PC

Diablo II – návod

Dříve, než začneme, rád bych řekl pár věcí, které se týkají aktů (nemyslím tím obrazy), do kterých je hra členěna. Jejich počet činí celkem čtyři, přičemž poslední čtvrtý je svým způsobem originální a jedinečný. Každý z prvních tří se skládá ze šesti úkolů. Úkoly vám zadávají NPC postavy ve městem a v jednom případě i kniha, kterou najdete na svých cestách. Zkrátka - dobrodružství jak má být.
Dříve, než začneme, rád bych řekl pár věcí, které se týkají aktů (nemyslím tím obrazy), do kterých je hra členěna. Jejich počet činí celkem čtyři, přičemž poslední čtvrtý je svým způsobem originální a jedinečný. Každý z prvních tří se skládá ze šesti úkolů. Úkoly vám zadávají NPC postavy ve městem a v jednom případě i kniha, kterou najdete na svých cestách. Pokud zavítáte do nějaké oblasti či dungeonu dříve, než dostane úkol zadán, pak se vám v knize úkolů sám objeví. Poslední šestý úkol je vždy typu „najdi a zabij“. Jak správně hádáte poslední potvůrka je tak trochu tužší a u každé se mi stalo, že jsem i minimálně jednou zemřel, dá-li se to tak v Diablu II nazvat. Čtvrtý akt se skládá jen ze tří úkolů, avšak ten třetí je stejného typu jako u předchozích aktů šestý. Navíc se odehrává v jiném prostředí a už v něm jde o zcela jinou věc, poněvadž zde už zachraňujete celé lidstvo a nejen jedno město, jako v třech předchozích aktech.

Ještě bych rád zmínil věc příběhu, který nebyl v ani jedné recenzi prezentován, což považuji za velkou chybu. A poněvadž se týká i návodu, tak tu drobnost napravím. Touto drobností je příběh, přičemž navazuje na děj Diabla I.

Duch Diabla byl uvolněn do poutníka (hrdina z Diabla I), který odešel hledat své bratry – Mefista a Baala. Poutník sice s duchem Diabla bojoval, ale byl to boj, který nemohl v žádném případě vyhrát. Jedna z malých proher se stala i v bezejmenné hospodě. Tímto výbojem Diablovy moci byla celá hospoda zničena a přežil jediný muž (Vypravěč našeho příběhu muži zahaleného do kápě), který pak dělal poutníkovi průvodce. Tento muž se navždy zapsal do dějin Svatyně krvavým písmem…

Akt I – Rogue Encampment
Váš příběh začíná v táboře zlodějů a Sester nevidomého oka.

První úkol vám zadá nejvyšší kněžka Sester nevidomého oka Akara. Musíte jít do lokace zvané Blood Moor a v dungeonu Den of Evil pozabíjet vše živé a nemrtvé. Odměnou je, vždy hodící se dovednostní bod (skill point).

Úkolem druhým vás pověří Kashya. V oblasti Burial Grounds musíte zabít, na začátek docela tuhého Blood Ravena. V tomto případě výrazem „tuhý“ nemíním, že se jedná o silného protivníka, ale protože umí oživovat zombie. Odměnou bude sličná amazonka. Navíc po splnění tohoto úkolu si budete moci u Kashye kdykoliv najmout novou amazonku (někdo takový je v každém městě).

Třetím úkolem vás bude opět obtěžovat Akara. V Dark Wood je Tree of Infinus, který má v „náprsní kapse“ Scroll of Infinus. Do Temného lesa se dostanete přes dungeon (Undergraund Pasage), jehož vchod se nachází v lokaci zvané Stony Field. Se svitkem se vraťte k Akaře, která jej vyluští. Jděte znovu do Stony Field k Cairn Stones (pět vysokých kamenů vytvářejících kruh) a aktivujte je ve správném pořadí, které je znázorněno právě na svitku. Vytvoří se portál do Tristramu (vesnice z jedničky), kde musíte najít a zachránit Deckar Caina – posledního z Horadrimu. Stráží ho nikdo jiný, než bývalý kovář Griswold a nyní zabiják pokřivený Prvotními zly. Pak se vraťte do tábora zlodějů a promluvte si s Cainem a Akarou. Cain vám bude od nynějška neomezeně identifikovat předměty a Akara vám věnuje magický prsten.

