PC | Recenze | RPG

Diablo 3: Reaper of Souls - smrt přichází (recenze)

Již to budou 2 roky, co vyšlo třetí pokračování legendárního Diabla. Není proto divu, že jsme se dočkali nového rozšíření s názvem Reaper of Souls, které hráče opět donutí strávit desítky hodin ve světě zla, strachu a smrti. Pojďme se do něj společně ponořit.

Jak vlastně začít recenzi a přitom nevyzdvihovat všechny novinky, které datadisk přinesl? Jak popsat svůj jedinečný zážitek po dohrání nového aktu? Jak vyjádřit neskutečnou zábavu při Adventure módu? Jak vysvětlit jedinečnost a propracovanost nové postavy, legendárního křižáka, který svým štítem a svatou energií mlátí celé řady nepřátel? Není to jednoduché, ale ani nemožné.

Hned po spuštění si můžete vybrat, zda-li si se svojí postavou projdete jen nový, v pořadí již pátý akt, nebo se vrhnete do světa s novou hratelnou postavou, křižákem. Do světa, kterému nevládne jen zlo, ale i něco horšího. Smrt samotná.

Diablo III 2014-03-25 15-29-52-14.bmp Diablo III 2014-03-26 22-47-24-90.bmp Diablo III 2014-03-27 00-29-14-18.bmp

Proti smrti

Děj pátého aktu se odehrává po smrti Diabla, kdy se celé království těší z osvobození se ze spárů zla. Samotný Black Soulstone, obsahující esence Velkého Zla, byl přepraven Tyraelem do hrobky Rakkise, prvního krále Westmarchu. Měl tak být ukryt před zneužitím. V hrobce však byli přepadeni Malthaelem, Andělem smrti, který Black Soulstone ukradl a zmizel neznámo kam. V tuto chvíli nastupujete na scénu vy pouze s jedním cílem. Najít a zabít Malthaela, než si stihne podmanit celý svět.

 

Díky zamoření a rozšíření zla přestali lidé v Zakarum věřit. Těm tak nezbývá jiná možnost, než se zlu postavit čelem

 

Na takto dobrodružnou a náročnou výpravu nám musel Blizzard přichystat novou postavu. Postavu, sloužící víře Zakarumu. Postavu z východu země. Postavu, přicházející ve jménu světla. Samotného křižáka. Jejich výskyt v nehostinném království má jen jeden cíl. Zničit zlo, které se rozšířilo do všech koutů země, a které zamořilo také jejich oblast. Díky zamoření a rozšíření zla přestali lidé v Zakarum věřit. Těm tak nezbývá jiná možnost, než se zlu postavit čelem a navrátit lidem jejich víru.

Diablo III 2014-03-27 00-32-22-45.bmp

K tomu vám pomůže neskutečná síla nové postavy. Pokud bychom ji měli připodobnit jiné postavě ze světů, které Blizzard stvořil, pak jednoznačně vyhrává srovnání s paladinem. Křižák je svatý bojovník a tank, který se vypořádá díky hněvu a boží síle s velkým počtem nepřátel.

Díky své výdrži a štítu se stává velice odolným vůči zásahům nepřátel, jeho svaté schopnosti a možnost nosit obouruční zbraň se štítem z něj zase dělají mlýnek na maso. Společně s pasivní aurou pak funguje výborně i v týmovém hraní. S novou postavou přišly i nové zbraně, které lze použít pouze na křižáka. Jedná se řemdih a štít.

Diablo III 2014-03-26 22-58-50-03.bmp Diablo III 2014-03-26 23-17-14-37.bmp Diablo III 2014-03-26 23-17-52-54.bmp

Hlavně, ať je řež

Ostatně, nové legendární zbraně a vybavení získáte snadněji, než v původním Diablu 3. Upraven byl totiž lootovací systém, díky kterému vám bude padat vybavení související s vaši postavou. Nestane se tedy, že by mágovi padla legendární sekera pro barbara a naopak. Navíc, vzácné kousky nyní padají s větší šancí, může se tedy stát, že brzy bude vaše vybavení pouze oranžové, popř. zelené.

