Disney´s Atlantis: The Lost Empire – příjemné překvapení

Měl jsem v úmyslu napsat recenzi pro ty nejmladší hráče (nebo jejich rodiče) a navíc na hru určenou starší, dnes již poněkud opomíjené konzoli. Čekal jsem, že budu hrát klasickou plošinovku a místo toho jsem s obdivem zjistil, že to, čeho se účastním, nemá zas tak daleko do eskapád slečny Croftové. Atlantis je tak trochu jiná Disneyovka.

Multiplayer: ne
Paměťová karta: ano, 1 blok
Analogové ovládání: ano
Vibrace: ano
Výrobce: Eurocom
Vydavatel: Disney Interactive

Měl jsem v úmyslu napsat recenzi pro ty nejmladší hráče (nebo jejich rodiče) a navíc na hru určenou starší, dnes již poněkud opomíjené konzoli. Čekal jsem, že budu hrát klasickou plošinovku a místo toho jsem s obdivem zjistil, že to, čeho se účastním, nemá zas tak daleko do eskapád slečny Croftové. Atlantis je tak trochu jiná Disneyovka.

Film
Pro ty z vás, kteří to netuší, na počátku všeho byl film. Vzniknul v Japonsku a šlo o naprosto klasickou mangu se vším všudy. Věci se začaly dít tehdy, když tento film uviděli lidé ze studia Walta Disneyho a rozhodli se udělat remake ve svém stylu. Díky tomu, že ponechali většinu filmové předlohy beze změny a přizvali si Jamese Newtona Howarda (Dinosaurus, Šestý smysl, Vyvolený), aby dodal filmu pořádnou hudbu a hlubokou atmosféru, vznikl jeden z nejlepších Disneyho filmů poslední doby. Vypráví o hledání ztraceného města Atlantidy (jaké překvapení) a to poněkud modernějším a akčnějším stylem, než bylo doposud zvykem. Proto je příběh plný hypermoderních ponorek, robotů v podobě gigantických mořských stvoření a velemocné efektní magie v manga stylu. Hra tedy vychází z tohoto filmu a jak je u Disneyho dobrým zvykem, těsně jej sleduje a pomáhá si jeho ukázkami mezi jednotlivými úrovněmi.

Disney Atlantis Disney Atlantis

Hra
Samotná Atlantis Lost Empire (ALE) hra je tedy akční plošinovkou s velkým důrazem na objevování nových území, jako je tomu například ve hrách Tomb Raider nebo Soul Reaver. ALE připomíná tyto tituly nejen prostředím, ve kterém se pohybujete (různorodá podzemní a podvodní území, rozličné ruiny starých chrámů), ale také způsobem, jakým sledujete dění na obrazovce – kamera se vznáší za zády vaší postavy a snaží se zaujmout takovou výšku a pozici, abyste měli přehled o tom, kam právě jdete. Budete tam rozhodně hodně skákat, ale také střílet z rozličných zbraní a sem tam na vás čeká i nějaké to jednodušší puzzle. Za tento titul vděčíme společnosti Eurocom, která už pro Disneyho studia vytvořila dva tituly – Tarzana a Herculese. Můžeme bez obav konstatovat, že si vývojáři udrželi schopnost vytvořit zábavný a dobře vypadající titul, který navíc přináší trochu originality a zábavnosti do série D- her, které jinak začínají působit dojmem výroby „přes kopírák“.

Disney Atlantis Disney Atlantis

Grafika
První, co vás napadne při pohledu na ALE, bude myšlenka směřující k nevhodnosti převedení kresleného filmu v jeho původní podobě do 3D prostředí. Patřím zřejmě k těm starosvětským hráčům, kterým připadá, že kreslené hry by měly být vidět zboku, pěkně 2D. Nicméně pokud zadržím své předsudky, musím uznat, že se v tomto případě povedlo vytvořit velice působivý svět kreslených postaviček, který dokonale dýchá atmosférou filmové předlohy a má pár skutečně extrémně silných míst, kde budete mimoděk obdivovat sílu staré konzole. Prostředí je pokryto stylovými texturami a postavy mají každá svůj způsob pohybu, který jim spolu s tradičně kvalitním dabingem vdechuje různorodou osobitost.

Zvuk
Ke kvalitnímu dabingu patří i kvalitní hudba, kterou zde skutečně najdete, nicméně opět nejde o použitý soundtrack z filmu (jaká škoda!) a navíc mám takový pocit, že starší Disneyho tituly měly poněkud živější melodie – jako kdyby hudební stránka ALE byla tou nejvíce komerční a prostoduchou, zkrátka průměrnou prací, která byla na hře odvedena. Oproti tomu dabing zahrnuje skvěle namluvenou hromadu vtipných komentářů, kterými na vás budou postavy bez přestání útočit i v menu hry (každou jeho část střeží jeden z hrdinů příběhu).

Disney Atlantis Disney Atlantis

Překvapení
Tím, co činí ALE zábavnou a osvěžující Disneyovkou, je systém volby postavy a čtyři ovladatelná vozidla. Pokud jde o to první, umožňují všechny chceckpointy (místa, kde se průběžně ukládá pozice) ve hře změnit postavu, kterou právě ovládáte v některou z ostatních pěti hlavních hrdinů hry. Snad ani nemusím dodávat, že každá postava je vybavena jinými zbraněmi a především schopnostmi, což využívá každá úroveň hry jak jen to je možné, takže budete často řešit klasickou otázku z prastaré hry Lost Vikings: „Koho si mám vybrat, abych se dostal tam nebo támhle?“. Pro ilustraci dodám, že jedna postava třeba umí pokládat výbušniny a likvidovat tak různé překážky, další je schopná nejdelších skoků a jiná zase používá speciální brýle na vidění ve tmě. Něco podobného bylo už v Dinosaurovi, ale tady je to mnohem lépe provedeno a v lepším kabátě. Příjemným osvěžením jsou také zmiňovaná vozidla, která budete moci ovládat, přičemž mne nejvíc bavilo řídit velmi rychlou ponorku a pálit při plavbě mezi útesy po nepřátelích.

Disney Atlantis Disney Atlantis

Hratelnost
Na dětskou plošinovku disponuje ALE mnoho prvky, které z ní činí cosi víc – velmi povedenou akční hru, u které se těžko bude někdo nudit. Animovaný styl grafiky navíc způsobuje, že vám slabiny staré konzole nepřijdou zas tak moc na oči a navíc jsou tu zmíněné ukázky z filmu, kterých je opravdu hodně a patří k tomu nejlepšímu, co ve světě západního kresleného filmu můžete vidět. Na začátku hry jsem chtěl zuřit nad jednoduchostí a krátkostí jednotlivých úrovní, ale už v nějaké čtvrtině hry (když jsem dorazil do Atlantidy) – v ledové svatyni – jsem musel na tyto myšlenky zapomenout, protože délka úrovně začala prudce narůstat a tak jsem nakonec s ALE strávil víc hodin lepší zábavy, než jsem původně doufal. Budiž to mým posledním doporučením.

Grafika: 8/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 6/10
Hratelnost: 9/10
Jedna z nejpovedenějších Disney-her vůbec.
Celkové hodnocení: 8/10

Váš názor Další článek: Icy Tower – až na vrchol

Témata článku: , , , , , , , , , , ,