Divinity 2: The Dragon Knight Saga – ke kořenům RPG (recenze)

Extrémně tuhým oldschool RPG už odzvonilo. Občas se ale objeví i nová vzpomínka na staré časy.
Kapitoly článku

Divinity 2 je zvláštní úkaz. Představuje RPG ze staré školy, které je mnohdy ještě starosvětštější, než tituly, na které se odkazuje. Pocitově totiž asi nejvíce připomíná Gothic lehce říznutý Diablem, jež však do popředí vytahuje spíše než příběh poutavě navržené dungeony a tvrdou cestu za novou úrovní postavy. Ostatně, už přirovnání k těmto dvěma hrám vám dá asi jasně najevo, pro koho je Divinity určeno: pro cca pět procent hráčů. Těch, kteří se mohou pyšnit přídomkem hardcore.

 

Zapomeňte tak na vedení za ručičku, na moderní šipky a značky na mapě, stejně jako s klidem zapomeňte i na to, že byste hru dohráli během pár dní. Divinity je drsné a s nikým se nemazlí, takže na co si nepřijdete sami, to nemáte.

Divinity je drsné a s nikým se nemazlí, takže na co si nepřijdete sami, to nemáte

Spoustu úkolů tak můžete začít nebo dokončit jen díky tomu, že v otlučeném sudu najdete zapadlý starý svitek nebo klíč, přičemž vám hra naznačí jenom oblast, kde máte danou věc hledat. A ano, zvláště v novém datadisku se často stává, že hodinu hledáte jedno malinkaté tlačítko, které vám otevře cestu dál.

VIDEO: 2422 'Divinity 2 - trailer'

Můžete zapomenout i na to, že označení RPG znamená pouze neustálé bušení do levého tlačítka myši a skutečně rychle odsýpající akci. To ani náhodou. Rozhodně nepočítejte s tím, že byste vlastní šikovností mohli na boji něco změnit – vaše interakce spočívá pouze v bušení do levého tlačítka myši a občasném použití nějakého toho skillu – a to rozhodně neuděláte tak často, jako ve World of Warcraft. Jednoznačný prim tady tak hrají body ve stromu dovedností, kde je každý bod investovaný do bojových a nebojových schopností tím, který rozhoduje o vašem přežití nebo nepřežití v krutém fantasy světě Rivellionu.

Kdo uteče, vyhraje

Pamatujete na dobu, kdy zabití trolla znamenalo to, že jste sami tisíckrát umřeli a nahrávali stále dokola jednu uloženou pozici? Ano? A chcete, aby se tato doba vrátila? Pak je Divinity 2 možná přesně pro vás. Nabízí totiž přesně tu samou výzvu, jako RPG v dřevních dobách, kdy dohrát hru znamenalo, že jste u ní strávili desítky hodin, naučili se třicet nových nadávek a z hloupého sedláka učinili největšího bijce pod sluncem, který si dovolil porazit samotné bohy.

divinitythedragonknightsaga_01.jpg divinitythedragonknightsaga_02.jpg

To je však úkol hodný mistra, a můžete mi věřit, že je tak i zpracovaný. Samotné boje jsou extrémně náročné a suverénně nejdelší část herní doby strávíte čekáním na to, až se vám po šavlovačce obnoví zdraví a mana, popřípadě utíkáním před davem rozzuřených protivníků. Hned na úvod tak musím upozornit na to, že pokud vás nebaví umírat dvacetkrát do minuty, hru byste rozhodně rozehrávat neměli. Zvláště na začátku si totiž takovýchto situací užijete dosyta.

Suverénně nejdelší část herní doby strávíte čekáním na to, až se vám po šavlovačce obnoví zdraví a mana

Druhý extrém týkající se obtížnosti však nastává ve chvíli, kdy vám z potvory padne superzbraň (loot je řešen náhodně s výjimkou několika málo questů a systém vyzbrojování v mnohém připomíná Diablo), nebo zkrátka získáte dost vysoký level na to, abyste si takovou superzbraň mohli koupit a následně sevřít v ruce. Z proklatě těžké hry se pak rázem stává procházka růžovou zahradou až do chvíle, než se úroveň zbraně sníží na tolik, že budete muset čekat na to, až vám padne další taková; během čehož si zase a znovu projdete martyriem loadů a čekání na doplnění zdraví.

Vybalancováno pro Chucka Norrise

Hra tak dostává do svých principů druhou závažnou ránu, protože se u ní buď budete vztekat, nebo si naopak strčíte jeden prst do nosu a projedete pár úkolů jako rozžhavený nůž máslem. Chápu, že je těžké vybalancovat hru stavící na náhodě a drobné odchylky v obtížnosti bych až tolik neřešil, pokud by se skutečně nejednalo o tak závažné věci, jaké předvádí právě Divinity 2: The Dragon Knight Saga. A to se ještě jedná o upravenou edici s implementovaným datadiskem, která je prý mnohem vybalancovanější, než předchozí verze!

divinitythedragonknightsaga_03.jpg divinitythedragonknightsaga_04.jpg

Naštěstí je však úprava znát aspoň na grafice, která je i přes jistou zastaralost lehce nadprůměrná a oko rozhodně neuráží, i když je poměrně nelogicky uzamčena na nějakých 30 FPS. Mnohem hůře jsou na tom po technické stránce animace, jež žádnou renovací pravděpodobně neprošly: jak jinak si potom vysvětlit, že hlavní hrdina vypadá při běhu jako chovanec Jedličkova ústavu?

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: RPG | akční RPG
Výrobce: Larian Studios | Webové stránky hry
Začátek prodeje: listopad 2010
  • Zajímavý design dungeonů
  • Humor
  • Návrat ke kořenům
  • Nevybalancovaná obtížnost
  • Vyprávění příběhu
  • Ploché postavy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,