Dojmy: FIFA 10 - kde je tráva zelenější

Každý kluk chtěl být jednou slavným fotbalistou. A nová FIFA přináší i tuto možnost, spolu s hromadou vylepšení.

Bez ohledu na to, co v článku napíšu, můžu očekávat v diskusi hromadu příspěvků o dojení série FIFA. Ano, Electronic Arts vydávají každoročně aspoň jeden nový díl, pokud je příležitost, tak i více. Musím jim však přiznat, že vždy dokáží vymyslet nějaká vtipná vylepšení, nad nimiž současní hráči zajásají. Tentokrát si prý vzali poučení z více než 350 milionů odehraných zápasů online, na jejichž základě chystají razantní změny.

 

Samozřejmě, pod pojmem razantní změny si nepředstavujte, že se po hřišti bude prohánět třeba úplně jiný počet hráčů sledujících kulatý nesmysl putující od branky k brance. I když, i taková možnost se naskytne v rámci tréninku, kdy si konečně můžete nastavit téměř cokoliv v mezích fotbalových pravidel.

Tvůrci si vzali poučení z více než 350 milionů odehraných zápasů

Vyberte si hráče, rozesejte po hřišti, pohnojte vhodně situovanou merunou a pak už se jen kochejte, co z toho vzejde. Začátečníci mohou natrénovat třeba férovku hodnou našich spoluobčanů (jedenáct na brankáře je velká šance na výhru), zatímco experti útok ze zajištěné obrany po vyloučení většiny spoluhráčů pro hotelové oslavy.

fifa 10 01.jpgfifa 10 02.jpg

Tím však tréninkové možnosti zdaleka nekončí, pokud odhalíte zaručený způsob, jak vsítit mičudu při standardní situaci, můžete si jej uložit a připravit k rychlému použití na D-padu. Franta pak poběží po křídle, aby zachytil Lojzovu naznačenou střelu, patička Pepovi, otočka, klička a je to gól. Davy fanoušků vypadajících zase o něco lépe šílí, zatímco útočník páchá harakiri po zásahu do vlastní branky.

Buď svůj

Trénink není pochopitelně hlavním tahákem nového ročníku, tím by se měla stát možnost zúčastnit se zápasu nejen u ovladače, ale i na druhé straně obrazovky, přímo na hřišti. K tomu vám napomůže nová služba na stránkách tvůrců, pomocí níž a vaší fotky stvoříte své alter-ego. Údajně navíc bude ve hře nahrána široká paleta připravených jmen, do níž snad zapadnete, takže snad se dočkáte i bouřlivého jásotu po ohlášení komentátora, že na hřiště nastupuje Emanuel jako hlavní hvězda domácího týmu.

VIDEO: 2155 'FIFA 10 - ukázka zlepšení ovládání'

Autoři přitom zamakali na možnostech vašeho avatara tak, aby nebylo možné z něj sice udělat superfotbalistu, ale vhodným vedením výraznou posilu vašeho družstva. S hraním navíc budete odemykat různá vylepšení za splnění rozličných úkolů.

Franta pak poběží po křídle, aby zachytil Lojzovu naznačenou střelu, patička Pepovi, otočka, klička a je to gól

Je pochopitelné, že odměnou za deset přesných nahrávek bude lepší dovednost v přihrávání, zatímco některé exotičtější výsledky vám odemknou třeba nové žluté boty, s nimiž se samozřejmě pod vlivem reklamních šotů budete pohybovat rychleji. Nebo se tak aspoň budete cítit.

fifa 10 05.jpg fifa 10 08.jpg

S vaším hráčem můžete sice šudlat míč po domácím plácku, ale až s připojením k celosvětové síti přijdete k tomu pravému - klubové mánii. Jak na regionální, tak i celosvětové úrovni totiž budou fungovat hráčské kluby, kde se může shromáždit až padesátka vytvořených postav a společně bojovat za lepší zítřky, více kapříků a hlavně gólů v sítích ostatních týmů. A přitom stále budete mít hromadu vylepšení získaných při sólovém hraní doma.

Deset na deset

Samotné zápasy čeká také celá řada vylepšení, v praxi jsem si třeba ověřil, že oblíbené fligny s vytažením brankáře a následným padáčkem za jeho záda jsou výrazně těžší, zatímco volný pohyb po hřišti bez omezení na osm stran zase přispívá lepší průchodnosti obrany soupeře. Musíte však počítat se zvýšenou kulatostí míče, kterýžto bude ještě méně přilepený na kopačkách vašich svěřenců, ale s každým popoběhnutím se reálně odrazí a umožní obránci vás o něj připravit.

fifa 10 09.jpgfifa 10 10.jpg

Mohl bych mluvit hodiny o zlepšené umělé inteligenci a nové grafice, což vše je naslibováno na desítky let dopředu, namísto hromady mnohoúhelníků se subpixelovým vyhlazováním mne však zaujalo, jak jsou zápasy plynulé. I když se rozhodčí rozhodne pro trénink na mariáš, všechno probíhá svižně, nečeká vás sáhodlouhá animace hledání vhodné karty, nebo stavění velké čínské zdi před přímým kopem. Rozhodně to napomáhá lepšímu zážitku ze zápasu, o což jde hlavně.

fifa 10 11.jpg fifa 10 12.jpg

FIFA 10 nebude pochopitelně nijak originální hrou, avšak Electronic Arts opět připravili dostatek změn na to, aby odlákali své fanoušky od minulého dílu. Za necelý měsíc dorazí hra na pulty a přichystá mimo jiné i megalomanské zápasy deset na deset (brankáře pochopitelně ovládat nepůjde) mezi nesmiřitelnými kluby, ale bez devastační činnosti fanoušků. A je se na co těšit.

fifa 10 13.jpgfifa 10 14.jpg

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Sportovní | fotbal
Výrobce: Electronic Arts | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 2. říjen 2009
  • Aktualizace soupisek
  • Soundtrack
  • Kompletní lokalizace
  • Žádné změny
  • Zastaralé
  • Umělá demence
  • Naprogramování komentáře
  • Na konzolích úplně jiná hra
Diskuze (10) Další článek: Oficiálně o rozšíření Batmana

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,