Čtvrtý úkol je právě ten jediný, kterým vás pověří kniha – The Moldy Tome v Stone Field. Vyšle vás do lokace Black Marsh (vedle Temného lesa), kde jsou ruiny pradávné Forgotten Tower. V ruinách je vchod do The Cellar Dungeon, které musíte prozkoumat a vymítit ďábla Countess, což spočívá v jeho zabití. Jedná se o lučištnici, ke které když se příliš nepřiblížíte, tak si vás ani nevšimne a vy ji můžete lehce zabít z dálky. Po její smrti se z truhly, u které stojí vysype mnohokrát mnoho hromádek se zlaťáky, jako odměna.

Pátý úkol po vás bude chtít kovářka Charsi, má totiž zájem o dávný artefakt The Horadric Malus, jenž se nachází v Monastery Barracks, vedle Tamoe Highland. Po té co Charsi přinesete kladivo, získá novou nabídku Imbue. Vyberte tuto nabídko a vložte na pole s kovadlinou jakýkoliv nemagický předmět a svoji volbu potvrďte. Z nemagického předmětu máte rázem magický a úkol je kompletní.

Šestý a poslední úkol v tomto rádoby městě vám zadá Deckar Cain. Jedná se, jak už jsem říkal, o vyhledání a následné zabití konečné příšery. V tomto případě jde o Andariel, jejíž doupě najdete v The Monastery Catacombs.Jděte do Monastery Barracks a přes Jail Levels do Inner Cloister. Tam je pak vchod do katedrály (Cathedral), odkud sejděte do katakomb (The Catacombs). Po triumfálním návratu do tábora zlodějů musíte ještě promluvit s Warrivem o cestě na východ a šestý úkol je splněn.

…Vypravěč se i s Poutníkem vydal do Lut Gholeinu. Mnoho dní putovali pouští, až jedné noci spatřili Lut Gholein na břehu velkého moře. V noci se Vypravěči zdál sen o uvěznění Baalova ducha do těla kouzelníka Tal Rashi, a uzavření kobky archandělem Tyraelem. Mnoho paladinů a kouzelník Tal Rasha chtěli zničit Baala a uzavřít jeho duši do posvátného Kamene duše. Jenže při útoku na Tal Rashu byl Kámen rozbit na mnoho malých kousků. Tal Rasha proto prořízl Baalovi krk a do rány zasadil největší úlomek rozbitého Kamene duše, který jím daroval archanděl Tyrael. Ten se u nich náhle objevil a zašeptal Tal Rashovi: „Tvá oběť se bude vzpomínat dlouho, vznešený mágu“. Po té je Tyrael odvedl k sérii tajemných jeskyní, kde byl Tal Rasha za pomoci nejmocnějších kouzel přikován nezničitelnými pouty ke skále. Pak mu Tyrael zabodl do hrudi úlomek s Baalovou duší a místo navěky zapečetili, alespoň si to mysleli. Když se Vypravěč probudil, řekl Poutník, jako kdyby uměl chodit ve snech, že uvězněný je jeho bratr. Následujícího rána došli do Lut Gholeinu…

Akt II – Lut Gholein
Možná vám nebude první úkol příliš vonět, protože Atma vás vyšle do stok Lut Gholeinu (Lut Gholein sewers). Tam musíte najít a zabít Radamenta, po němž zůstane Book of Skill. Za odměnu vám Atma „sjedná schůzku“ s lordem Lut Ghoelinu Jerhynem. Dále je v doupěti Radamenta truhla, ve které se nachází Horadric Scroll.

Tím začíná váš druhý úkol, jímž vás potěší Deckar Cain (bude v každém městě, do kterého zavítáte). Tento úkol je časově náročný a splníte jej až před koncem aktu. Musíte totiž složit mocnou hůl, která vám pak otevře průchod do Tal Rasha´s Chamber. Nejdříve musíte najít Horadric Cube, nacházející se v Halls of the Dead v lokaci Dry Hills. Tento mocný artefakt dávné civilizace (Deckar Cain je poslední z Horadric) je schopen složit mocnou hůl dohromady. Ta je nyní rozdělena na dvě části – Horadric Shaft a Horadric Headpiece. Shaft se nachází v Maggot Lair (Far Oasis) a Headpiece v Claw Viper Temple (Valley of Snakes). Pak obě části vložte do Horadric Cube a klikněte na Transmute. Nyní máte celou hůl hotovu. Nicméně úkol skončí, až ji vložíte v Tal Rasha´s Tomb (Canyon of the Magi) do Orifice a použijete. Pak bude cesta k závěrečné potvůrce Burielovi volná. Musím podotknout, že má zvrácený smysl pro humor, rád si hraje na kočku a myš. Nejdřív vás zmrazí a pak vás honí za účelem svačinky.

