Dirt Rally: očekávaný příchod spasitele (recenze)

Na pořádné rallye jsme čekali pořádně dlouho. Dorazil náš vymodlený spasitel?

V záplavě méně (WRC série) či více (série Dirt) povedených herních pokusů o zpracování rallye závodů se jevil už při ohlášení Dirt Rally jako spasení. Prakticky od dob Colin McRae a Richard Burns Rally fanoušci právě této závodní kategorie čekají na hru, která nebude jen prachsprostou arkádou rallye závodům na míle vzdálenou.

Zdá se, že ten čas konečně nastal, protože Dirt Rally opravdovým rallye simulátorem je. Původně hra vyšla pouze na PC na sklonku minulého roku, o čtyři měsíce později se ji však dočkali také hráči na konzolích Playstation 4 a Xbox One. Právě tuto verzi jsme pro vás testovali. Jak se nám líbila?

1920x1178_EHJRd9.jpg22413_dirt-rally-screen8-1449054756.jpg22475_dirt-rally-pikes-peak-audi-sport-quattro-s1-pp-1449523878.jpg

Nic moc navíc?

Ještě před samotným zhodnocením hry jako takové je nutno podotknout, že od PC verze, která byla obsahově bohužel docela skoupá, se ta konzolová příliš neliší. Dirt Rally i v ní disponuje stále jen několika málo herními režimy (kariéra, v níž za body postupně vylepšujete samotná auta i celý tovární tým a stoupáte k výšinám, rallye cross, kde se protivníkům postavíme blatník na blatník, a hill climb, tedy extrémní stoupání) a také ne zrovna velkým počtem tratí.

 

V rallye kláních navštívíte Řecko, Wales, Monako, Finsko Švédsko a Německo, přičemž v rámci nich několik odlišných štací, v rallycrossu zase Anglii, Norsko a Švédsko

 

V rallye kláních navštívíte Řecko, Wales, Monako, Finsko Švédsko a Německo, přičemž v rámci nich několik odlišných štací, v rallycrossu zase Anglii, Norsko a Švédsko. Například hill climb si ale budete moci zajezdit jen v Americe. A to je v součtu na hru za plnou cenu docela málo muziky. Multiplayerová část také nepůsobí kdovíjak propracovaně. Můžete soupeřit s časy ostatních, tváří v tvář v rallycrossu, případně se účastnit různých lig, jejichž rozhraní ale není zrovna dvakrát přehledné.

463321-dirt-rally-1920x1179.jpg

Nedostatek tratí a herních režimů (ideální by byl například nějaký příběhový či historický mód, který se objevil v Sebastian Loeb Rally Evo a který by do Rally sedl naprosto dokonale) Dirt Rally vynahrazuje relativně slušným počtem vozidel všech možných světových značek (Subaru, Lancie, Peugeot, Ford...) a především návykovou a skvěle vyváženou hratelností. Podobně jako předchozí hry ze série Dirt totiž i tady Codemasters našli ideální střed, který uspokojí jak ty, kteří patří do škatulky svátečních jezdců, tak ty, kteří touží po simulačním a co možná nejvěrnějším požitku ze závodění. Právě na tuhle stranu se, zdá se, Dirt Rally přiklání o kus více. A sluší se dodat: konečně, protože fanoušci na pořádný rallye simulátor čekají (čekali) už pěkně dlouho.

2869245-ss_0cd68da77d1a3c793ef7487e10639da54208cae3.1920x1080.jpg2869252-ss_a05f492c1f008cccf71e0202f073a5f5559d926f.1920x1080.jpg434720644_preview_4aje8Ad.jpg

Co přesně si ale pod vybalancovaným jízdním modelem s příklonem k simulaci představit? Nejde náhodou zase o nějakou blamáž jako v případě WRC či Sebastien Loeb Rally Evo? Kdepak. Mezi hlavní devizy nového Dirtu patří totální absence flashbacků (na to se v rallye prostě nehraje), věrohodný model poškození (rozuměj ten, který se projeví na ovladatelnosti auta, nikoliv ten vizuální, ten vypadá stále stejně bídně), a především ježdění dlouhých rallye štací bez přestávek, nutnost po každém závodu opravovat vozidlo, pomalý a postupný růst kariérou, rozdíly v jízdních vlastnostech vozidel, různorodost povrchů, jejich vliv na jízdu samotnou, široká škála nastavení a třeba i striktní rozhodčí při rallycrossu.

Z asfaltu na ledovku

Dirt Rally už od počátku vývoje směřoval na tábor hráčů, kteří čekali na příchod spasitele v žánru rallye simulací. A my můžeme s radostí prohlásit, že se konečně dočkali. Když si ale dostatečně pohrajete s asistenty a nastavením, můžete z Dirt Rally udělat i hru pro milovníky arkády. To jen tak na okraj, teď už pojďme k podstatě Dirtu.