 

Upraven byl také Paragon systém. Ten se nyní váže na účet a na všechny postavy s ním spojené

 

Abychom se ale nebavili jen o křižákovi, je nutné zmínit i jiné změny. Všechny postavy získali k stávajícím abilitám a kouzlům nová, díky kterým se můžete zbavit nepřátel s větší rozmanitostí. Upraven byl také Paragon systém. Ten se nyní váže na účet a na všechny postavy s ním spojené. Bylo mu odstraněno omezení (cap). Paragon body si můžete rozdělit do čtyř statistik. Máte široký výběr, od vitality, rychlosti pohybu až po poškození, brnění a tak dále. Vybere si opravdu každý.

Diablo III 2014-03-26 23-52-48-77.bmp

Samozřejmostí je pak resetování statistik kdykoliv a kdekoliv. Fanoušky profesí jistě potěší nový artisan s názvem Mystic. Ten vám po zaplacení nabídne Enchanting nebo Transmogrify. A pro miláčky klenotnictví přibyl nový drahokam, diamant. Všechny tyto změny vám mají pomoci ve zdolání pátého aktu a zabití Anděla Smrti.

Samotný pátý akt není nijak dlouhý. Na normální obtížnost vám zabere zhruba tři hodiny. Ale zatraceně intenzivní hodiny. Jestliže bylo původní Diablo 3 z hlediska vyprávění a zážitků výborné, pak je RoS ultimátní. Všude je cítit strach a smrt. Zapomeňte na upravené zahrady, sluneční zář. Jen hniloba a temnota. Rádi chodíte po chodníku? Máte smůlu, zde se chodí po mrtvolách. Je jedno, jestli jste v temném městě, smrdutých bažinách nebo hořící vesnici.

Diablo III 2014-03-26 23-37-03-98.bmp Diablo III 2014-03-26 23-49-31-75.bmp Diablo III 2014-03-26 23-51-02-09.bmp

Všude řádí posluhovači Mathaela, kterým není nic svaté a pokusí se vás zabít při první příležitosti. A nebojte se, příležitostí bude opravdu hodně. Jsou totiž všude a nenechají vás si ani na chvíli vydechnout. Samotné souboje s bossy jsou velice dobře zpracované. Společně s epickými scénami (beranidlo, katedrála apod.) vytváří dosud nevídaný zážitek.

Zpět do dungeonů

Samotná kampaň je však jen třešničkou na dortu. Po dohrání pátého aktu se vám otevře pravá zábava a zabiják volného času, tzv. Adventure mód, ve kterém budete plnit různé výzvy, tzv. bounties. Na mapě si můžete vybrat, kterou si vyberete. Po kliknutí se dostanete do samotné oblasti, kde dostanete různé úkoly, po jejich splnění dostanete odměnu. To ale není vše. Po splnění pěti bounties se vám otevře portál, který vás přenese do oblasti, kde na vás čekají další výzvy a odměny.

Diablo III 2014-03-27 00-26-04-41.bmp

Samotná grafika zůstala téměř nezměněna. Neoplývá realistickými postavami, stínováním a jinými vymoženostmi. Je však výborně stylizovaná. V pátém aktu uvidíte dostatek scenérií, při kterých se vám bude tajit dech. Společně s ozvučením, které si udrželo vysokou úroveň, vytváří skvělou atmosféru.

Dostupné pro: PC
Žánr: RPG | Akční RPG
Výrobce: Blizzard
Začátek prodeje: 25. března 2014
  • Nová třída křižáka
  • Adventure mód
  • Skvělý výtvarný styl
  • Ozvučení
  • Nový akt
  • Krátký pátý akt

Celkově se Reaper of Souls náramně povedl. Přinesl hráčům svěží vítr, ať už v podobě nové postavy a aktu, nebo nového módu. I přes relativně krátkou herní dobu nové kampaně je to povinnost pro všechny, kdo Diablo 3 vlastní.