Po vašem vstupu do lokace Lost City se vám v knize úkolů objeví, že máte promluvit s Drognanem. No a třetí úkol je na světě. Vyšle vás do Claw Viper Temple, kde musíte zničit oltář (Serpent Altar). Navíc z něj vypadne Headpiece.

Čtvrtý úkol vám zadá opět Drognan. Tentokráte vás vyšle prohledat Arcane Sanctuary, kam se dá teleportovat z podzemí paláce. Nejdříve vás však čeká putování harémem. V Arcane Sanctuary musíte najít a přečíst Horazon´s Sanctuary. Tím se objeví teleport do lokace Canyon of the Magi. Také se dozvíte, která Tal Rasha´s Tomb je pravá, neboť v Canyon of the Magi je dalších šest kobek falešných. Po přečtení Horazon´s Sanctuary je úkol splněn.

Zároveň se tím aktivuje pátý úkol, který vás pošle promluvit si s Meshifem. Po rozhovoru je úkol splněn.

Šestým úkolem vás pověří Jerhyn, jamile splníte první úkol. Musíte najít vchod do Tal Rasha´s Tomb, což se splní po přečtení Horazon´s Sanctuary. Dále pak musíte zabít Buriela (dobře rostlý červ). Po jeho zabití prozkoumejte Tal Rasha´s Chamber. Až narazíte na archanděla Tyraela, promluvte si s ním. Vraťte se do města a promluvte si Jerhynem, který vám dá oprávnění plout přes moře do nového města. Pak zajděte za Meshifem a tím je úkol splněn. Tak hurá do další aktu.

…Vypravěč a Diablo došli až do Tal Rasha´s Tomb, kde vprostřed propasti byl přikován ke skále Baal. Než stačil Diablo Baalovi vytáhnout jeho kámen z těla, zadržel jej archanděl Tyrael. Zatímco spolu urputně bojovali, Vypravěč došel až k provazovému mostu, který vedl k Baalovi. Se strachem v očích pohlédl na Baala, ale místo něj viděl legendárního kouzelníka Tal Rashu. Ten jej vyzíval, aby mu rychle pomohl a vytáhnul mu jeho kámen z hrudi. Vypravěč to udělal. V tom okamžiku Tyrael zvolal: „Ne, nedělej to!“. Ale bylo pozdě, Baal byl volný…

Akt III – Kurast Docks
První úkol se vám v knize úkolů objeví až po té, co vejdete do Arachnid Lair (Spider Forest). Tam se také skrývá The Jade Figurine. Jakmile ji získáte promluvte si Deckar Cainem. Ten vás pošle za Meshifem, který vás pro změnu pošle za Cainem. S ním si popovídejte na téma Golden Bird. Aby toho chození nebylo málo, tak vás pošle za Alkorem. Ten vám, výměnou za Golden Bird, věnuje lektvar, kterým si permanentně přilepšíte o 20 životů.

Druhým úkolem vás pověří Hratli, jenž vás vyšle poohlédnout se po předmětu zvaném Gidbin ve Flayer Jungle. S Gidbinem se vrťte k Ormusovi. Dá vám odměnou prsten a pošle vás promluvit si s Ashearou. Dá vám k dispozici svého nejlepšího paladina, který se mi v džungli nesmírně hodil.

Třetí úkol dostanete paradoxně jako první od Deckar Caina. Opět se jedná o úkol, který vás bude trápit takřka až do konce aktu. Musíte totiž dát dohromady v Horadric Cube Khalim´s Will. Ingrediencemi jsou Khalim´s Eye (Spider Cavern ve Spider Forest), Khalim´s Brain (Flayer Dungeon ve Flayer Jungle), Khalim´s Heart (Sewers v Kurast Bazar) a v poslední řadě i Khalim´s Flail v lokaci Travnical, která se nachází až za lokací High Council. Pak všechny ingredience vložte do Horadric Cube a ztransmutujete na Khalim´s Will. Tím pak musíte rozbít Compelling Orb. Tím se uvolní cesta k Mefistovi a zároveň splníte úkol.