530305247_preview_drt 2015-05-02 00-28-26-27.jpgDiRT_Rally_Announce_02-823x436.jpgDiRT_Rally_Announce_03.jpg

Ten tkví v jízdním a fyzikálním modelu, který při vypnutých asistentech dává doopravdy zabrat. Nezdráhám se prohlásit, že od dob Richard Burns Rally jde o jedno z nejvěrněji působících ovládání, byť legendární RBR na trůnu stále zůstává. Povrch jako takový vám ale ani tady nic nedaruje – ucítíte opravdu každou nerovnost, prohlubeň, kaluži i výmol. Ten vás při chybě nemilosrdně pošle do křoví, v horším případě se vydáte dolů ze stráně.

 

Všechny povrchy se liší, při každém musíte volit jinou strategii, jiný průjezd zatáčkou

 

Přejezd z asfaltu na štěrk, z bláta na asfalt, z asfaltu na ledovku, z písku do bahna, jízda ve sněhu, v dešti, ve tmě či za jasného počasí, to všechno jsou situace, které vás v Dirt Rally čekají a při kterých budete, jako milovníci simulací, doslova mlaskat blahem. Všechny povrchy se totiž liší, při každém musíte volit jinou strategii, jiný průjezd zatáčkou. Připočtěte k tomu ještě zmiňované výmoly, škarpy, skalky a další překážky v cestě – zdárný dojezd rozhodně zadarmo nebude, budete se muset zkrátka pořádně ohánět.

Dirt-Benchmark-Screenshot.jpg

Vedle povrchu hraje prim také rychlost, schopnost ovládat vozidlo (to se přetáčí, s vypnutými asistenty se dostává často do smyku, blokují se kola, převažuje se, někdy tak úplně nedrží na vozovce) a samozřejmě jeho váha a jízdní vlastnosti, takže všechno, co je důležité i v reálu. Dirt Rally disponuje celou řadou výkonnostních automobilových kategorií, takže o pestrost nouze nebude. Vydat se tu klidně můžete proti toku času – čekají na vás totiž vozítka z období počínajícího šedesátými léty, přičemž skončit můžete u moderních bouráků a Pikes Peak speciálů. Zkrátka lahůdka.

Plynulá grafika

Jednou z předností Dirt Rally avizovaných před vydáním byla grafická stránka. Hra totiž běží v plném FullHD rozlišení a to při 60 snímcích za sekundu. Výsledného vzezření hry jsme se vzhledem k těmto vysoko postaveným premisám trochu obávali, ukázalo se však, že naprosto zbytečně, neboť hra nejen, že se na Xbox One opravdu hýbe krásně plynule, ale navíc i perfektně vypadá. Prostředí jsou živá a pestrá, automobily skvostné a vypiplané do nejmenších detailů a efekty zapadajícího slunce a deště zase doopravdy efektní. Snad jen ta destrukce vozidla a fanoušci kolem tratě by si zasloužili více péče.

Dirt-Rally-01.jpgDS3_Lydden_Wet_1_A.jpgFinland_Impreza1995_1_B.png

Obdobně dobře dopadl i zvuk, ať už teď máme na mysli komentář spolujezdce, všechno možné šramocení (jízda po písku, ve sněhu, který je konečně sněhem, takže do něj nenarazíte, nýbrž se do něj auto boří, kaluže zbrzďují, na dešti to klouže, ten zároveň překáží ve výhledu – při absolutní simulaci musíte regulovat i zapnutí/vypnutí stěračů – a tak dále) uvnitř auta, nebo zvuky motorů jako takové. Ego engine uspěl. Rozhodně palec nahoru.

         

Dostupné pro: PC, PS4, Xbox One
Žánr: Závodní | Závodní arkáda
Výrobce: Codemasters
Začátek prodeje: 5. dubna 2016
  • Jízdní model
  • Věrohodná fyzika
  • Pěkná a plynulá grafika
  • Slabší obsah
  • Vizuální model poškození
    

Dirt Rally je po stránce řemeslné opravdu povedenou hrou. Skvěle se hraje, má výborné ovládání a nádherně zprostředkovává pocit z rychlosti a nejistoty při jízdě za různých, mnohdy nepříznivých, povrchových a podnebných podmínek. Vzhledem k široké škále nastavení dokáže nasytit jak sváteční jezdce, tak hardcore fandy. A ty především, protože jízdní model, který je věrohodnou simulací, funguje na jedničku. Prozatím se však musíme spokojit s ořezaným obsahem a stále dojmem jakési „nedodělanosti a polovičatosti.“ Znovu ale opakujeme: v jádru, tedy co do hratelnosti, jde rozhodně o nejlepší rallye simulátor posledních let, který byste si jako fandové žánru rozhodně neměli nechat ujít. 

Diskuze (6) Další článek: Nový trailer na Battleborn shrnuje důležité informace o hře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,