Diskuze (20) Další článek: Watch Dogs vás vítají v Chicagu novým trailerem a galerií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,



Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Za kvalitní hry nemusíte utratit ani korunu. Máme pro vás tipy na nejzajímavější hry zdarma, které přitom snesou srovnání s draze placenými tituly a v mnohém je i překonávají. Hry žijí z drobných nákupů přímo ve hře, ale ani za ně utrácet nemusíte.

Michal Maliarov
TémaFree-to-play
Dwayne ‘The Rock’ Johnson si zahraje v další filmové adaptaci známé videohry

Dwayne ‘The Rock’ Johnson si zahraje v další filmové adaptaci známé videohry

Hvězda tvrdí, že míří na stříbrná plátna v nejhustší adaptaci té nejhustší videohry.

Michal Maliarov
Film
Zkušenosti s PlayStationem 5 po roce používání. Pořád je co zlepšovat

Zkušenosti s PlayStationem 5 po roce používání. Pořád je co zlepšovat

Před rokem, 19. listopadu 2020, se v Česku začal prodávat PS5. Jak konzoli vnímáme s odstupem?

Lukáš Václavík
PS5Sony
Čeká nás nová aktualizace do Assassin’s Creed Valhalla. Přeinstalujete si celou hru

Čeká nás nová aktualizace do Assassin’s Creed Valhalla. Přeinstalujete si celou hru

Ve hře bude opraveno i několik stealth problémů a dalších herních mechanik.

Radek Wunderlich
Assassin's Creed ValhallaAkční adventura
Wordle vás naučí hrát si se slovy. Teď už i česky!

Wordle vás naučí hrát si se slovy. Teď už i česky!

Na sociálních sítích se v posledních měsících rozjel trend s menší hrou Wordle, která stále nabírá na popularitě. Přidáte se?

Martin Nahodil
Logické
Vybrali jsme nejlepší mobilní hry, které si teď můžete zahrát. Většina je zdarma

Vybrali jsme nejlepší mobilní hry, které si teď můžete zahrát. Většina je zdarma

Mobilní hry se v dnešní době vyrovnají mnoha počítačovým i konzolovým kouskům. Jaký si ale vybrat? Tady jsou naše tipy na nejlepší hry pro mobily.

Ladislav Novák
TémaMobily
19 nejlepších strategických her starých i nových. Vyzkoušejte Gears, zavzpomínejte na Red Alert

19 nejlepších strategických her starých i nových. Vyzkoušejte Gears, zavzpomínejte na Red Alert

Strategickým hrám ještě neodzvonil konec, byť už se netěší takové popularitě jako dřív. Proto není od věci připomenout si ty největší pecky. A protože je strategických žánrů je mnoho, zaměříme se na válečné kultovky.

Martin Nahodil
TémaStrategie
Přijde další Zaklínač. CD Projekt oznámil novou ságu a rozjede ji doslova epicky

Přijde další Zaklínač. CD Projekt oznámil novou ságu a rozjede ji doslova epicky

Zaklínač se vrátí, nikoliv však nutně s Geraltem v hlavní roli…

Lukáš Václavík
ZaklínačCD Projekt RED
Svou cestu si už jinde nevyšlapete. Sony si patentovalo mechaniku z Death Strandingu

Svou cestu si už jinde nevyšlapete. Sony si patentovalo mechaniku z Death Strandingu

Jedná se o pojistku, jak si originální gameplay ponechat.

