Dojmy: Tales of Vesperia – napínavá cesta za záchranou světa

Všichni evropští fanoušci se již brzy budou moci vydat na cestu za pravdou a hledáním spravedlnosti v prvním next-gen dílu klasické série Tales of.
Kapitoly článku

O tom, že X360 je pro fanoušky japonských RPG v současné době téměř jasnou volbou, nemá cenu pochybovat. Stačí se podívat na úctyhodný počet J-RPG, které si již na této konzoli máte možnost zahrát. Ten se ale nadále rozrůstá, zanedlouho k němu v Evropě přibude čtvrtý díl slavné sci-fi série od Square-Enixu Star Ocean: The Last Hope a krátce po něm i nejnovější díl fantasy série Tales of. Preview verze Tales of Vesperia se nám dostala do rukou, a tak vám hned, jak se nám podařilo odtrhnout od hraní, přinášíme první dojmy.

VIDEO: 1861 'Tales fo Vesperia - trailer'

Série Tales of není žádným nováčkem v žánru a v Japonsku si již mohli užít přes deset dílů v hlavní sérii, o různých spin-offech ani nemluvě. Bohužel tady v Evropě k nám v Namco Bandai byli na Tales of celkem skoupí a seženete pouzeart01.jpg Tales of Phantasia (Gameboy), Tales of Symphonia (Gamecube) a Tales of Eternia (PSP). Tales of Vesperia rozhodně nezapře, že patří do této série a najdete v ní vše, pro co lidé tuto sérii milují a hrají.

Dlouhá cesta vpřed

Příběh začíná v hlavním městě mocného císařství ve světě, kde lidé potřebují artefakty zvané Blastia. Ty dodávají lidem například energii, vodu a chrání je před hordami nestvůr mimo ochranné bariéry.

Všechny postavy vám snadno přirostou k srdci

Hrdina hry Yuri se vydává najít ztracenou vodní Blastii chudinské čtvrtě a, jak už to bývá, jeho cesta bude dlouhá a strastiplná. Po více než deseti hodinách hry si stále připadám jako na začátku, i když jsem byla svědkem již mnoha zvratů, tak věřím, že to byl jen zlomek celkového příběhu.

tales_of_vesperia_prev201.jpgtales_of_vesperia_prev202.jpg

Děj se posunuje při mnoha animacích, které jsou často namluvené, ale občas i při klíčovějších zvratech němé. Působí to trochu zvláštně. Stejně tak scénář některých scén mi přišel zbytečně strohý, pár vět navíc by rozhodně pomohlo. Slovy se ale rozhodně nešetřilo na animovaných skitech, ve kterých si postavy mezi sebou povídají o současných úkolech, ale i o tom, co je zrovna napadne. Všechny skity, co jsem viděla, byly kompletně namluvené a hlavně vám díky nim postavy snadno přirostou k srdci.

tales_of_vesperia_prev203.jpgtales_of_vesperia_prev204.jpg

Yuri totiž necestuje sám a postupně se k němu přidá celá škála postav na první pohled plných klišé. Naivní a hodná šlechtična Estelle, protivná, ale přitom laskavá kouzelnice Rita, ukecaný a přitom uvnitř nejistý kluk Karol a další. Ale je art02.jpgto způsob, jakým tvůrci s postavami pracují, díky kterému snadno na spoustu klišé zapomenete a budete jim fandit. Více než na odhalování tajemství Blastií a boj proti nespravedlivému císařství se proto těším na vzájemnou interakci charakterů.

Pro každého něco

Kromě klasického příběhu a zajímavých postav má však Vesperia ještě hodně co nabídnout. Při pohledu na široké možnosti zkoumání a upravování všeho možného jistě zaplesá srdce každého J-RPG fanouška.

Při pohledu na možnosti zkoumání a upravování všeho možného jistě zaplesá srdce každého fanouška

Kromě vaření různých jídel, která mohou postavy mezi bitvami uzdravovat či zvyšovat dočasně některé jejich vlastnosti, lze syntetizovat nové předměty. Nejedná se však pouze o zbraně, zbroj a podobné. Pokud se vám zachce změnit vzhled postav, můžete hrdinovi vyrobit třeba slušivý klobouk, když na něj máte potřebné suroviny.

tales_of_vesperia_prev205.jpgtales_of_vesperia_prev206.jpg

Suroviny získáváte klasicky bojem s mnoha příšerami, které jsou viditelné předem a můžete se jim vyhýbat. Soubojový systém je propracovaný a v průběhu hry se neustále vyvíjí. Všechny nová pravidla a schopnosti, která můžete při bitvě využít se zapisují do tzv. Battle book, která ani po deseti hodinách hry není plná. Při bitvě ovládáte jednu postavu, se kterou v reálném čase běháte po bitevní aréně (do které se při setkání s příšerou hra přepne) a útočíte či používáte různé schopnosti. Důležité je také bránění se, protože bez něj se tentokrát obejdete jen těžko.

tales_of_vesperia_prev207.jpgtales_of_vesperia_prev208.jpg

Nové schopnosti je možné se naučit ze zbraní a nové útoky se můžete naučit například používáním těch dostupných. Zezačátku mi bitvy připadly trochu fádní a stále stejné, ale po pár hodinách, kdy začaly schopnosti a možnosti strmě přibývat, nabízí mnoho různých strategií a „vychytávek“ jako například lepší předměty a různé bonusy při zabití příšery tzv. finálním úderem, který lze provést jen při velmi přesném načasování.

Dostupné pro: X360, PS3
Výrobce: Namco Bandai | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 29. červen 2009
  • Sympatické postavy, které vám nebudou lhostejné
  • Akční a zábavný bojový systém
  • Dlouhá hratelnost plná zajímavých nepovinných úkolů
  • Mnoho klišé v příběhu
  • Pomalejší rozjezd bojového systému
  • Bez bonusů pro PS 3 verzi
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,