Deus Ex: The Conspiracy – samé dobré zprávy

O konzolové verzi této veleúspěšné PC hry už toho bylo napsáno hodně, ale jak se datum jejího vydání blíží, napětí houstne a vynořují se další detaily. Pojďte se s námi podívat na screenshoty a fakta, nasvědčující zrození opravdové senzace ve světě PS2, kterou nám nedokázal přinést Half-Life. Deus Ex je docela jiná liga.
O konzolové verzi této veleúspěšné PC hry už toho bylo napsáno hodně, ale jak se datum jejího vydání blíží, napětí houstne a vynořují se další detaily. Pojďte se s námi podívat na screenshoty a fakta, nasvědčující zrození opravdové senzace ve světě PS2, kterou nám nedokázal přinést Half-Life. Deus Ex je docela jiná liga.

Deus Ex je totiž 3D akcí pouze na první pohled. Majitelé PS2 prožívají těžké období, kdy jsou bombardování kvalitními i méně kvalitními first-person akcemi. Mám na mysli Unreal Tournament, Agent Under Fire, Red Faction, Half-Life, Soldier Of Fortune, Voyager Elite Force, No One Lives Forever nebo Time Splitters 2. Většina z těchto titulů už je mezi námi a zbytek nás čeká ve velmi brzké době, takže je tu docela reálné nebezpečí, že se 3D akce z vlastního pohledu (na staré PlayStation tak zoufale opomíjené) majitelům PS2 prostě přejí. To ani nemluvím o Aliens Colonial Marines a Terminátorovi, který bude podle posledních zpráv skutečně viděný z vlastních očí a nikoliv zezadu, jak bylo oznámeno původně. Jenže oproti všem těmto titulům, i když jsou třeba některé velmi zajímavé, disponuje Deus Ex Conspiracy (DEC) nesrovnatelně zajímavějším a univerzálnějším herním systémem, který umožní hráči mnohem reálnější a zábavnější zábavu, než ostatní zmiňované tituly.

Deus Ex: The ConspiracyDeus Ex: The Conspiracy

Spíše než lineární sérii úkolů před vás hra položí komplexní herní prostředí, se kterým si můžete dělat co chcete – maniaci, kteří nepovolují prst ze spouště, mohou prolétnout celou úrovní jako krvavý uragán a rozstřílet vše, co se jen pohne, zatímco ti ostatní mohou například obejít střežené území ventilační šachtou nebo kanalizací a robotických stráží se vychytrale zbavit zneužitím nepřítelovy počítačové sítě. Hra přitom bude vyhodnocovat vaše počínání a přizpůsobovat se vašemu stylu. O genialitě této myšlenky bylo v souvislosti s DE namluveno a napsáno víc než dost, takže ji nebudu dále rozebírat – šlo mi pouze o podtrhnutí toho, čím je výjimečná DEC oproti ostatním hrám, ze kterých může majitel PS2 vybírat. Do určité míry unikátní je i hrací doba, která se díky více než stovce map pohybuje okolo 20-ti až 30-ti hodin. Musíte však uvážit, že díky možnosti hrát znovu docela jiným stylem je potřeba tuto hrací dobu vynásobit nejméně dvakrát.

V současné době je DEC dokončována a programátoři se potýkají s posledními problémy, jako je například klesání rychlosti animace při větším množství výbuchů. Hotové už je nové intro (vylepšená prezentace je na DEC znát na první pohled), zvýšení množství polygonů – především na postavách (mají dokonale modelované uši například) a především kompletně nově nahraný soundtrack, který místo elektronického „pípání“ z PC nyní tvoří dokonalá orchestrální hudba, která umocní filmový aspekt složitého a přitažlivého cyberpunkového příběhu. Samozřejmostí je propracované ovládání, které podle názoru zahraničních novinářů umožňuje bezproblémové pohybování se skrze komplikovaný herní svět i množství různých menu a tabulek.

Deus Ex: The ConspiracyDeus Ex: The Conspiracy

Deus Ex: The ConspiracyDeus Ex: The Conspiracy

Největší slabostí a výtkou vůči DEC je úplná (!) absence multiplayeru, kterou autor hry, Warren Spector, ospravedlňuje tvrzením, že DEC je hra pro jednoho hráče, kterému nabídne takové možnosti a svobodu, že se pro něj stane tím nejvěrohodnějším (jiný výraz pro nejlepším) zážitkem. Nicméně po ostatních stránkách Deus Ex prodělal masivní úpravy pro konzolové hráče, aby jim umožnil co nejlepší zážitek, až se budou rozvalovat ve svých křeslech. Sami můžete posoudit z obrázků, že hra je na PS2 poněkud „barevnější“ a hezčí. Těšme se tedy, už to nebude trvat dlouho. Oficiální termín zní „ještě v zimě 2001/2002“.

Oficiální stránka hry: www.eidosinteractive.com/games/embed.html?gmid=114.

Diskuze (3) Další článek: Poradna: jak zkopírovat CD se hrou pro PlayStation

Témata článku: , , , , ,