Dirt Showdown - akční závodění (první dojmy)

Odlétávající kusy plechu, řvoucí motory, kvílející pneumatiky a šílející diváci. Přesně to je Dirt Showdown.

Ohlášení Dirt Showdown zanechalo krvavý šrám přímo na srdcích fanoušků závodních her, protože tvůrci se netají čistě arkádovým zpracováním. Jak se však ukázalo po několika hodinách hraní, výsledek není rozhodně špatný, ba přímo naopak. Skalní příznivci reálných závodů samozřejmě budou trpět, ale podobně budou trpět i jejich vozy ve hře, takže se to pěkně srovná.

Když se řekne závodní show, představí si zřejmě většina z vás možná tak cirkus zvaný Formule 1, případně pak podobné soutěže motorek. Codemasters se však rozhodli pro divácky atraktivnější, ale zároveň i destruktivnější podobu závodění. Samozřejmě, že se dostane i na víceméně klasické boje o první místo, ale většina těšit se můžete i na destrukční derby v aréně, nebo třeba souboje aut na vyvýšené plošině. A všechno je to po čertech zábavné.

dirt showdown 001.jpgdirt showdown 002.jpg

Tvůrci se totiž namísto dlouhých kroužení po okruzích rozhodli pro rychlé a akční kousky, které napumpovali přebytkem adrenalinu. Už první závod vám ukáže, že předjíždět nemusíte nutně zleva ani zprava, ale klidně shora při vhodném využití skokánku.

Auta se chovají přesně tak, jak byste od nich očekávali

To nemluvím ani o akčních třech minutách brutální destrukce jak v destrukčním derby, tak i v jeho odrůdě s bonusovými body za udržení se na vyvýšené plošině, případně sundávání protivníků z ní. To vše se vesele kombinuje i v závodě na dvojité osmičce, kde se nejen v křižovatkách potkáváte s protivníky. Komu auto vybuchne, ten na vavříny nedosáhne.

Sociální závodění

Zábavný je přitom i závod jeden na jednoho, kde sice protivníka občas jen zahlédnete za zátarasy, ale zato jste nuceni cestou předvádět různé kousky. Ať už se jedné o strážení překážek (přímo skrz s efektní destrukcí), nebo průjezd zatáček dveřmi napřed, případně kolečka ve slajdu a obří skoky. Když trik předvedete, pokračujete hned na další, jinak se musíte vrátit a ztratit drahocenný čas proti soupeři.

dirt showdown 003.jpg

Pětice závodů je přitom vše, co preview verze nabízela v rámci kariéry. Můžete si stejně jako v Dirt 3 vybírat auta pro daný závod, navíc je můžete za herní peníze vylepšovat ve třech atributech a měnit jejich vzhled polepy. Možností je tak akorát a rozhodně vás nezdržují od akčních závodů. Tvůrci si dali záležet i na hudbě a zvukových efektech, atmosféru pak dotváří i detailní grafika se spoustou různých efektů typu zapadající slunce nad Golden Gate a ohňostroje okolo trati.

Dirt Showdown vypadá nadějně - kratší závody přitáhnou člověka i na chvilku si zahrát, přitom ví, že jej čeká akční zábava. Navíc je výběr poměrně široký, od klasického závodění po plechovou destrukci. Auta se chovají přesně tak, jak byste od nich očekávali, navíc získávají díky arkádovosti i možnost používat nějaký ten boost zvyšující dočasně rychlost. Prostě radost čtyřkolé bestie prohánět na všech tratích.

dirt showdown 004.jpgdirt showdown 005.jpg

Tvůrcům se navíc podařilo do hry slušně integrovat i sociální hraní, kdy u každého závodu jasně vidíte, jak jsou na tom vaši známí z dané platformy (preview verze využívala třeba Steamu), navíc máte možnost záznam své jízdy opět hodit přímo ze hry na YouTube a sdílet zajímavé zážitky. Je se na co těšit, Dirt Showdown nejspíš nezklame ani skalní závodníky, ani nováčky hledající arkádové závodění.

dirt showdown 006.jpgdirt showdown 007.jpg
dirt showdown 008.jpgdirt showdown 009.jpg
dirt showdown 010.jpgdirt showdown 011.jpg
dirt showdown 012.jpgdirt showdown 013.jpg
dirt showdown 014.jpgdirt showdown 015.jpg
dirt showdown 016.jpgdirt showdown 017.jpg
 

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Závodní
Výrobce: Codemasters | Webové stránky hry
Začátek prodeje: květen 2012
  • Svižná zábava
  • Předvídatelné ovládání
  • Rozličné závody
  • Sociální aspekty
  • Slabší grafika
  • Lepší v malých dávkách
Diskuze (5) Další článek: Activision chce oslavit Bondovo 50. výročí novou hrou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,