Diablo 3: Reaper of Souls - smrt přichází (recenze)

Již to budou 2 roky, co vyšlo třetí pokračování legendárního Diabla. Není proto divu, že jsme se dočkali nového rozšíření s názvem Reaper of Souls, které hráče opět donutí strávit desítky hodin ve světě zla, strachu a smrti. Pojďme se do něj společně ponořit.

Jak vlastně začít recenzi a přitom nevyzdvihovat všechny novinky, které datadisk přinesl? Jak popsat svůj jedinečný zážitek po dohrání nového aktu? Jak vyjádřit neskutečnou zábavu při Adventure módu? Jak vysvětlit jedinečnost a propracovanost nové postavy, legendárního křižáka, který svým štítem a svatou energií mlátí celé řady nepřátel? Není to jednoduché, ale ani nemožné.

Hned po spuštění si můžete vybrat, zda-li si se svojí postavou projdete jen nový, v pořadí již pátý akt, nebo se vrhnete do světa s novou hratelnou postavou, křižákem. Do světa, kterému nevládne jen zlo, ale i něco horšího. Smrt samotná.

Diablo III 2014-03-25 15-29-52-14.bmp Diablo III 2014-03-26 22-47-24-90.bmp Diablo III 2014-03-27 00-29-14-18.bmp

Proti smrti

Děj pátého aktu se odehrává po smrti Diabla, kdy se celé království těší z osvobození se ze spárů zla. Samotný Black Soulstone, obsahující esence Velkého Zla, byl přepraven Tyraelem do hrobky Rakkise, prvního krále Westmarchu. Měl tak být ukryt před zneužitím. V hrobce však byli přepadeni Malthaelem, Andělem smrti, který Black Soulstone ukradl a zmizel neznámo kam. V tuto chvíli nastupujete na scénu vy pouze s jedním cílem. Najít a zabít Malthaela, než si stihne podmanit celý svět.

 

Díky zamoření a rozšíření zla přestali lidé v Zakarum věřit. Těm tak nezbývá jiná možnost, než se zlu postavit čelem

 

Na takto dobrodružnou a náročnou výpravu nám musel Blizzard přichystat novou postavu. Postavu, sloužící víře Zakarumu. Postavu z východu země. Postavu, přicházející ve jménu světla. Samotného křižáka. Jejich výskyt v nehostinném království má jen jeden cíl. Zničit zlo, které se rozšířilo do všech koutů země, a které zamořilo také jejich oblast. Díky zamoření a rozšíření zla přestali lidé v Zakarum věřit. Těm tak nezbývá jiná možnost, než se zlu postavit čelem a navrátit lidem jejich víru.

Diablo III 2014-03-27 00-32-22-45.bmp

K tomu vám pomůže neskutečná síla nové postavy. Pokud bychom ji měli připodobnit jiné postavě ze světů, které Blizzard stvořil, pak jednoznačně vyhrává srovnání s paladinem. Křižák je svatý bojovník a tank, který se vypořádá díky hněvu a boží síle s velkým počtem nepřátel.

Díky své výdrži a štítu se stává velice odolným vůči zásahům nepřátel, jeho svaté schopnosti a možnost nosit obouruční zbraň se štítem z něj zase dělají mlýnek na maso. Společně s pasivní aurou pak funguje výborně i v týmovém hraní. S novou postavou přišly i nové zbraně, které lze použít pouze na křižáka. Jedná se řemdih a štít.

Diablo III 2014-03-26 22-58-50-03.bmp Diablo III 2014-03-26 23-17-14-37.bmp Diablo III 2014-03-26 23-17-52-54.bmp

Hlavně, ať je řež

Ostatně, nové legendární zbraně a vybavení získáte snadněji, než v původním Diablu 3. Upraven byl totiž lootovací systém, díky kterému vám bude padat vybavení související s vaši postavou. Nestane se tedy, že by mágovi padla legendární sekera pro barbara a naopak. Navíc, vzácné kousky nyní padají s větší šancí, může se tedy stát, že brzy bude vaše vybavení pouze oranžové, popř. zelené.

 

Upraven byl také Paragon systém. Ten se nyní váže na účet a na všechny postavy s ním spojené

 

Abychom se ale nebavili jen o křižákovi, je nutné zmínit i jiné změny. Všechny postavy získali k stávajícím abilitám a kouzlům nová, díky kterým se můžete zbavit nepřátel s větší rozmanitostí. Upraven byl také Paragon systém. Ten se nyní váže na účet a na všechny postavy s ním spojené. Bylo mu odstraněno omezení (cap). Paragon body si můžete rozdělit do čtyř statistik. Máte široký výběr, od vitality, rychlosti pohybu až po poškození, brnění a tak dále. Vybere si opravdu každý.

