Divinity: Original Sin 2: ze dna až mezi bohy (recenze)

Vybroušený klenot se konečně dostal i na konzole a jeho lesk ani trošku nezešedl.

Co baví

  • Obrovský a propracovaný svět
  • Zábavné dialogy a detaily
  • Rozmanité souboje
  • Poutavé osudy hrdinů

Co vadí

  • Nedokonalá optimalizace
  • Málo pomoci pro začátečníky
9/10
Hodnocení

Vývojáři z Larian Studios uchvátili minulý rok celý herní svět svým RPG Divinity: Original Sin 2, které si vydobylo mezi kritiky označení jednoho z nejlepších RPG všech dob. Tohle označení je bezesporu oprávněné, a to především díky nepřebernému množství možností, které v průběhu hry máte, a také propracovaným soubojům. Jak se ale tvůrcům devítkami a desítkami ověnčeného RPG podařilo převést svůj majstrštyk na konzolový píseček?

Božští otroci

Všechno začíná na lodi, jejíž paluba je plná dalších tvorů různých ras. Společné s nimi máte to, že se probudíte obojkem. Jak se dozvíte, do téhle pozice jste se dostali, protože ovládáte magickou sílu a ta musí být potlačena. Proto vás všechny loď veze na otrokářský ostrov Fort Joy. Místo, na kterém byste mohli hledat všechno, jenom ne zábavu. Tedy pokud byste byli v kůži jeho obyvatel. Jako hráče mě naopak bavilo až dokud jsem ho neopustil. Spoutaní a zbavení moci nad svým osudem se tak ocitáte v místě, do kterého by nechtěl ani ten největší masochista a je jen na vás s kým a jak si probijete cestu pryč. Jenom cesta z ostrova zabere pořádných pár hodin, a to jde teprve o začátek dlouhé cesty.

Na postavách, jejich minulosti a vlastnostech si dali vývojáři očividně hodně záležet. To je jasné už od momentu, kdy si vybíráte, kdo vlastně budete. Ani trošku jsem si nebyl jistý a chtěl jsem si pořádně projet výhody, nevýhody a vlastnosti různých protagonistů. Každý z nich se vám sám představí, povypráví vám s nadšením o svojí minulosti, svých motivech a cílech. Každá rasa má unikátní vlastnosti a okolí na ně rozdílně reaguje. Někdo se prostě nerad baví s nemrtvou hromádkou kostí, jiný si s ní naopak s radostí dá pokec a nebýt poněkud děravého zažívacího ústrojí, tak snad i nějaký ten drink.  Nemusíte se ale bát, že by vaše počáteční volba postavy měla nezvratné následky a zavřela vám ve hře všechny cestičky. Další tři předvytvořené hrdiny totiž budete moci naverbovat do svojí družiny, a potom je využít v i dialozích.

Divinity_ Original Sin 2 - Definitive Edition_20180921175640.jpgDivinity_ Original Sin 2 - Definitive Edition_20180921174222.jpgDivinity_ Original Sin 2 - Definitive Edition_20181003194654.jpgDivinity_ Original Sin 2 - Definitive Edition_20180927173509.jpg
Se všemi postavami se vývojáři pořádně vymazlili. 

Pozor! Hořlavé.

Výměny názorů, kouzel a pěstí s nepřátelskými jednotkami, strážemi a ostatní havětí budou nedílnou součástí vaší cesty, a proto je potřeba, aby tyhle bitky byly pořádně šťavnaté, a ne úplně jednotvárné. To se tvůrcům z Larian Studios povedlo na jedničku. Každý souboj je úplně odlišný hlavně díky tomu, jak moc závisí na prostředí, ve kterém se odehrává a na tom, co najdete kolem sebe. Olejová skvrna, jedy nebo třeba výbušné sudy. To všechno je přímo lákadlem pro útoky ohněm. Naproti tomu třeba voda, nebo čerstvá krev se zase dají probít elektřinou. S každým útokem prostě najdete něco, co účinnost vašeho snažení může znásobit.

 

Olejová skvrna, jedy nebo třeba výbušné sudy. To všechno je přímo lákadlem pro útoky ohněm.

 

Vaši nepřátelé jsou si těchto vlastností velmi dobře vědomi a pokud uděláte chybičku  nebo si něčeho nevšimnete, může to dopadnout tak, že podpálíte všechny své parťáky. Neříkám to jenom tak, sám jsem na to na začátku hry trpěl jako zvíře. Důležité ale není jenom na čem stojíte. Záleží i na tom, kde se pohybujete. Pokud chytře využijete terénu, můžete získat nezanedbatelnou výhodu v podobě útoku, nebo i obrany z vyšší platformy či donutit soupeře, aby kus popošel, protože v cestě jeho útoku bude stát třeba sloup. A každý bodík energie se v tomhle případě počítá.

Divinity_ Original Sin 2 - Definitive Edition_20180927171452.jpgDivinity_ Original Sin 2 - Definitive Edition_20180930184533.jpgDivinity_ Original Sin 2 - Definitive Edition_20181003192427.jpgDivinity_ Original Sin 2 - Definitive Edition_20181003193131.jpg
V boji nesmíte být nikdy nepozorní, všemu velí taktika.

Možností není nikdy dost

V některých momentech vás hra bude nutit se zamýšlet nad tím, jestli už těch variant - co dělat, s kým se pobavit a kam se ještě vydat - není náhodou až příliš mnoho. Svět tohoto hrdinského dobrodružství je opravdu gigantický a množství úkolů, které na vás čekají, člověku vyrazí dech. Jenom to ve mně potom pořád vyvolávalo dojem, že jsem za sebou ještě něco nechal, na něco zapomněl. Žádnou oblast prostě nechcete opustit, protože… co kdyby tam ještě něco bylo? Ve hře je tolik obsahu, že pokud se snažíte alespoň přiblížit stoprocentnímu průchodu hrou, budete muset do Divinity investovat při nejmenším dvojnásobné množství času oproti klasickému následování dějové linky. A ani na ni toho času není potřeba zrovna málo.

