky se dějí.
Kapitoly článku

Deus Ex: Human Revolution je vším, co by si mohl fanoušek prvního Deus Ex přát. Soudný fanoušek, který dokáže pochopit, že doba se přeci jen posunula a nostalgie je občas mrcha zrádná, chtělo by se dodat. Deus Ex: Human Revolution je vším, co by mohl chtít současný hráč znuděný lineárními střílečkami typu Call of Duty. Hra vám totiž přináší otevřenost, svobodu a volbu. Nikoliv však otevřenost her typu Grand Theft Auto, kde se můžete volně pohybovat po rozlehlém městě a volit, který úkol splníte první.

 

Human Revolution vám toho dá po trochách ochutnat též (máte tu části měst, ve kterých lze volně chodit a plnit vedlejší úkoly), ale jeho hlavní otevřenost znamená zvolit si herní styl, jenž vám maximálně vyhovuje. Chcete se před protivníky skrýt, plížit se temnými zákoutími, a když už to bude opravdu nezbytné, někoho lehce omráčit?

Hlavní otevřenost Human Revolution znamená zvolit si herní styl, jenž vám maximálně vyhovuje

Není problém. Nebo dáváte přednost Rambo přístupu a všechny prostě prošpikujete olovem? Jak je ctěná libost. Nic vám nebrání přístupy volně kombinovat. A možností, jak se herně realizovat, nabízí hra spousty, protože tohle je budoucnost!

Kyborgem z donucení

Na digitálních kalendářích na vás bliká rok 2027. Města se staví v patrech, nadnárodní korporace získávají stále dominantnější roli a aktuální otázkou není dluhová past ani globální oteplování, ale biomechanické vylepšování lidského těla. Protetické končetiny, oči, mozky…to vše začíná být běžně k dispozici a dělí společnost na dvě skupiny. Jedni proti vylepšování těla nic nemají, další se bojí narušení lidské integrity a brojí proti němu všemi prostředky – a to třeba i teroristickými útoky. Bokem pochopitelně nezůstávají politici, ani korporace, pro které je to obrovský byznys.

Deus Ex Human Revolution 10.jpg Deus Ex Human Revolution 12.jpg

Pro jednu takovou, Sarif Industries, pracujete jako šéf ochranky vy: Adam Jensen. Sarif jsou v oboru biomechaniky hodně na špici, i díky Adamově bývalé přítelkyni doktorce Megan Reed. V předvečer cesty do Washingtonu a obhájení výzkumu však Sarif Industries napadnou neznámé jednotky a nechají válet Adama v kaluži vlastní krve s vážnými zraněními. Po nucené půlroční pauze a „přestavbě“ do kyborga se Adam vrací do akce, aby odhalil pozadí útoku a konspirace.

VIDEO: 4638 'Deus Ex Human Revolution - conspiracy trailer'

Tvůrci příběh mazaně zformovali jako prequel, tedy se odehrává 25 let před událostmi prvního Deus Ex. Ostatně proto se točí kolem biomechanických implantátů a nikoliv nanotechnologií. Nováčci ocení, že nemusí naskakovat do jedoucího vlaku, fanoušky potěší spousta narážek na budoucí dění. Třeba jako…anebo raději ne. Přijďte si na to sami. Děj rozhodně zaujme všechny příznivce cyberpunku, konspirací a tak podobně. Navíc myšlenka o etičnosti transhumanismu drží dostatečně silně natolik, abyste se o světu Deus Ex hlouběji zamysleli a to se musí rozhodně ocenit.

Mixnem první a třetí pohled

Gró hry představuje mix first person střílečky a third person plížení, plus RPG prvky. Většinu hry sledujete pěkně z vlastních očí, jakmile se ale stiskem tlačítka přilepíte k překážce, přepne se kamera do third person pohledu. Stejně to samé udělá při lezení po žebříku a Adama uvidíte i během likvidačních/omračujících animací. Z počátku se to může zdát divné, ale velmi brzy tento systém oceníte, protože prostě nabízí lepší přehled o okolí a to je během obezřetného plížení zásadní. Občas působí third person otravně při zmíněných likvidačních animacích, protože hra si může posunout vojáka o kus dál. Ale to je jen drobnost.

Deus Ex Human Revolution 09.jpg Deus Ex Human Revolution 11.jpg

Pokud se budete chtít vydat akční cestou, připravte se na obezřetnější přestřelky. Vzhledem k tomu, že hrdina vydrží málo zásahů (v základu pár ran z pistole, dávka z kulometu), je třeba akci často řešit z krytu, kdy hra připomíná Gears of War. Pocit z akce je slušný, nevyrovná se ale špičkám žánru. To podobné by se dalo i o stealth přístupu, který jsem osobně preferoval. Mechaniky jsou plně funkční a vydařené, ale lepší pocit z plížení jsem měl třeba ve Splitner Cell: Conviction. To však neberte jako zásadní výtky, ale jako subjektivní pocity.

Deus Ex Human Revolution 03.jpg

Deus Ex: Human Revolution ale naprosto dominuje v samotném skloubení obou přístupů a jejich zasazení do organicky vytvořených úrovní. Nejde jen o splácání deseti různých možných cest, ale o jejich uvěřitelném propojení. Hra vás nutí přemýšlet a objevovat ve stylu: „Hm, kdybych si přisunul tady bednu, mohl bych se dostat na římsu a tu hlídku oběhnout.“ Zkusíte to a ono to skutečně jde.

Vylepšení na přání

Velkou roli hrají i samotné implantáty. Prakticky za každou akci jste odměněni zkušenostmi (zabití protivníka, omráčení hlídky, objevení zkratky, projití pasáže, aniž by váš kdokoliv viděl…) a po nasyslení dostatečného počtu získáte praxis modul, který vám uvede do provozu vybraný implantát.

Chcete jít krvavou cestou? To se vám hodí třeba podkožní brnění slibující vyšší odolnost

Na začátku jich pár máte: oční implantát pro HUD, bio baterku, základní možnosti hackování, ale další je už na vás. Implantáty se logicky dělí podle části těl a podle toho mají i funkce.

Chcete jít krvavou cestou? To se vám hodí třeba podkožní brnění slibující vyšší odolnost. Pro kradmý přístup zase určitě oceníte věci jako ztišení chůze. Co dál? Možnost padat z libovolné výšky bez zranění? Prodloužit dobu sprintu? Vidět na mapě zorný úhel protivníků nebo si je označit pro lepší orientaci? Či snad chcete aktivní věci jako optickou kamufláž nebo třeba vidět skrz zdi? I to tu je, ovšem pozor, protože tyhle frajeřinky vám mohou pěkně rychle vycucnout baterie, které má Adam zabudované v sobě. Na druhou stranu, proč neinvestovat pár bodů i do zlepšení kapacity a rychlosti nabíjení baterií? Možností je tolik, ale modulů pomálu a to navzdory tomu, že se dají za nekřesťanské kredity i koupit.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Inteligentní střílečka
Výrobce: Eidos Montreal | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 26. srpna 2011
  • Cyberpunková atmosféra
  • Možnost volby herního stylu
  • Živoucí svět
  • Slušná herní doba
  • Strhující příběh
  • Výtečná výtvárná stránka
  • Engine není z nejmodernějších
  • AI je občas tupá
  • Dlouhé nahrávací doby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,