PC | X360 | PS3 | Akce | Konzole

Dishonored – když Thief potká Half-Life (preview)

Co kdyby průmyslová revoluce v Londýně byla ještě o něco revolučnější? A co kdyby se Dishonored stalo hrou roku 2012? Namítal by někdo něco?

Když dají hlavy dohromady Arkane Studios a Bethseda, je jasné, že výsledkem ani náhodou nemůže být supermarketová budgetovka za pár korun. Naopak. Vývojáři, kteří se podíleli třeba na druhém BioShocku nebo stáli za zrozením Dark Mesiah, jsou zárukou toho, že se na nás v první polovině příštího roku přiřítí další trojáčkový titul. Navíc, Dishonored slibuje být záležitostí, na jakou v regálech narazíte jen málokdy. A z toho, co zatím uteklo do internetového světa, víme, že to není jen zbůhdarma pronesený slib. Dishonored dost možná plní jedno z nemnoha prázdných míst na herním trhu.

Příběh, který hra nabídne, je natolik rozsáhlé a propletené univerzum, že by bylo krajně nefér myslet si, že ho tvůrci odbudou jen jedním dílem. Dishonored bude hra na pokračování. Musí být.

Roboti na rybí tuk

Kulisy města a blízkého okolí se notně inspirovaly od Londýna zasaženého průmyslovou revoluci. Zdejší Dunwall totiž zažívá úplně stejnou, parně-strojírenskou hysterii. Jenomže s drobným rozdílem. Místo páry tu má jakožto hlavní motor všech strojů slovo rybí tuk.

Kulisy města a blízkého okolí se notně inspirovaly od Londýna zasaženého průmyslovou revoluci

Jestliže se podíváme, jaké že jméno vlastně za tímhle počinem stojí, objevíme mezi mnohými i výtvarníka Viktora Antonova. A to je persóna, kterou si znalí věci spojují s jasnými výjevy: takovými, kde se historie střetává s budoucností a celkově je dějinný vývoj tak nějak pokroucený. Přesně o totéž se mistr virtuálního štětce pokusil i v případě Dishonored.

exploration04.jpg groupfight2.jpg

Ono to totiž ve zdejším světě bylo s tou průmyslovou revolucí o něco jinak. Předně – přišla dřív. A zasáhla svět daleko víc, než by kdy skutečný dějepis připustil. Městem se prohánějí roboti a mnohé jiné technické kreatury, kromě jiného taky krysy (velmi důležitá součást hry, jak později zjistíme) a v početných temných uličkách taky všemožně podivná individua. Hejna krys se nedaří úměrně snížit, což má za následek morovou epidemii šířící se městem. A mezi tím vším pobíháte vy, hlavní hrdina Corvo – královnin nejvěrnější osobní strážce, na nějž se však snese veškerá vina za ohavnou vraždu.

combat04.jpg dishonored_thugvscityguard.jpg

Mrtvá vladařka umírá v Corvově náruči. Přesto všechno je ale všechno svaleno na něj, a lví podíl na tom nese hlavní záporák hry Lord Regent. To právě on na vás celou tuhle boudu ušil a právě on s největší pravděpodobností stojí za atentátem. Není tedy žádným tajemstvím, že jen co uprchnete z vězení, napřímíte všechny síly k jeho dopadení. Pomsta je hlavní tahoun celé příběhové linky.

Industriální kouzla a čáry

Kromě toho to jsou taky kouzla. Protože Dishonored nevypráví jen zkřivenou historicko-futuristickou zápletku, ale zároveň tak trochu fušuje do sci-fi. A předbíhá dobu temnou noirovskou atmosférou. Půjčuje si tím pádem prvky snad ze všech koutů herní branže. Ty potom míchá ve světě, kde má každé vaše počínání dopad na okolí. Kde strážní předvídají váš pohyb. A kde – to už je ale výzva pro skutečně nadané pařany – lze dokončit příběh bez zabití jediného strážného.

new_dishonored_7.jpg sneak_observation02.jpg

Kromě města Dunwall nakoukneme i za něj, na přilehlé ostrovy a ostrůvky, kterým vládnou tvrdou rukou zdejší monarchové. Corvo se na cestě za mstou postupně setká s různým druhem misí. Ve své podstatě ale většinou půjde o to někoho odklidit z cesty. A jak toho docílí, to už závisí na chuti hráče. Existuje cesta, kdy se v absolutní tichosti a ve stínech proplížíte až k oběti a tu odpravíte, nebo tu však taky leží cesta absolutního masakru, kdy se k finálnímu bossovi prostřílíte skrz hordy nepřátel. Hra zvládne obojí.

Jestli se rozhodnete pro druhou možnost, musíte se chtě nechtě připravit na fakt, že se o vašem nočním řádění v činžáku na rohu zbytek města dozví. A nejenom toho civilního: hlavně stráže si na vás budou dávat daleko větší pozor. Jejich umělá inteligence by se měla odvíjet od toho, v jaké pozici na strážné zrovna narazíte. Zabředlé do rozhovoru uslyší daleko míň než přísně vzhlížející hlídky s ušima na stopkách.

Osedlej si krysu!

A jestli už ke konfrontaci dojde, stále to neznamená, že musí dojít k boji. Právě v takovou chvíli totiž nejvíc oceníte Corvovi magické schopnosti a že jich není málo. Tvůrci navíc přímo vyžadují, abyste jednotlivé triky kombinovali do sebe. To lze za pomoci sbírání Run – díky nim svoje schopnosti vylepšujete.

K hlavním lákadlům se řadí třeba zastavení času, pomocí kterého si upravíte bojovou scénu tak, aby přišli k úhoně pokud možno všichni kromě vás. Corvo také ovládá jakési superskoky, dokáže se teleportovat na krátkou vzdálenost nebo taky umně využívat všudypřítomných krys.

A jestli už ke konfrontaci dojde, stále to neznamená, že musí dojít k boji

Aby proklouzl skrz různé překážky či se protáhl úzkými škvírami, jednoduše se převtělí do jedné z nich. To se hodí třeba při hladkém průchodu kolem stráží. Mimochodem, jedno z Corvových kouzel je právě na tomhle principu založeno. Jednoduše se dokáže na chvíli převtělit do kohokoliv blízkého.

dishonored-logo.jpg

K těmhle schopnostem mu dopomáhá tajemná bytost jménem Outsider, který se ale o své umění dělí nejen s hlavním hrdinou, ale i spoustou dalších, jejichž úmysly zdaleka nejsou tak čisté, jako ty Corvovy. Nicméně Outsider poskytl našemu ex-bodyguardovi The Heart (Srdce), objekt, s jehož pomocí Corvo dokáže rychleji vypátrat různé skrýše, tajné přístěnky a sem tam s ním může nahlédnout i do myslí kolemjdoucích. Fajn věc, nemyslíte?

Na papíře vypadá Dishonored jako setsakramentsky lákavá záležitost. Zdali Arkane Studios potvrdí vysoké ambice do nich vkládané, máme se v první polovině příštího roku na co těšit. V tenhle čas totiž jejich dílo dorazí na pulty, a to pro PC a konzole X360 a PS3.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | stealth FPS
Výrobce: Arkane Studios | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 12. října 2012
  • Herní volnost
  • Skvělá atmosféra
  • Nádherný výtvarný styl
  • Promyšlený svět
  • Slabší příběh
  • Pokulhávající AI
Diskuze (1) Další článek: Kinect může odhadnout váš věk podle proporcí postavy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,