Dojmy: Ninja Gaiden Sigma 2 – jatka nikdy nenudí

Ninjové, krev, katana, firebally, velcí bossové, řežba, prsaté bojovnice – co ještě musím dodat a přesvědčit vás tak, že tato hra obsahuje mnoho zajímavého?

Zkusit nahlížet na známou, všední realitu ve zcela nových souvislostech může být ohromně zajímavé. Ostatně, stačí si přečíst něco málo o dadaismu, případně zkusit vstřebat zážitky konzumentů psychotropních drog.

 

Nebo ještě lépe – zkoukněte videoklip „The Test“ od Chemical Brothers a pokuste se vcítit do pocitů dívky, jež se ocitá v na první pohled známém, ale svoji povahou zcela nepochopitelném prostředí.

VIDEO: 2017 'Ninja 
Gaiden Sigma 2 - ukázka kooperace'

Objevuje se před ní jeden zvláštní výjev za druhým a hrdinka má de facto dvě možnosti – fascinovaně se jimi kochat, nebo dostat migrénu, znechuceně si odplivnout a jít domů, případně spáchat sebevraždu.

Jak spolu souvisí mrakodrapy, ninjové, zářící údery mečem a nazlobený Buddha? Nijak.

Jak souvisí nepochopitelné výjevy v hudebním videoklipu „The Test“ s demoverzí hry Ninja Gaiden Sigma 2? Naprosto přirozeně. Dokážete-li se duševně srovnat s přívalem zdánlivě nelogických vjemů, potom si jistojistě vychutnáte Ninja Gaiden Sigma 2, hru, která je na první pohled všelijakého audiovizuálního rušivého art01.jpgsmetí plná:

V jednu chvíli pobíháte v prostředí megaměsta kombinující stavby starého Japonska s hypermoderními mrakodrapy a připadá vám to normální.

Okamžik poté useknete protivníkovi ruku a divíte se, že po končetině zůstal kulatý nekrvácející otvor. Jako když utrhnete končetinu plastové figurce.

Můžete se podivovat nad tím, že každý zásah soupeře je doprovázen kouzelnou modrou září.

Sbírku bizarních momentů zakončuje bossák v podobě gigantické sochy Buddhy, kterého nejspíš mírumilovné rozjímání už přestalo bavit a chce si užít trochu legrace při demolování města.

ninja_gaiden_2_sigma_01.jpgninja_gaiden_2_sigma_02.jpg

Jak spolu souvisí mrakodrapy, ninjové, zářící údery mečem a nazlobený Buddha? Nijak. Prostě tuto nesourodost musíte skousnout. Holt ne každá akční hra má za sebou tak kulervoucí kulisy, jako například God of War.

Věčný návrat téhož

Teoreticky bych se vlastně ani neměl nad ničím pozastavovat, jelikož Ninja Gaiden Sigma 2 představuje „pouze“ lehké vylepšení (hratelné postavy navíc, on-line coop a několik nových nepřátel) podařené akce Ninja Gaiden 2 vydané v roce 2008 pro Xbox 360 a nějaké originální příběhové pozadí tu proto nemá místo. Vlastně cokoliv originálního.

VIDEO: 1351 'Ninja Gaiden Sigma 2 - trailer'

Druhou hratelnou postavu, Ayane, můžete znát ze série Dead or Alive a nedá se říct, že by mezi hraním za Ryu a Ayane byl velký rozdíl. Skutečná zábava přijde teprve v plné verzi spolu s ovládáním Rachel a možnosti pomocí naklánění Sixaxisu pohupovat hrdinčinými prsy. Majitelé Xboxu 360 jistě zelenají závistí.

Vše je vlastně v nejlepším pořádku, snad jen kdyby bojůvky byly trochu přehlednější

Kooperativní mise rovněž nevidíme na našich obrazovkách poprvé, v Ninja Gaiden Sigma 2 navíc bude mít spolupráce dvou hráčů cíl a průběh jasný – na jeden zátah se probojovat úrovní až k bossovi, přičemž hra toto úsilí oboduje a vlepí do žebříčku.

ninja_gaiden_2_sigma_03.jpgninja_gaiden_2_sigma_04.jpg

Zmínku, že demo nabídlo svižnou a efektní akci, si tak mohu nechat až na konec. Upřímně – čekal by snad někdo od této hry něco jiného?

Takže se znovu s panáčkem potulujeme po ztemnělých koridorech, čekáme, kdy se zničehonic objeví skupinka nepřátel, kterou postupně (slovo postupně je na místě, už Chuck Norris moc dobře věděl, že i když proti němu stojí třeba dvacet nepřátel, doopravdy s ním bojuje vždy jen jeden. Ach ta poetika akčních snímků.) rozmašírujeme poměrně hezkými komby, tím si otevřeme dveře do další části koridoru a jatka pokračují.

ninja_gaiden_2_sigma_05.jpgninja_gaiden_2_sigma_06.jpg

Vše je vlastně v nejlepším pořádku, snad jen kdyby bojůvky byly trochu přehlednější. V některých momentech totiž dění barevně splývá a vy tak sledujete jen jakousi tmavou hýbající se haldu čehosi. Nicméně jako žvýkačka pro zmožený mozek to poslouží docela dobře.

Dostupné pro: PS3
Žánr: Akce | third-person bojovka
Výrobce: Team Ninja | Webové stránky hry
Začátek prodeje: Q4 2009
Diskuze (4) Další článek: Galerie: Mass Effect 2 se sexy kočkou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,