Dojmy: Star Wars: The Old Republic – Síla na dosah

Černý kůň mezi chystanými olinovkami se hráčům konečně dostal pod ruky v podobě hratelné ukázky. Jak chutnala?
Kapitoly článku

Soubojový systém parafrázuje staré dobré ovládání z World of Warcraft s energetickými meči, blastery, zkrátka vším tím technologickým haraburdím z předalekých galaxií. Do lišty na spodní straně obrazovky si hráč nahází nejpoužívanější schopnosti, které pak aktivuje klávesovými zkratkami a čeká, než se znovu dobijí ony nebo energie potřebná k jejich vyvolání.

starwarstheoldrepublic07.jpg

Imperiální agent měl k dispozici útoky mečem nablízko nebo energetické výboje Síly, jimiž k sobě přitáhl pozornost nepřátel. Každá z tříd má vlastní specifika.

Soubojový systém parafrázuje staré dobré ovládání z World of Warcraft

Agent si například musí hlídat hladinu enegie Síly, která se poměrně rychle dobíjí sama nebo s pomocí speciálních dovedností. Lovec odměn je naproti tomu závislý pouze na zbraních a je v koncích, pokud zanedbá ukazatel teploty, načež se mu většina arzenálu na chvíli zasekne.

Laserové vánoční ozdoby

Patnáctiminutovka zabíjení nepřátel byla zpestřena několika drobnostmi, které mají pouze naznačit atraktivní herní prvky z plné verze. Na konci jeskyní měl hráč například za úkol nastražit bombu a vyhodit do povětří hnízdo hmyzáků. Zajímavé jsou vedlejší úkoly, na něž hráč narazí při zkoumání světa bez komunikace s NPC – ať se již spustí automaticky při průchodu specifickou lokací nebo třeba přečtením nalezeného hlasového záznamu.

starwarstheoldrepublic01.jpg starwarstheoldrepublic02.jpg

Grafika vypadá stroze a funkčně (co ostatně chtít od šedohnědých jeskyní?) s důrazem na relativní realismus Hvězdných válek. The Old Republic tak představuje odklon od přestylizovaného World of Warcraft s jeho pohádkovou architekturou. Díky tomu z počátku, kdy hráč na sobě ještě nemá blyštivá brnění, působí hra mírně chudě, nicméně z krátké prezentace nelze tvořit závěry.

starwarstheoldrepublic03.jpg starwarstheoldrepublic04.jpg

Naopak se mohou hráči již nyní těšit na interface, jenž odráží bohatou herní historii a profesionalitu Bioware. Ovládání se podobá většině současných MMORPG včetně klávesových zkratek. Potěší drobnosti jako zprůhlednění mapy, pokud se při jejich studování dá hráč do pohybu, zvládnutý systém vracení se na důležité lokace pomocí osobního teleportu a samozřejmě strom dovedností, jež se hráč učí u trenérů při postupu na vyšší úroveň.

Vzhůru do oblak

Hratelná ukázka poskytla jen nakouknutí škvírou v pootevřených dveřích. Autoři nedávno naznačili například charakter miniher ve vesmírných lodích. Každá ze tříd bude moci později ve hře vlastnit svůj vlastní typ korábu (až na rytíře jedi a sithy, kteří budou mít loď společnou).

Každá ze tříd bude moci později ve hře vlastnit svůj vlastní typ korábu

Vzdušné souboje budou trvat od pěti do devíti minut, přičemž vždy na začátku mise dostane hráč hlavní úkol a ranec vedlejších.

starwarstheoldrepublic05.jpg starwarstheoldrepublic06.jpg

Proletí se ve vesmíru, v atmosféře planet i těsně nad jejich povrchem a to jak sám, tak kooperativně, pokud pozve na palubu někoho z přátel. Více o spolupráci hráčů tvůrci nechtějí prozradit a pouze naznačují, že vesmírné souboje poskytnou minimálně stejné odměny jako plnění úkolů na zemi.

Dostupné pro: PC
Žánr: RPG | MMORPG
Výrobce: BioWare | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 22. prosince 2011

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,