O čtvrtý úkol vás požádá Alkor, který bude chtít najít Lam Esen´s Tome. Ta se nachází v Ruined Temple v lokaci Kurast Bazar. Odměnou vám bude 5 bodů základních satistik.

Pátý úkol je pořádně tuhý, neboť Ormus nechce nic menšího, než najít Blackened Temple v lokaci Travnical. To je sice snadné, jenže zde narazíte na samé kouzelníky s High Council v čele. Jedná se o tři nejvyšší kouzelníky, z nichž každý vyniká v jednom druhu magie. A hlavně se umí uzdravovat a je s nimi proto dost práce (hrál jsem za nekromanta). Po jejich zabití je cesta ke Compelling Orbu volná. Pak se vrťte k Deckar Cainovi pro radu a úkol je splněn.

Cíl šestého úkolu je jasný, rozbitím Compelling Orbu se otevře cesta k Mefistově doupěti. Musíte jej najít a pak zabít. Jakmile skončíte svoji práci, vezměte jeho Soulstone (Mephisto´s Soulstone). Po rozmluvě s Deckar Cainem se objeví portál do čtvrtého města.

…Diablo The Lord of Teror se konečně sešel se svými bratry. Vypravěč je zpoza rohu pozoroval a trnul hrůzou a strachem z toho co slyšel a viděl. Tři bratři – Diablo, Baal a Mefisto společnými silami magie otevřeli portál z pekla do našeho světa. Pak se Diablo konečně zbavil lidské schránky a zjevil se Vypravěči ve své hrůzostrašné podobě. Poté odpochodoval do portálu, aby se ujal vlády nad svými pekelnými přisluhovači a aby dal konečně smrtelníkům pocítit svoji moc. Vypravěč bezmocně tisknul v ruce Baalův Soulstone…

Akt IV – The Pandemonium Fortress
V této lokaci, jak jsem již uvedl na začátku, jsou pouze tři úkoly. Nyní se nacházíte v poslední baště Nebes, která byla vykoupena tisícovkami životů statečných bojovníků Světla. Okolí pevnosti bylo Diablovými sluhy zdevastováno a život byl naprosto umrtven. Ty jsi poslední nadějí Svatyně.

První úkol vám svěří archanděl Tyrael, musíte se porozhlédnout po Izualovi, který se nachází v lokaci Plains of Despair. Izual je anděl, který zběhl na Diablovu stranu a stal se jeho služebníkem. Jakmile, jej najdete, musíte je zabít a také všechny jeho věrné. Po smrti se jeho duše osvobodí a vy se můžete vrátit k Tyraelovi pro dva dovednostní bodíky.

Druhý úkol se dozvíte od Deckar Caina. Musíte zničit Mefistův Soulstone (Mephisto´s Soulstone). K tomu potřebujete Hellforge Hammer, které si „zapůjčíte“ od kováře u kovárny. Jakmile jej budete mít položte Mephisto´s Soulstone na Hellforge a s kladivem v ruce klikněte na Hellforge. Zničením Mefistovy podstaty se uvolní nesmírný počet zachráněných duší.

Třetí a poslední úkol hry vám zadá opět archanděl Tyrael. Musíte najít a zabít Diabla v jeho svatyni (Sanctuary). Po cestě narazíte na duši anděla Hadriela, který vám poradí, že k povolání Diabla do jeho svatyně musíte aktivovat pět pečetí (Seals). Po smrti Diabla máte asi 90 sekund na to, abyste si posbírali důležité věci a vychutnali si závěrečný filmeček.

…Vypravěč pomalu dokončil svůj životní příběh. Jeho Posluchač se jej zeptal na kámen, který vytáhl z uvězněného Baalova těla. Když jej vypravěč vylovil z pod košile, chtěl jej po něm Posluchač. Celý ustrašený jej podal Posluchači a řekl: „Vezmi si jej Tyraeli, vezmi!“. Posluchač sáhl po kameni a prohlásil: „Selhal jsi smrtelníku, selhal. Já nejsem Tyrael, já jsem Ball“ a sundal si kápi. Pak vystrašeného Vypravěče zabil a na odchodu nechal celý chrám shořet…

Divotvůrcova koncovka nám hráčům dává naději na vznik nové hry z názvem Baalova pomsta.

Diskuze (12) Další článek: Mercedes Benz Truck Racing – stromky a placky

Témata článku: , , , , , , ,