Diablo III 2014-03-26 23-52-48-77.bmp

Samozřejmostí je pak resetování statistik kdykoliv a kdekoliv. Fanoušky profesí jistě potěší nový artisan s názvem Mystic. Ten vám po zaplacení nabídne Enchanting nebo Transmogrify. A pro miláčky klenotnictví přibyl nový drahokam, diamant. Všechny tyto změny vám mají pomoci ve zdolání pátého aktu a zabití Anděla Smrti.

Samotný pátý akt není nijak dlouhý. Na normální obtížnost vám zabere zhruba tři hodiny. Ale zatraceně intenzivní hodiny. Jestliže bylo původní Diablo 3 z hlediska vyprávění a zážitků výborné, pak je RoS ultimátní. Všude je cítit strach a smrt. Zapomeňte na upravené zahrady, sluneční zář. Jen hniloba a temnota. Rádi chodíte po chodníku? Máte smůlu, zde se chodí po mrtvolách. Je jedno, jestli jste v temném městě, smrdutých bažinách nebo hořící vesnici.

Diablo III 2014-03-26 23-37-03-98.bmp Diablo III 2014-03-26 23-49-31-75.bmp Diablo III 2014-03-26 23-51-02-09.bmp

Všude řádí posluhovači Mathaela, kterým není nic svaté a pokusí se vás zabít při první příležitosti. A nebojte se, příležitostí bude opravdu hodně. Jsou totiž všude a nenechají vás si ani na chvíli vydechnout. Samotné souboje s bossy jsou velice dobře zpracované. Společně s epickými scénami (beranidlo, katedrála apod.) vytváří dosud nevídaný zážitek.

Zpět do dungeonů

Samotná kampaň je však jen třešničkou na dortu. Po dohrání pátého aktu se vám otevře pravá zábava a zabiják volného času, tzv. Adventure mód, ve kterém budete plnit různé výzvy, tzv. bounties. Na mapě si můžete vybrat, kterou si vyberete. Po kliknutí se dostanete do samotné oblasti, kde dostanete různé úkoly, po jejich splnění dostanete odměnu. To ale není vše. Po splnění pěti bounties se vám otevře portál, který vás přenese do oblasti, kde na vás čekají další výzvy a odměny.

Diablo III 2014-03-27 00-26-04-41.bmp

Samotná grafika zůstala téměř nezměněna. Neoplývá realistickými postavami, stínováním a jinými vymoženostmi. Je však výborně stylizovaná. V pátém aktu uvidíte dostatek scenérií, při kterých se vám bude tajit dech. Společně s ozvučením, které si udrželo vysokou úroveň, vytváří skvělou atmosféru.

Dostupné pro: PC
Žánr: RPG | Akční RPG
Výrobce: Blizzard
Začátek prodeje: 25. března 2014
  • Nová třída křižáka
  • Adventure mód
  • Skvělý výtvarný styl
  • Ozvučení
  • Nový akt
  • Krátký pátý akt

Celkově se Reaper of Souls náramně povedl. Přinesl hráčům svěží vítr, ať už v podobě nové postavy a aktu, nebo nového módu. I přes relativně krátkou herní dobu nové kampaně je to povinnost pro všechny, kdo Diablo 3 vlastní.


NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

V Minecraftu postavíte cokoliv, podívejte se na Paříž z 19. století

V Minecraftu postavíte cokoliv, podíve…

Minecraft nás svými možnostmi nepřestává překvapovat. Nejzajímavější projekty jsou však stále ty, které simulují reálná města.

17.  7.  2018 | | 8 N/A
Nejkrásnější konzolové hry: když na výkonu nezáleží (galerie)

Nejkrásnější konzolové hry: když na vý…

Kdo říkal, že na hezké hry potřebujete jen to nejvýkonnější PC?

15.  7.  2018 | | 5 N/A
Rozšíření do KC Deliverance opět láká na krásy českých lesů

Rozšíření do KC Deliverance opět láká …

Je čas vrátit se do českých luhů a hájů a okusit krásy našeho středověku.

12.  7.  2018 | | 2 N/A
KC Deliverance: From the Ashes: znáte Jindru, všechno spraví! (recenze)

KC Deliverance: From the Ashes: znáte …

První DLC do Kingdom Come: Deliverance konečně spatřilo světlo světa a neslibuje málo. Máte se stát rychtářem a spravovat vlastní vesničku. Přesto nás DLC vůbec nenadchlo.

10.  7.  2018 | | 5 N/A
Tipy na nejlepší gaučovky: k čemu sednout s partou přátel

Tipy na nejlepší gaučovky: k čemu sedn…

Parta kamarádů, velký gauč, jedna obrazovka. Mysleli jste si, že gaučový multiplayer už je mrtvý? Kde že. Stačí dobře hledat a my jsme to udělali za vás.

21.  7.  2018 | | 2 N/A