Divinity na notebooku

Divinity si teď můžete vesele zahrát i na konzolích, svou cestu ale série započala na počítačích. A ne bezdůvodně. Výsledkem je totiž naprosto ukázková optimalizace a plynulý chod hry, což se nedá říct o mnoha moderních titulech. Vývojářský tým se soustředil na prvotřídní vypiplání technické stránky hry a my musíme zatleskat. 

26801920927_ebbe891443_k.jpg26802072807_55a056d80a_k.jpg39862733120_9d0f1c4154_k.jpg

Samozřejmě kvalita není jen tak, a k rozhýbání této hry v dobré kvalitě budete potřebovat solidní železo. O to více, pokud si budete chtít zahrát nalehko, někde na cestách. Náš redakční HP Omen 15 s grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1060 Max-Q neměl s titulem nejmenší problém. Ostatně, jde o herní notebook, takže se není čemu divit. 

39863019020_08b2286759_k.jpg40779043535_3d5957181d_k.jpg41629760242_69922fa65a_k.jpg

Grafická stránka je prvotřídní, během soubojů se naplno využívá fyzikální engine a efekty často zaplní celou obrazovku. To se samozřejmě projeví na žravosti hardwaru, bez síťového adaptéru si proto zahrajete sotva něco přes hodinu. Hra navíc velmi spoléhá na hbité ovládání myší, tudíž je v případě cestovního hraní nezbytná minimálně i cestovní myš. Výsledkem však bude parádní fantasy zážitek, ať už jste kdekoliv.

To, jak se vaše cesta bude odvíjet závisí také na tom, jaké vlastnosti zvolíte pro sebe i své bojové partnery. Vybírat je rozhodně z čeho a každý z talentů otvírá cestičku k dalším informacím, úkolům a způsobům, jak se prodrat nepřátelskými liniemi, mnohdy i bez použití násilí. Popovídat si můžete se zvířaty, zlepšit své přesvědčovací schopnosti, nebo se naučit nenápadně proplížit za zády druhých a ideálně je ještě okrást. Jakou cestu zvolíte je jenom na vás. Právě přesvědčování potenciálních nepřátel vás může v nejedné situaci zachránit před nutností boje a jde o hodně příjemné zpestření.

Divinity_ Original Sin 2 - Definitive Edition_20180924000204.jpgDivinity_ Original Sin 2 - Definitive Edition_20180923210655.jpgDivinity_ Original Sin 2 - Definitive Edition_20180922201819.jpgDivinity_ Original Sin 2 - Definitive Edition_20180930160228.jpg
Hru zpestřují i humorné momenty.

Konzole je tak trochu žánrový nepřítel

V porovnání s PC verzí je právě přechod na jiné ovládání tou největší slabinou. Zážitek ze hry sice nutnost kontrolovat své hrdiny pomocí ovladače nijak nezkazí, ale rozhodně nepůsobí tak přirozeně a často se stane, že se vám podaří udělat nějakou tu botu. Zvolíte špatný cíl, promluvíte, s kým nechcete. Prostě se připravte na trošku neohrabanosti. I přesto se dá říci, že vývojáři udělali, co se dalo, aby si hra udržela co nejlepší a nejplynulejší hratelnost. Je to prostě handicap, který s sebou přechod na konzolové platformy nese.

 

Většinu času hra běží velmi slušně, ale místy se potýká s FPS dropy i na silnější verzi konzole.

 

Kdyby zde končily problémy s tím, jak byla hra přesunuta na konzoli, bylo by všechno v tom nejlepším pořádku. Maličký škrábanec na svém dokonale čistém štítu si ale přece jenom musejí Larian Games odnést za optimalizaci. Většinu času hra běží velmi slušně, ale místy se potýká s FPS dropy i na silnější verzi konzole. Propady snímků sice nejsou záležitostí každých pěti minut, ale někdy si jich není možné nevšimnout.

Jinak se po audiovizuální stránce studio vyřádilo na sto procent. Takhle krásně vypadající RPG abyste opravdu pečlivě hledali. Vodní toky jsou až překvapivě uvěřitelné, městečka i lesy nádherně barevné a vaši hrdinové i nepřátelé vypadají, jako kdybyste měli hrát z pohledu první osoby a vidět na každičký detail. Prostě pastva pro oči. U hudebního podkresu si hned na začátku hry můžete vybrat, jaký nástroj má hrát prim v doprovodu vaší hrdinské výpravy. Ať už si ale zvolíte jakýkoliv, rozhodně nemůžete šlápnout vedle. Nejvíce jsem hudbu ocenil právě ve chvílích, kdy jsem procházel krajinou a přemýšlel, kam se vydám dál.

Verdikt

Všechno, co se o Divinity Original Sin 2 už dávno vědělo je asi zbytečné zmiňovat. Tohle neuvěřitelně rozsáhlé a propracované RPG je prostě povinností pro fanoušky žánru a právem se honosí titulem jednoho z nejzdařilejších kousků v moderní herní historii. Přesun na konzole se podařil na jedničku i přes malé nedostatky v optimalizaci a hráčům přináší skvělý zážitek.

 
Váš názor Další článek: První licencovaný FIFA Pro turnaj propukne koncem října v Paříži, přidejte se

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,