Radek Wunderlich
Death StrandingByznys
Vánoční nabídka Playstationu vás provede nejlákavějšími hrami platformy
Doupě
PlayStationSony
Vybrali jsme nejlepší hry pro PC, které si můžete nadělit pod stromeček

Vybrali jsme nejlepší hry pro PC, které si můžete nadělit pod stromeček

Herní průmysl neustále doprovází jeden odklad za druhým, i tak jsme ale měli v posledním roce stále co hrát. Urodily se výborné kousky skrz všechny žánry a my jsme vybrali ty, které byste neměli minout.

Martin Nahodil
Nejlepší hry
Matrix Awakens oficiálně oznámen. Předvede, co umí Unreal Engine 5

Matrix Awakens oficiálně oznámen. Předvede, co umí Unreal Engine 5

Fanoušci si všimli zařazení Matrixu Awakens do digitálních obchodů už před pár dny. Epic ale nyní přichází s oficiálním oznámením.

Martin Nahodil
Matrix AwakensTechnologie
Vybrali jsme herní klávesnice a myši pod stromeček. Ty nejlepší z nejlepších

Vybrali jsme herní klávesnice a myši pod stromeček. Ty nejlepší z nejlepších

Dobrá klávesnice a myš jsou pro hraní na PC nezbytně nutné. Vybrali jsme osvědčené modely, se kterými neuděláte chybu.

Michal Maliarov
Herní myšHerní klávesnice
Našli jsme nejlepší české hry. Je mezi nimi temný Vietcong, kultovní Mafia i virtuální Beat Saber

Našli jsme nejlepší české hry. Je mezi nimi temný Vietcong, kultovní Mafia i virtuální Beat Saber

Z českých luhů a hájů se do světa dostala celá hromada kultovních herních počinů. Pojďme se podívat na ty nejvěhlasnější.

Martin Nahodil
Nejlepší hry
„Game Pass od Sony“ se blíží. Herní předplatné pro PlayStation nabídne tři tarify

„Game Pass od Sony“ se blíží. Herní předplatné pro PlayStation nabídne tři tarify

Sony spojí PlayStation Plus a PlayStation Now, jednotnou službu se třemi tarify zřejmě představí již příští měsíc

Lukáš Václavík
PlayStation PlusPlayStationSony
PlayStation Now konečně míří i do Česka a na Slovensko. Známe také datum spuštění nového PS Plus

PlayStation Now konečně míří i do Česka a na Slovensko. Známe také datum spuštění nového PS Plus

Nakonec i u nás bude nejdražší varianta nového PlayStation Plus dostupná s kompletním obsahem.

Martin Nahodil
PlayStation NowOznámeníPlayStation Plus
Nejlepší herní sluchátka pod stromeček: skvělý zvuk, prostor, ale i dobrý mikrofon

Nejlepší herní sluchátka pod stromeček: skvělý zvuk, prostor, ale i dobrý mikrofon

Dobrá herní sluchátka dokážou umocnit zážitky ze hry svým zvukem a podáním prostoru. Díky mikrofonu pak poslouží i jako nástroj pro komunikaci ve hře. Vybrali jsme osvědčené herní headsety, které se teď vyplatí koupit.

Michal Maliarov
Sluchátka
Epic rozdává dárečky: novodobá akční trilogie Tomb Raidera zdarma

Epic rozdává dárečky: novodobá akční trilogie Tomb Raidera zdarma

Další den, další vánoční dárek od Epicu. Co si pro nás připravil dnes?

Michal Maliarov
Hry zdarmaRise of the Tomb RaiderTomb Raider 2013Shadow of the Tomb Raider
Nejlepší RPG hry pro PC a konzole. Na výpravu láká Mass Effect a kultovní Gothic

Nejlepší RPG hry pro PC a konzole. Na výpravu láká Mass Effect a kultovní Gothic

Chcete se ponořit do vzrušujících světů a prožít epické příběhy? Tyto vynikající RPG hry vám to umožní a snadno vás zabaví na stovky hodin hraní.

Vojtěch Matušinský
Téma